Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Krach sci-fi Lockout... a zrod nové hororové klasiky?


ikona
Cival
tržby
Kolikrát ještě Hunger Games ovládnou tržby? A kdy natočí Joss Whedon špatný film? 

Fuj, to je nuda. Pořád jen Hunger Games, Hunger Games a… Hunger Games. O megahitovou adaptaci oblíbené knižní předlohy se tříští jedna novinka za druhou, a tak tahle dystopická vize dál sbírá dolary ve velkém.

Už čtvrtý víkend po sobě ovládly Hunger Games americký kasovní žebříček, přičemž tentokrát na to stačilo jen 21,5 milionu dolarů. „Doma“ už film nastřádal 337 mega, celosvětově rovnou 531 milionů. Jde samozřejmě o suverénně nejúspěšnější biják roku, proto se čile hledá režisér druhého dílu.

Největší konkurencí se stala bláznivá komedie The Three Stooges. Šíleného updateu klasických černobílých grotesek se zhostili bratři Farrellyové, kteří se už léta letoucí marně zkouší vrátit na vlnu svých dávných hitovek typu Blbý a blbější nebo Něco na té Mary je. Naplno se jim to ale znovu nepovedlo. The Three Stooges je hodně divokým experimentem (stačí se podívat na trailer), ve kterém uvidíte spoustu úderů do genitálií, uslyšíte mnoho výkřiku a pokocháte se jednak Kate Upton v bikinách pro jeptišky, a druhák hlubokými výstřihy Sofie Vergary. Koneckonců, průměrné recenze ani nic moc dalšího nevypichují.

Film se ale zaplatí, protože o prvním víkendu utržil 17 milionů dolarů. A jeho rozpočet se pohybuje zhruba okolo třicítky. The Three Stooges můžou za mořem nastřádat k padesáti milionům, něco přisypou i ze zbytku světa (u nás se filmu ale nedočkáme… ufff), takže Foxové na téhle investici neprodělají. Přesto od ní ale čekali víc, ostatně mohutné nasazení do skoro 3500 kin si obvykle žádá výrazně vyšší výdělky o prvním víkendu.

Zhruba stejně jako The Three Stooges stála i druhá novinka týdne: Horor The Cabin in the Woods se ale dostal pouze do 2800 kin a vyválčil z nich 14,8 milionu. Dlouho odkládaný počin seriálového guru Josse Whedona přiletěl těsně před Avengers, které Whedon rovněž režíroval. Jeho jméno ale není tolik provařené, aby film samo o sobě vytáhlo mezi megahity (stejně na tom je i hlavní  herecký představitel Chris Hemsworth – jeho star-power je bez Thorova brnění bohužel nulová). S ohledem na rozpočet a dlouhé průtahy s uvedením je ale utržená částka solidní. Nás pak těší hlavně orgastické zahraniční recenze a zvuk spokojeného pomlaskávání, jenž se díky nadšeným fandům line skoro z každého amerického kinosálu. Tenhle horor nám nesmí utéct.

Ani ne třetinové propady výnosů udržely na čtvrtém místě Titanic 3D. O oživenou velkoprodukci je vcelku zájem, což naznačuje i prozatímních 44 milionů ze zámoří. Titanicu se kupodivu daří i líp než návratu Prciček – ty těžce zaostávají za očekáváním a přelezou v zámoří sotva padesátimilionovou hranici. Trvalka se nekoná a série nejspíš skončí, i když ji diváci z ostatních zemí zkouší zachránit.

Za komerčně nevýraznou Sněhurkou a zklamavším Hněvem Titánů, jenž aktuálně pokořil čtvrtmiliardu celosvětově (první Titáni přitom mířili na dvojnásobek), se dál hrdě sluní komediální hitovka 21 Jump Street. Tahle výborná pocta seriálu už za mořem urvala přes 120 milionů! Asi tu máme novu žánrovou klasiku…

Deváté místo je ale smutné… Je na něm totiž řízná sci-fi Lockout, která vypadá sice béčkově, ale přesto hodně zábavně a svojským způsobem šťavnatě. Jenže nepochodila jak u amerických kritiků (tomu se ani nelze divit, ti nesnáší i Posledního skauta), tak ani u publika – diváci totiž jednoduše nepřišli. Šestimilionové tržby jsou hořkým zklamáním, a to i pro takhle levný projekt, jenž Besson zprodukoval za „evropsky směšných“ dvacet milionů dolarů. Lockoutu jsme fandili, snad se i přes tenhle karambol dočkáme jeho premiéry.

 

Na zlomu první a druhé desítky najdete ještě animák Lorax a supercool akčňák The Raid.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se budou prát o čelo zase Hunger Games. Do kin totiž jde jen romance se Zacem Efronem Talisman, disneyovský dokument o šimpanzech a černošská romantická komedie Think Like a Man. Amíci asi chcípnou v kině nudou. Ostatní země se naštěstí můžou bavit u Bitevní lodi, která se na neamerických trzích docela slušně uchytila (my se filmu budeme věnovat nejspíš v úterý, premiéra je ve čtvrtek).

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (58)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace