Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Až Muži v černém 3 zdolali Avengers


ikona
Cival
avengersmen in blacktržby
Návrat Willa Smithe sesadil z trůnu úspěšné Avengers, ale výprava do Černobylu se moc nepovedla 

Okolo návratu Mužů v černém kdovíjaký humbuk nebyl. V jistém směru neprávem, protože jde de facto o jeden z nejnákladnějších počinů hollywoodské historie. Projekt je to už sám o sobě velmi drahý, výdaje na přetáčky, dotáčky, ladění scénáře, pořádné finanční nároky herců v čele s Willem Smithem a samozřejmě i ne úplně levné triky a 3Dčko ale vyhnaly MIB3 až k neuvěřitelným 300 milionům dolarů! Uvážíme-li, že už druhý díl utržil celosvětově „jen“440 milionů, pak je zřejmé, proč byl z Mužů v černém 3 film na odstřel, film předurčený k finančnímu pádu.

Vůči snímku samotnému je to trochu nefér, protože v pokladnách si jinak nevede vůbec špatně. O prvním víkendu uzmul z amerických kin 55 milionů dolarů, celosvětově pak dvě stě mega, což je na poměry značky hodně slušný počin. Půlmiliarda celosvětově tentokrát nejspíš padne, bude to chtít ale velká účetní kouzla (a účinný prodej mechandisingu, DVDček a Blu-rayů), aby se důstojné završení komediální sci-fi trilogie dostalo aspoň na nulu.

OTVÍRÁKY FILMŮ WILLA SMITHE

Muži v černém 3 jsou bohužel další smutnou součástí trendu šponovat rozpočty do nekonečných výšek. Spousta filmů nám přitom ukazuje, že to jde i se sedmdesátimilionovým rozpočtem, méně výpravným snímkům stačí klidně i třicet milionů. Tradiční velká studia ale jednak zuřivě zkouší najít dalšího Avatara, Transformery nebo Star Wars, zadruhé jim nedělá problém křísit nabobtnalé značky, které nesmyslně polykají příliš mnoho peněz – Muži v černém 3 v tomhle ohledu (přepálené náklady, tučné šeky pro herce i s vyhandlovanými procenty ze zisku) hodně připomínají jinou vymodlenou trojku, a to Křižovatku smrti 3. Ta stála svého času kolosálních 140 milionů dolarů, a taky se i při vysokých výdělcích sotva zaplatila.

PRVNÍ VÍKENDY MUŽŮ V ČERNÉM

Letos se přitom studia spálila už u megapropadáku John Carter, ke dnu jde i Bitevní loď a zklamaly Temné stíny i druzí Titáni, takže můžeme tvrdit, že předražené trikové blockbustery jsou bité.

Celosvětové tržby bez inflace

Výjimkou jsou samozřejmě fenomenální Avengers. Ti poprvé klesli na druhou příčku amerického pořadníku, ovšem se stále silnými 36 miliony, které film vytlačily už na 513 mega z Ameriky a skoro 1,3 miliardy dolarů celosvětově. Je to rachot. Za mořem jsou Avengers na dostřel třetímu místu, jež třímá Temný rytíř, na pokoření globálních zisků bronzového Harryho Pottera 8 taky chybí sotva 30 milionů. Na Camerona už nicméně Whedon samozřejmě šanci nemá.

Na třetím místě víkendového žebříčku se zuby nehty drží Bitevní loď. Strmé propady a pouhých deset milionů a druhém víkendu ale podtrhlo kolaps filmu na americkém území – jasně z něj vyplývá, že ambiciózní produkce utrží celosvětově jen 300 milionů, což je při obřím rozpočtu málo.

Čtvrtému Diktátorovi vylepšují náladu tržby ze zbytku světa. Čtyřicítka z Ameriky a pade ze světa, s tím se dá vyžít,

Výrazně víc jsem pak čekal od Černobylských deníků na pátém místě. Nový horor od tvůrců Paranormal Aktivity měl hezký námět, zajímavou koncepci a poutavé trailery, s osmimilionovými zisky za první víkend z toho ale hit nebude. Film stál zhruba dvanáct milionů, takže dolarové žně se tentokrát nekonají.

Do aktuální desítky se vešly ještě komerčně neúspěšné Temné stíny, romantická ansámblovka Jak porodit a nezbláznit se, nezávislárna Báječný hotel Marigold a hitovky Hunger Games a Think Like a Man.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin velkorysá fantasy Sněhurka a lovec a nenápadné historické drama For Greater Glory. Konkurence spí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace