Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejautentičtějších SEAL akčňáků


ikona
KarelR
top 10
Kteří filmoví borci dodržovali protokol a kteří byli úplně mimo? 

Máme tu menší novinkové sucho, tak to zase jednou zkusíme s nějakou topkou. Ta dnešní se týká ostrých hochů z týmů SEAL, kterým se v poslední době dostávalo mnoho pozornosti. A nejen proto, že zlikvidovali Usámu Bin Ládina. Abychom na vás ale nevyrchrlili klasickýho výběr toho "nej", zkusíme to trochu jinak... a hlavně odjinud. Web Movies.com totiž požádal jednoho z opravdových členů SEAL, aby jim sestavil desítku filmů, které podle něj nejlépe prezentují jeho práci. Vzešla z toho celkem zajímavá sestava, s níž se teď můžete seznámit.

10. místo: The Finest Hour

Zapomenutý, ve finále televizní flák, hodilo námořnictvo rychle přes palubu. Produkce prý žádala o povolení natáčet v pravém výcvikovém středisku, jeden z admirálů si ale přečetl scénář a poslal tvůrce rychle do pekel. Takhle prý členové SEAL vážně neoperují.

9. místo: Námořní pěchota (Navy SEALs)

Ani takhle jasný název nepomohl 12 let starému filmu s Charliem Sheenem k velké realističnosti. Námořní pěchota má pár realistických taktických scén, hlavní hrdina je ale takový magor, že by ho údajně nikdy nepustili do akce. Pech, Charlie, ale nájem ti tahle role určitě zaplatila.

8. místo: G. I. Jane

Další pošetilý flák, který nedělá SEALs příliš dobrý jméno. I když se přehlédne fakt, že ženy dodnes nemohou legálně vstoupit do těchto jednotek, jde autenticita G. I. Jane rychle k čertu. Finální ťafku pak schytává samotná Demi Moore, jejíž fyzická kondice prý byla zatraceně mrzká na takový výcvik.

7. místo: Přepadení v Pacifiku (Under Siege)

Nečekaně opět velký přešlap. Seagalovo vybavení se ani zdaleka neblíží tomu, co by mohl reálně používat kuchař na lodi. Hlavní problémy Přepadení v Pacifiku jsou ale dva. Nikdo by si takhle rychle nepokecal s velkými kápy v Pentagonu. A členové SEAL se zásadně nedostávají do podobně dlouhých rvaček. Pokud se k nim přiblížíte na dosah ruky, právě jste si zajistili vlastní pohřeb.

6. místo: Propast (The Abyss)

Samotné chování vojáků je možná v pořádku, praví členové SEAL ale u Propasti kroutí hlavou nad jedním drobným detailem: Proč by je krucinál někdo posílal pod vodu? Armáda má na řešení podobných situací úplně jiné drsňáky, a Cameronova volba SEALs je tak z rodu čistokrevných scenáristických výmyslů.

5. místo: Slzy slunce (Tears of the Sun)

Ze 70% akurátní taktiky SEALs! To je ale víceméně to jediné, protože zbytek filmu příliš nesedí. Ať už jde o rozhodnutí, která Bruce Willis činí, vystřílené náboje (v životě by je neunesly), nebo nechávání těl mrtvých kolegů na místech, kde by mohla padnout do rukou nepřátel. SEALs takové boty zkrátka nedělají.

4. místo: Skála (The Rock)

Bay boduje a jeho SEALs nemají daleko k reálným. Skálu ale (z realistického hlediska) kazí jedna důležitá scéna. Pravý velitel SEALs by do neprozkoumaných sprch nikdy nenahnal celý tým. Nejdřív by se skautovalo až do zemdlení, takže by těžko došlo k takovému masakru. Plusové body ale získává poslední přeživší, který se místo útěku vrhne do boje. To prý přesně odpovídá výcvikové morálce.

3. místo: Ochránce (The Pacifier)

Z bývalých členů SEALs jsou obvykle kvalitní bodyguardi. Těžko by ale nějaký z nich dostal na starost bandu dětí. V Ochránci by se prý mnohem lépe vyjímal bývalý polda, nebo klidně i mariňák. Jinak ale tahle ujetá komedie moc žil netrhá, především proto, že si na realitu nikdy nehraje. Kdo by to čekal!

2. místo: The Frogmen

Donedávna nejrealističtější zachycení SEAL týmů. Ačkoliv oficiálně vznikly až v roce 1962, The Frogmen věrně představují jejich přímé předchůdce. Morálkou, schopnostmi a vůbec vším, co k téhle práci patří.

1. místo: Act of Valor

Čekali jste něco jiného? Letošní válečný akčňák od začátku hlásal, že představí členy SEAL týmů autentičtěji než cokoliv předtím. Už z traileru je pak prý patrné, že se ostatní klasiky těžce nechytají, a opravdoví vojáci v tomhle filmu vážně předvádějí opravdové věci. Haleluja, teď jen překousnout ostatní (pravděpodobně pokulhávající) složky filmu a můžete si tohle potěšení vychutnat na vlastní kůži.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace