Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cannes 2012: Nejprestižnější festival zná vítěze


ikona
Cival
cannes
Jak si v Cannes vedli Haneke, Cronenberg, Pitt nebo Hillcoat? 

Očekávané se stalo skutkem a Michael Haneke byl znovu vyznamenán jako jeden z top režisérů současnosti. Filmař s kosmopolitním tvůrčím záběrem (narozen v Německu, původem ale Rakušan, jenž často točí ve Francii a střihl si i americký snímek), jehož si evropští intelektuálové hýčkají jako nikoho jiného, ukázal světu svůj nový Amour. Francouzské herecké legendy Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Riva v tomhle filmu rozplakaly celý filmový festival v Cannes… a za to samozřejmě musel být Haneke jaksepatří odměněn.

Nejprestižnější filmový festival světa právě dnes rozdával ceny a přestože soutěž byla podle jmen extrémně nabitá, Haneke podle reakcí jednoznačně vládl. A proto si znovu odvezl Zlatou palmu, nejprestižnější festivalovou cenu světa, kterou koneckonců už vyválčil před třemi lety s Bílou stuhou.

Další ceny si odvezli režisér Gomorry Matteo Garone za drama Realita a britský režisér Ken Loach za novinku The Angels' Share (Loach tu pro změnu vyhrál v roce 2006).

Hereckou cenu uzmul sveřepý Dán Mads Mikkelsen, cena pro herečku a vavřín za nej scénář podtrhly návrat režiséra Christiana Mungiu s filmem Beyond the Hills (ten Cannes dobyl s parádním dramatem 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny).

Nás teď bude hlavně zajímat, který ze soutěžních filmů uvidíme ve Varech. A budeme si držet palce, aby negativní reakce na Cronenbergovo Cosmopolis i Paperboye s Nicole Kidman a průměrné odezvy na Hillcoatovo Lawless lhaly. A naopak že chvála Killing Them Softly s Bradem Pittem byla oprávněná.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace