Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Miliardoví Avengers drtí rekordy i Burtona


ikona
Cival
avengerstržby
Temné stíny odstartovaly ve stínu Hulka a jeho kumpánů... 

Tak to byl hukot. Dlouhé měsíce se spekulovalo o tom, jestli Avengers vytáhnou comicsy od Marvelu o level výš a zvládnou vytlačit tržby Iron Mana nebo Thora až někam ke Spider-Manům nebo Temnému rytíři. Stačily ale dva týdny ve světových kinech a je zřejmé, že marvelovská týmovka půjde ještě výš a může se měřit s těmi úplně největšími hity historie. A očkem smí pomrkávat i po legendárním Titanicu.

SPECIÁL: AVENGERS

Avengers totiž po mohutném nástupu do světových kin a velkolepém otvíráku v Americe dál drží fazónu a vydělávají stamiliony. Povedenému filmu se daří vábit do kin nové diváky, těm spokojeným pak často dopřává druhý či třetí nášup, a tak se peníze jen sypou. A odvážní pionýři z filmové divize Marvelu si mnou ruce.

O uplynulém víkendu téhle zábavné comicsovce klesly tržby jen o 50%, díky čemuž si Avengers připočetli dalších 103 milionů (samozřejmě jde o rekord druhých víkendů) a z Ameriky hlásí už 373 mega. Film tu má nakročeno přes 600 milionů, kteroužto sumu dosud zdolali jen Avatar a Titanic Jamese Camerona.

NEJVĚTŠÍ DRUHÉ VÍKENDY HISTORIE

Navíc Avengers utržili už teď víc jak 630 milionů na neamerických trzích, a díky tomu se megafilm Josse Whedona protlačil přes miliardu dolarů! Historický rekord v rychlosti sbírání dolarů značí, že Avengers určitě urvou 1,5 miliardy dolarů celosvětově, a pokud opravdu udrží dech i v delším horizontu, můžou se trochu drát ke Cameronovým flákům.

Jako jedenáctý miliardový hit historie Avengers už překonali Temného rytíře, záhy proletí i kolem Burtonovy Alenky, Epizody I Star Wars, druhých a čtvrtých Pirátů z Karibiku a i kolem třetích dílů Transformerů, Toy Story a Pána prstenů. Problémem navíc nebude podat si ani posledního Pottera, jenž utržil v globálu 1,32 miliardy dolarů. Avengers by za normálních okolností vyzvali stříbrný Titanic, který měl dlouhé roky na kontě 1,8 miliardy dolarů. Jenže obnovená premiéra vytlačila Titanic o 175 milionů dolarů přes dvě miliardy a to už je hodně daleko i pro našláplé Avengers.

CELOSVĚTOVĚ NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY HISTORIE

Každopádně právě takový megahit filmový průmysl potřeboval. Hollywood jásá, jen někteří jeho konkrétní hráči trochu trnou, jak moc superhrdinové rozemelou jejich blockbustery. Bojí se i Muži v černém 3 nebo Bitevní loď, jež přifrčí až v příštích dnech, jako první ale tlak megahitové konkurence pocítili Warneři se svými Temnými stíny. Ke komerčnímu úspěchu předurčená hororovo-komediální spolupráce Tima Burtona s Johnny Deppem to sice schytává od kritiků celého světa, „prostý lid“ se u ní ale docela baví. Jenže ani tak z ní megahit nebude. Temné stíny totiž utržily o prvním víkendu v amerických kinech jen 29 milionů dolarů.

I s ohledem na velkou konkurenci a rozpačité reakce se nezdá být reálné, že by se z Temných stínů stala trvalka, takže na amerických sto milionů může Burton zapomenout. V jeho filmografii půjde spíš o neúspěšný kousek, zvlášť když vezmeme v úvahu mohutný stopadesátimilionový rozpočet a nasazení do 3755 kin. Čekalo se holt víc. Mnohem víc. Investici bude oblíbeným tvůrcům vracet do kapsy hlavně zbytek světa, kde je o Deppa a spol. pořád velký zájem.

AMERICKÉ TRŽBY FILMŮ TIMA BURTONA

Za velkými letními hity se drží supervýdělečná romantika Think Like a Man a melodrama Talisman, megahit Hunger Games na pátém místě má už přes 620 milionů celosvětově.

Do desítky se vešly ještě neúspěšné Zásnuby na dobu neurčitou, animák Piráti, nezávislárna Báječný hotel Marigold, dramedie Girl in Progress s Evou Mendes a přírodopisný dokument Chimpanzee.

Kompletní žebříček tržeb za chvíli zde.

Za týden Amíci konečně uvidí trikový blockbuster Bitevní loď. Velkoprodukce Universalu prověří jejich národní hrdost a smysl pro vlastenecký patos. Na opačnou strunu bude mezitím brnkat politicky nekorektní satira Diktátor Sachy Barona Cohena a přisadí si i ansámblovka pro ženy Jak porodit a nezbláznit se o různých podobách těhotenství a mateřství. Podaří se novinkám prosadit proti monumentální comicsárně? 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace