Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co nás čeká v Bourne Legacy?


ikona
KarelR
bourne legacyjeremy rennertématony gilroy
Režisér čtvrté bourneovky prozrazuje, jak se liší od předchozích. 

Letos v létě k nám nedorazí jen kupa comicsovek, ale také pořádné akčňáky. Ať už fandíte lámání kostí v G. I. Joe: Odveta, Expendables 2 nebo Bourneově odkazu, třetí zmíněný film zatím halí největší tajemství. Viděli jsme z něj sice krátký teaser, který hodně naznačil. Otázek je ale stále mnoho.

Víme, že hlavním hrdinou tentokrát bude zabiják jménem Aaron Cross, který patří pod operaci Outcome ("opravený" následovník Bourneova Treadstoneu). Jeho výchozí pozice proto nebude zahrnovat prostřelená záda a amnézii, nýbrž půjde o plně funkčního agenta ve službách CIA. Čeká nás tedy úplně jiný film, ve kterém se akorát mihne pár známých tváří? To se v podstatě nemůže rozhodnout ani sám režírující Tony Gilroy:

„Všechno, co se stalo předtím, určitě nebyl jen sen. Bylo to reálné a vyvolávalo to dojem, že víte, co se děje. Že tomu světu rozumíte. Tenhle film vám ale vysvětlí, že existuje mnohem větší svět. Mnohem větší konspirace. Události minulých tří filmů jsou jasně cítit v pozadí, samotný film se jimi ale příliš nezabývá. To, co se stalo v Bourneově ultimátu, byla jiskra, která roznítí celý další příběh. Informace o Bourneovi se totiž dostaly k očím veřejnosti a právě to by mohlo rozkrýt celou velkou konspiraci. Ultimátum se vlastně odehrává na začátku tohohle filmu.“

Bourneův odkaz tak bude v jistém smyslu přímo navazovat na Bourneovo Ultimátum, jen tu nebude... Bourne? Lépe už nám to před filmem asi nikdo nevysvětlí, nový ústřední hrdina by každopádně měl být od Damonova agenta velice odlišný:

„Na Jasonu Bourneovi bylo skvělé to, že se klaustrofobicky uzavřel a řešil jedinou morální otázku. Celý druhý film je vlastně o omluvě. Je o muži, který je ve spárech morálního konfliktu svojí domnělé identity a toho, co napáchal. Hlavní postava tohohle filmu žádný morální konflikt nemá. Jeremy Renner prožívá pravý opak amnézie. Přesně ví, kdo je a odkud pochází. A také má zcela jasno v tom, co se stane, když nesplní svůj úkol.“

Výměna komplikovanější postavy za výrazně jednodušší nezní jako zas tak úchvatný krok, Gilroy ale hodlá ságu překopat i v ostatních směrech. Především ve vizuálním stylu, který se obejde bez greengrassovsky rozklepané kamery:

„Celý svět nás vykradl. V tuhle chvíli už je to hrozně ohraný přístup, který můžete vidět třikrát týdně v televizi, v bondovkách i jinde. Nejhorší, co jsme mohli udělat, by bylo otrocky pokračovat ve vizuální a vyprávěcí formě, kterou měly první tři filmy. Tenhle je proto mnohem větší. Jak v rozsahu ústředního příběhu, tak i v měřítku vyprávění a počtu vedlejších dějových linek.“

Uvidíme, jestli Gilroy tahle slova promění v realitu. Obsazení na to každopádně má. Vedle Rennera totiž uvidíme hlavně Rachel Weisz, která si má zahrát podobně nebezpečnou tajnou agentu. A také Edwarda Nortona, jehož tvůrci už nyní prezentují jako ústředního záporáka. U bourneovek ale jeden nikdy neví, známá nám tedy nejspíš bude jen loajalita navrátivších se postav. Půjde o následující čtyři: bývalého zástupce ředitele CIA Noaha Vosena (David Strathaim), současnou zástupkyni ředitele CIA Pamelu Landy (Joan Allen), tvůrce operace Treadstone dr. Alberta Hirsche (Albert Finney) a kupodivu i samotného ředitele CIA Ezru Kramera (Scott Glenn). Gilroy tak rozhodně nekašle na staré známé, k pochopení Bourneova odkazu ale prý nebude nutné znát jejich dosavadní vývoj.

„Odkaz má velice jiný tón a myslím si, že za něj diváci budou rádi. Pro jeho pochopení není potřeba vidět předchozí díly. Což je trochu ironie, protože lidé, kteří s naším nápadem původně nesouhlasili, by si film nakonec měli užít nejvíc. Odhalí se v něm totiž hodně odpovědí, po kterých fandové původní trilogie tak prahnou.“

Mno... těšíme se. Bourneův odkaz dorazí do českých kin 30. srpna a snad to bude úctyhodná akční tečka za nabitým filmovým létem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace