Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Převrat v kinech: Hunger Games pokořily romance


ikona
Cival
tržby
Které láskyplné bijáky si vyšláply na megahit o vraždících se dětech? 

Filmový trh je zmapovaný čím dál tím důkladněji, a tak se vyložených překvápek dočkáme jen výjimečně. Nejčastěji je přitom obstarávají filmy pro teenagery a čenošské žánrovky – experti přes tržby se zjevně rekrutují z jiných cílovek, agentury nemají tyhle demografické skupiny tak dokonale podchycené. A pak se rodí malé senzace. 

O tu nejnovější se postaral černošský režisér Tim Story, jemuž svět asi nikdy neodpustí rutinérské vedení comicsové série Fantastická čtyřka. Story byl od velkých blockbusterů odejit a teď znovu točí levné žánrovky „pro své lidi“. Tou nejnovější se stala romantická komedie Think Like a Man, která se obešla bez velkých hvězd a stála zhruba 12 milionů dolarů… jenže už o prvním víkendu utržila 33 mega a logicky se tak stane jedním z nejvýdělečnějších podniků roku. Story se o budoucí práci bát nemusí, protože teď natočil vysoce výdělečný film - a to ho přitom ani tentokrát kritici moc nepochválili.  Diváci ale platí a tržby by měly přesáhnout 70 milionů, takže se investice vrátí víc jak pětinásobně. Prostě trefa.

Fenomenální Hunger Games sejmula ještě jedna romance: Novinka se Zacem Efronem Talisman (aka Lucky One) si z 3155 kin připsala 22 milionů dolarů, což je výsledek solidní, ale v porovnání s Think Like a Man hodně bledne. Černošská romantika totiž měla o třetinu míň kin, a přitom vydělala o 11 milionů víc. Efronova star-power není samospásná a potřebuje ještě silnější podporu, než jakou jí nabídla slaboučká a nudně ubulená romance, kterou recenzenti strhali.

Zmíněné Hunger Games poprvé klesly až na třetí pozici se čtrnácti miliony za víkend. Aktuálně film hlásí 357 milionů z Ameriky a 572 celosvětově, a při střídmých propadech má šanci na obdivuhodných 400 mega jen ze zámoří – stačí se nenechat úplně rozšvihat nástupem Avengerů, což by neměl být problém.

Čtvrtou příčku si trochu překvapivě vydobyl přírodopisný dokument od Disneyho Chimpanzee – šimpanzové si vyřvali 10 milionů za víkend. Výnosná oslava Dne země.

O polovinu spadly snímky na pátém a šestém místě: U bláznivé komedie The Three Stooges to nepřekvapí, jde totiž o bezduchou taškařici, která se sotva zaplatí. U velebeného horroru The Cabin in the Woods to ale zamrzí, protože film má za sebou už teď velmi silnou fanouškovskou základnu – ta ovšem zjevně tráví víc času budováním kultu Josse Whedona na internetu, než že by utrácela za lístky do kina.

Do první desítky zaoceánských tržeb se vešly ještě nové Prcičky, které v Americe dost zklamaly, ale zbytek světa je jakžtakž živí, k tomu již dvoumiliardový Titanic, komediální velehit 21 Jump Street a nakonec i rozpačitě přijatá nová verze Sněhurky.

Kompletní žebříček tržeb zde.

My máme Bitevní loď, Amíci ale ještě čekají. Před létem dostanou ještě hrubozrnnou romanci od tvůrců Kopaček Zásnuby na dobu neurčitou, Stathamův thriller Safe, mysteriózního Havrana a animované Piráty. A pak už se přihrnou Avengers.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace