Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ani Prcičkáři a Titanic nezastavili Hunger Games


ikona
Cival
american piejames camerontržby
Kolik už vydělala hitová knižní adaptace? A kolik si vysouložil Jim se svým tátou a koláčem? 

Potřetí vládnou Hunger Games. Žebříček amerických tržeb je už trochu monotónní, protože o jeden megahit se tříští jedna novinka za druhou. Adaptace oblíbené knižní předlohy tak dál střádá miliony ve velkém.

O víkendu si Hunger Games připsaly v zámořských kinech dalších 33 milionů, čímž se překulily přes mýtickou hranici 300 milionů dolarů. Tržby ze zbytku světa jsou o polovinu nižší, ale i tak film hlásí přes 450 mega celosvětově… a půlmiliarda je na dohled. Jde o jasného krále letošních tabulek, a to minimálně do nástupu Avengers.

Nové Prcičky neměly proti Hunger Games šanci. Nemusíme si ale nic nalhávat – startovních 21 milionů je pro návrat věčných obšoustníků poměrně zklamáním, protože předchozím dílům se dařilo v pokladnách výrazně líp. Všechny tři prcičkářské filmy utržily v Americe přes sto milionů, a to při výrazně nižších cenách za lístky. Čtyřka se sice celkem líbí, ale davy na ní neběží. Film se bude ztěžka tlačit k sedmdesáti milionům, což je na takovouhle značku prostě málo. Z internetových fór jste sice mohli dedukovat opak, ale o tuhle sérii holt už není moc velký zájem. Její časy odešly (mimochodem, vzpomeňte na loňský Vřískot 4, osudy těchto sérií jsou podobné)

Diváci mají z návratu dávných hrdinů radost, zámořští kritici a pokladníci jsou ovšem v rozpacích. A stejně tak studio Universal, které si určitě myslelo, že skromný padesátimilionový rozpočet čtvrtých Prciček se bude splácet s mnohem větším přehledem.

SROVNÁNÍ PRCIČKOVSKÝCH PRVNÍCH VÍKENDŮ

Nominálně lépe tak z bitvy starých známých vychází 3D opus Jamese Camerona o zkáze jedné velké lodi. Železný Jim si tentokrát vystačil „jen“ s oprášením svého Titanicu, jenž byl až do náletu Avatara vůbec nejúspěšnějším velkofilmem všech dob. Cameron zajistil za nějakých dvacet milionů dolarů konverzi Titanicu do stereoskopického formátu a znovuuvedení v IMAXech a 3D kinech, což se rozhodně ukázalo jako dobrý záměr. Monumentální klasiku totiž stojí za to vidět i v novém a ze své podstaty „falešném“ 3D, protože Cameron jednoduše je technologický průkopník a poctivec, a film samotný nestárne. I díky tomu tenhle blockbuster utržil v amerických kinech za první pět dnů svého obnoveného promítání 25 milionů dolarů. Je to solidní výsledek a ve víkendovém pořadníku přinesl slušivé třetí místo za 17 mega od pátku do neděle.

Až na čtvrté příčce se silou vůle drží Hněv Titánů. Ambiciózní sequel strmě padá a v kinech vydělá sotva poloviční balík oproti prvnímu dílu. Trojku by odklepl jen naivka.

Na páté příčce pak dál zklamává Sněhurka, která zatím urvala slabých padesát mega celosvětově. Naopak velkým hitem je bláznivá komedie podle seriálu 21 Jump Street, jež má už 110 mega jen z Ameriky.

Do víkendové desítky se vešel ještě superúspěšný animák Lorax a nezávislárna Lov lososů v Jemenu. Jen drobky smetává monstrózní propadák John Carter a na chvostu si v klidu vegetí nečekaná hitovka Nepřítel pod ochranou, která v globálu utrží přes 200 milionů dolarů. Denzel Washington nebude mít o nabídky na středně velké žánrovky ještě pár let nouzi.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do distribuce Whedonův geekovský horor Cabin in the Woods. K němu se přidají hned dva cool pohrobci Smrtonosné pasti: Jakýmsi sci-fi updatem je bessonovská výplachovky Lockout, na drsnější a akčně-nekompromisní notu bude hrát indonéská řežba The Raid, která se díky skvělým reakcím procpe do bezmála sedmi stovek kin. Nejvíc sálů ale dostane k dispozici bláznivá komedie Three Stooges… u níž pořád nevíme, jestli se smát, nebo plakat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace