Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cruise o svátcích válel, lidí ale v kinech ubývá


ikona
Cival
tržby
S jakým výsledkem se Spielbergův Tintin popral se Spielbergovým Válečným koněm? 

Americké Vánoce jsou pro studia kouzelná v tom, že i když se jednotlivým filmům nedaří tolik, kolik se čekalo, série volných dnů nakonec z peněženek přeci jen vytřepe spoustu dolarů. Takže i když v té kanonádě ambiciózních titulů lecjaké želízko vychladlo, nebo se úplně ztratilo, pokladnami proteklo několik desítek milionů dolarů.

Nic to samozřejmě nemění na tom, že nepřesvědčivé výsledky vánočních snímků podtrhly slabý podzim a problematický start roku. I proto do amerických kin loni reálně přišlo nejmíň lidí za posledních patnáct let, tedy od roku 1996! Tržby sice drží relativně nahoře inflace a výrazně dražší vstupenky za 3D, ale s tím jak splaskla 3D bublina a hamižná studia zároveň vyšponovala ceny a nevšimla si existence dalších alternativ (ať už na videotrhu, internetu nebo u legálně streamovaných novinek), můžou se provozovatelé multiplexů oprávněně bát, že se jim sály v příštích měsících a letech poněkud vylidní.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY ROKU CELOSVĚTOVĚ

Příští sezóna sice vypadá extrémně nabitě – ale pořád u ní straší vědomí, že se letos v podstatě chodilo jen na velké letní blockbustery (převážně ze zajetých sérii) a pak už jen na pár dalších výrazných titulů. V Americe už to zjevně funguje tak jako u nás a chodí se jen na „velké filmové události a fenomény“. V posledních měsících totiž zklamávaly jak menší popcornovky, tak povedené rodinné bijáky, schází i velké nezávislácké hity, pokukující nejen po Oscarech, ale i po stomilionových tržbách. Nejen desítka žhavých titulů příštího roku, jedné z nejslibnějších sezón historie, by ale neblahé trendy mohla změnit…

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY ROKU V ZÁMOŘÍ

Letošní Vánoce každopádně zamotaly studiím plány na rozvíjení dalších sérií. Překvapivě nejlíp se ujala Mission: Impossible. Zatímco skvělá trojka byla otloukánkem léta roku 2006, povedený čtvrtý díl ovládl celé svátky a z průběžných 134 milionů se bude tlačit přes 180 mega pouze z Ameriky. Přidejte k tomu už dvoustovku ze zbytku světa a máte spoustu důvodů ke vzniku pátého dílu.

AMERICKÉ TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE MISSION: IMPOSSIBLE

Ethanu Huntovi samozřejmě po celou dobu kryly záda dva další sequely: Sherlock Holmes 2 i trojka Chipmunků. Oba tituly sice nenaplnily očekávání studií, ale prokázaly solidní výdrž, a tak opravdu neprodělají… a sequelů by se dočkat měli. Sherlock má aktuálně na kontě 132 milionů, Chipmunkové 94, a i když jejich strůjci počítali s větším balíkem, ostudné jejich výdělky rozhodně nejsou.

Dál už je to kapánek složitější. Hlavně pro Stevena Spielberga, který může být náramně potěšen, že jeho Válečný kůň stihl jen přes Vánoce utržit 42 milionů. Drama z první světové války, které nikdy nezastíralo své vysoké ambice (jednak vyhrát nějakého toho Oscara, hlavně ale zvýšit spotřebu kapesníků hromadným dojímáním diváků), sice podle reakcí ze zámoří nepatří ke Spielbergovým majstrštykům, ale… u diváků pořád budí větší zájem než Tintin.

Hraný 3D animák (to zní hodně divně, že?) Tintinova dobrodružství se o druhém víkendu propadl až na sedmé místo s dvanácti miliony a momentálně z Ameriky hlásí jen 47 milionů. Vzniku druhého dílu by se člověk trochu podivil.

Lepší výdrž totiž prokázaly i výrazně méně mohutné a velkorysé snímky. Jednak se celkem solidně drží adaptace Mužů, kteří nenávidí ženy. Fincherova povedená novinka má na kontě 57 milionů po dvanácti dnech v distribuci, což je sice výsledek zaostávající za očekáváními, ale teprve až přijetí na neamerických trzích ukáže jak moc, jak rychle a s jakými náklady se budou u Sony hnát do adaptací dalších dílů.

Líp než Tintin nakonec dopadla i rodinná dramedie Koupili jsme ZOO s Mattem Damonem a Scarlett Johansson. Slaboučký první víkend se povedlo napodruhé výrazně překonat a bylo z toho šesté místo se čtrnácti miliony. Momentálních 41 milionů pro tenhle snímek je takovým malým vánočním zázrakem.

Do desítky se ještě vešel Šťastný Nový rok, u kterého jsem se pletl – fakt se našli šílenci, kteří na tuhle slabomyslnou komedii zašli místo toho, aby si užívali Silvestra mezi skutečnými lidmi. Na deváté pozici se pak krčí sci-fi Černá hodina, která s aktuálními třinácti miliony nepokryje ani svůj skromný rozpočet, a desítku uzavírá jeden z nejchválenějších filmů roku Děti moje.
 
Kompletní žebříček tržeb zde.

Po svátcích se kina vylidní. Od pátku se je pokusí naplnit jen nízkorozpočtový horor Ďábel v těle.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace