Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

84. Oscaři - The Artist filmem roku!


ikona
Mr. Hlad
oscaroscaři
Filmem roku je černobílý a téměř němý The Artist. Kolik posbíral cen a jak dopadla konkurence?  

Kdyby nám před rokem někdo tvrdil, že nejlepším filmem roku se podle Akademie stane černobílý němý a ještě k tomu francouzský film, nejspíš bychom se mu vysmáli a poslali jeho směrem pár nepěkných poznámek o duševním manku. Ale stalo se tak. The Artist má krom Oscara ze Nejlepší film i plešouny v dalších čtyřech kategoriích, radovali se režisér Michel Hazanavicus, hlavní herecká hvězda Jean Dujardin, skladatel Ludovic Bource i tvůrci kostýmů.

Pět Oscarů si nakonec odnesl i Hugo, zaválel v technických kategoriích a jeho tvůrci se mohou radovat z ocenění za kameru, výpravu, zvuk, střih zvuku a vizuální efekty. Dva plešouny si odnesli i tvůrci Železné lady, Meryl Streep pořídila svým dvěma Oscarům třetího kolegu a ocenění dostali i maskéři. Dál už to šlo po jednom. Octavia Spencer z Černobílého světa má cenu za Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, v mužské kategorii vyhrál veterán Christopher Plummer, nejlepší původní scénář napsal Woody Allen pro Půlnoc v Paříži a za nejpovedenější adaptaci jsou zodpovědní tvůrci dramatu Děti moje. Nejlepším zahraničním filmem je podle očekávání Rozchod Nadera a Simin, píseň vyhráli Mupeti a detektivka Muži, kteří nenávidí ženy, si odnesla Oscara alespoň za střih. No a v animácích využil slabší formy Pixaru westernový Rango.

Samotný večer se nesl ve znamení lásky k filmům, a to především k těm starým. Dočkali jsme se efektního sestřihu slavných momentů z filmů jako Forrest Gump, Vykoupení z věznice Shawshank, Kmotr, Hvězdné války, Francouzská spojka, Duch nebo Titanic, ale objevila se i Pařba ve Vegas nebo Stmívání. Slavní filmoví herci a tvůrci se rozpovídali o svých oblíbených filmech a prvních návštěvách kina. Emma Stone byla vedle Bena Stillera dokonale roztomilá a užívala si, že poprvé může někomu předat cenu, Robert Downey Jr. se rozhodl natáčet při předávání dokument a neváhal přitáhnout si kameru na jeviště, akrobati z Cirque du Soleil zamachrovali na hudbu Dannyho Elfmana a tvůrci dokumentu Undefeated fuckovali v přímém přenosu.

Billy Crystal s  role moderátora ujal už podeváté a bylo na něm vidět, že si je jistý v kramflecích, ale návrat před kamery si i řádně užívá. Úvodní kompilace byla sice možná trošku slabší než ty, které předváděl před lety, ovšem jeho parodování Nicka Nolteho a schopnost poznat z pohledu herců, na co myslí, rozhodně pobavily. Na pódiu se navíc vystřídala celá řádka národností a krom obligátních a nepřekvapivých Američanů dorazili i reprezentanti Francie, Itálie nebo Iránu, zkrátka to letos bylo sympaticky multikulturní. A rozhodně potěšilo, že se technické kategorie odbyly sakra rychle. Ne že bychom těmhle lidem nepřáli pár minut slávy a potlesku, ale střihači zvukových efektů nebo maskéři zkrátka nejsou zdaleka tak zajímaví jako jiné profese, jejichž zástupci to prostě před kamerou zvládají trochu lépe.

Každopádně máme to za sebou a vy můžete v diskusi začít chválit, nadávat nebo vymýšlet konspirační teorie o úplatcích a kamarádšoftech. A pomalu vyhlížet adepty pro další ročník.

Nejlepší film
The Artist
Děti moje
Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko
Černobílý svět
Hugo a jeho velký objev
Půlnoc v Paříži
Moneyball
Strom života
Válečný kůň

V posledních dnech to vypadalo, že The Artist Huga v top kategoriích porazí. A stalo se tak. Tvůrci mají evidentně radost a trošku problémy s výslovností, moc netuší, co si počít na pódiu a jsou hodně nervózní. Ale ocenění si stoprocentně zaslouží.

Nejlepší herečka v hlavní roli
Glenn Close – Albert Nobbs
Viola Davis - Černobílý svět
Rooney Mara – Muži, kteří nenávidí ženy
Meryl Streeep – Železná lady
Michelle Williams – Můj týden s Marily

Meryl Streep se dočkala. Sice už je to její třetí Oscar, ale krom toho má na kontě i čtrnáct neproměněných nominací. Tohle třetí vítězství si podle svého emotivního proslovu evidentně hodně užívala. Zvlášť v kategorii, která byla letos asi nejvíc vyrovnaná.

Nejlepší herec v hlavní roli
Demián Bichir – Za lepší život
George Clooney – Děti moje
Jean Dujardin – The Artist
Gary Oldman – Jeden musí z kola ven
Brad Pitt - Moneybal

Sice se počítalo i s Georgem Clooneym, ale Jean Dujardin si svého plešouna poctivě vybojoval a ukázal, že Akademii lze oslnit i ve filmu, v němž hlavní hrdina řekne dvě slova.

Nejlepší režie
Woody Allen – Půlnoc v Paříži
Michel Hazanavicius – The Artist
Terrrence Malick – Strom života
Alexander Payne – Děti moje
Martin Scorsese – Hugo a jeho velký objev

Bylo víceméně jasné, že v kategorii Nejlepší režie si to rozdají Martin Scorsese a Michel Hazanavicus. Akademie nakonec dala přednost režisérovi The Artist, který stihl poděkovat úúúúúúplně všem včetně toho psa, co se v jeho filmu objeví.

Nejlepší původní scénář
Michel Hazanavicius - The Artist
Kristen Wiig, Annie Mumolo - Ženy sobě
J. C. Chandor - Margin Call
Woody Allen - Půlnoc v Paříži
Ashgar Farhadi - Rozchod Nadera a Simin

Velmi příjemné překvapení, už to vypadalo, že akademici nejnovější pecku Woodyho Allena přehlédnou, naštěstí se tak nestalo. Samotný režisér a scenárista se, jak už je jeho zvykem, nedostavil - ale to už bychom po klasikovi asi chtěli moc.

Nejlepší adaptovaný scénář
Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash - Děti moje

John Logan - Hugo a jeho velký objev
George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon - Den zrady
Steve Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chevrin - Moneyball
Bridget O'Connor, Peter Straughan - Jeden musí z kola ven

Alexander Payne, Nat Faxon a děkan Pelton ze seriálového Community si stylově přišli, stylově poděkovali a bez zbytečných keců zmizeli ze scény. Děkovalo se kolegům, maminkám a vůbec klasicky. V tomhle směru sázka na jistotu, podobně jako film.

Nejlepší píseň
Man or Muppet (Mupeti)

Real in Rio (Rio)

Tohle se dalo čekat a kdyby Mupeti prohráli s uchcaným Riem, nejspíš by někdo přišel všem akademikům rozbít držku. Mupeti jsou doslova narvaní zábavnými písničkami, Man or the Muppet je z nich ale nejspíš doopravdy nejlepší.

Nejlepší hudba
John Williams – Tintinova dobrodružství
Ludovic Bource – The Artist
Howard Shore – Hugo a jeho velký objev
Alberto Iglesias – Jeden musí z kola ven
John Williams – Válečný kůň

Ludovic Bource proměnil hned svou první nominaci, a tak trochu lámanou angličtinou stačil poděkovat úplně všem od tvůrců The Artist přes konkurenci až po hudebníky obecně.

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Kenneth Branagh – Můj týden s Marilyn
Jonah Hill – Moneyball
Nick Nolte – Warrior
Christopher Plummer – Začátky
Max von Sydow – Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko

Christopher Plummer byl v téhle kategorii tak trochu favoritem. Možná zamrzí, že Nick Nolte a tím pádem i The Warrior utřeli, ale dvaaosmdesátiletý rekordman Plummer si plešouna rozhodně zaslouží. Určitě potěší, že i ve svém věku si dokáže ze všech okolo sympaticky utahovat a zároveň skládat úctu ostatním nominovaným.

Nejlepší vizuální efekty
Harry Potter a Relikvie smrti – část 2
Hugo a jeho velký objev
Ocelová pěst
Zrození planety opic
Transformers 3

Rozhodnutí akademie v téhle kategorii bude nejspíš nejvíc diskutované, protože Zrození planety opic dokázalo v létě posadit na zadek úplně všechny. A roboti i Potter jsou technickou špičkou. Vizuální efekty v Hugovi měly bezpochyby své kouzlo, Caesar a spol. jsou ovšem trošku někde jinde.

Nejlepší animovaný film
Une vie de Chat
Chico & Rita
Kung Fu Panda 2
Kocour v botách
Rango

Pixar se letos nedostavil, a tak se mohli o plešouna porvat všichni ostatní. Tak nějak se ale čekalo, že by si Oscara mohli odnést tvůrci Ranga. A stalo se. Originální westernový animák patřil mezi nejzajímavější a nejoriginálnější filmy loňského roku a Gore Verbinski je teď nejspíš rád, že se vykašlal na Piráty z Karibiku a vyrazil do pouště s jedním trhlým chameleónem.

Nejlepší dokument
Hell and Back Again
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front
Paradise Lost 3: Purgatory
Pina
Undefeated

Dokument o fotbalu? Proč ne. Podle IMDB sice Undefeated není žádná bomba, ale akademici nejspíš věděli, co dělají, a tak se tvůrci příběhu o týmu zoufalců, který se snaží zvrátit nepříznivou situaci, mohli radovat z plešouna. A zafuckovat si na pódiu.

Nejlepší zvuk
Muži, kteří nenávidí ženy
Hugo a jeho velký objev
Moneyball
Transformers 3
Válečný kůň

Tom Fleischman, John Midgley děkovali režisérovi a vůbec všem, skoro se u toho rozbrečeli a Oscara si odnášeli s očividnou radostí. Přejme jim to.

Nejlepší střih zvuku
Drive
Muži, kteří nenávidí ženy
Hugo a jeho velký objev
Transformers 3
Válečný kůň

Nadšení, překvapení a evidentně vděční. Philip Stockton, Eugene Gearty měli radost, stačili poděkovat Martinu Scorsesemu a především střihačské veteránce Thelmě Schoonmaker, která ve své kategorii bohužel neuspěla a svým třem Oscarům čtvrtého bráchu nepořídila.

Nejlepší střih
Anne-Sophie Bion, Michel Hazanavicius – The Artist
Kevin Tent – Děti moje
Angus Wall, Kirk Baxter – Muži, kteří nenávidí ženy
Thelma Schoonmaker – Hugo a jeho velký objev
Christopher Tellefsen - Moneyball

Oba pánové byli viditelně překvapení, viditelně potěšení a viditelně nervózní, takže vyklidili pole sakra rychle a s Oscarem prakticky utekli. Radost ale měli upřímnou. Přitom vyhráli i loni s The Social Network.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Bérénice Bejo – The Artist
Jessica Chastain – Černobílý svět
Melissa McCarthy – Ženy sobě
Janet McTeer – Albert Nobbs
Octavia Spencer – Černobílý svět

Octavia Spencer byla v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli favoritkou, i tak to na jevišti nezvládla bez slz, které však byly rozhodně uvěřitelné. Za roli drsné služebné si tohohle plešouna rozhodně odnesla právem.

Nejlepší cizojazyčný film
Býčí šíje (Belgie)
Hearat Shulayim (Izrael)
In Darkness (Polsko)
Monsieur Lazhar (Kanada)
Rozchod Nadera a Simin (Irán)

Sandra Bullock před vyhlašováním zamachrovala se svými lingvistickými schopnostmi a předala cenu Rozchodu Nadera a Simin. Tady se snad nic jiného nečekalo a v děkovačce jsme se dočkali i trošky té politiky. Jen nemusela být čtena z pomačkaného kusu papíru.

Nejlepší masky
Albert Nobbs
Harry Potter a Relikvie smrti – část 2
Železná lady

Udělat z Meryl Streep Margharet Thatcher nejspíš nebyla vůbec žádná sranda, takže Oscar je v téhle kategorii zasloužený. Oba pánové měli evidentně velikánskou radost.

Nejlepš kostýmy
Lisy Christl - Anonym
Mark Bridges – The Artist
Sandy Powell – Hugo a jeho velký objev
Michael O'Connor – Jana Eyrová
Arianne Phillips – W. E.

Možná trochu překvapivé vítězství, ale The Artist se i tak zvládnul prosadit vedle zdánlivě mnohem atraktivnějších konkurentů. Každopádně zmenšovat herce s pomocí oblečení (jak to Mark Bridges dělal) si nějakou tu cenu zaslouží.

Nejlepší výprava
The Artist
Harry Potter a Relikvie smrti – část 2
Hugo a jeho velký objev
Půlnoc v Paříži
Válečný kůň

Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo měli evidentně radost, děkovali režisérovi, všem ostatním tvůrcům a z jejich přizvuku bylo jasné, že dřív nebo později zazní i děkovačka rodné Itálii. Zazněla. Tuhle kategorii měl Hugo téměř jistou.

 

Nejlepší kamera
Guillaume Schiffman - The Artist
Jeff Cronenworth – Muži, kteří nenávidí ženy
Robert Richardson – Hugo a jeho velký objev
Emmanuel Lubezki – Strom života
Janusz Kaminski – Válečný kůň 

Zasloužený plešoun pro Huga, potřetí oceněný Robert Richardson se snažil skrýt dojetí a na jevišti se evidentně moc necítil, ale stejně jeho projev nejspíš nikdo neposlouchal a všichni se zaměřili na jeho zjev vysloužilého hipíka.

Nejlepší krátký dokumentární film: Saving Face
Nejlepší krátký hraný film: The Shore
Nejlepší krátký animovaný film: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Cena za celoživotní dílo: James Earl Jones
Cena za celožiotní dílo: Dick Smith

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (67)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace