Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Souboj Lincolnů: Spielberg vs. Bekmambetov


ikona
KarelR
abraham lincoln:vampire hunterdaniel day-lewislincolnsteven spielbergtimur bekmambetov
Jeden ruší otroctví, druhý kosí upíry. Na koho se těšíte víc? 

Chystat dva projekty o té samé historické postavě není v Hollywoodu nic nového. Ve valné většině případů ale nakonec jedna z produkcí couvne, protože si tvůrci uvědomí, že by lidé podruhé na to samé prostě nepřišli. Proč tedy příští rok dostaneme dva filmy s Lincolnem? Protože o jednom sní Spielberg už roky... a ve druhém budou upíři!

Ale nelekejte se. Robert Pattinson a jeho tužidlo tentokrát zůstanou ve vedlejším kinosále. 22. června bude Ameriku terorizovat nemrtvý Rufus Sewell, doprovázený bandou nevyzpytatelných krvesajů, načež se mu postaví do cesty drsňák s cylindrem a velkou sekerou. Přesně tím totiž bude vyzbrojen Abraham Lincoln: Vampire Hunter, jenž se tak přidá do klubu celkem mírumilovných historických postav, které dostaly akční facelifting. Když můžou střílet a uhýbat explozím Sherlock Holmes nebo Adgar Allan Poe, proč by nemohl nejoblíbenější americké prezident?

Za celým projektem nepřekvapivě stojí Timur Bekmambetov, který jej producentsky zaštiťuje s Timem Burtonem, a není tak těžké uhodnout, že nás čeká vizuálně bohatý akční nátěr. A o čem že to přesně bude? V knižní předloze se upíři postarají o to, aby devítiletý Lincoln přišel o matku, a on následně upne svůj život k jedinému cíli - vyhladit tuhle verbež z povrchu zemského, což (jak se autor dozvěděl z jeho "tajného deníku") je jeho pravidelná noční práce. To, že přes den platí za vzor všech ctností a ve volných chvílích ruší otroctví, je jen takový milý bonus, ze kterého Amerika v podstatě těží jen o trochu víc, než z jeho vymýtání nemrtvých. Že to zní šíleně? To je samozřejmě jasný účel, který snad brzy podtrhne trailer. Zatím tu máme jen dva plakáty, které však pěkně naznačují Lincolnův dvojí život.

To Lincolna číslo 2, kterého uzříme až někdy koncem roku, žádné upíří trable nečekají. Na rozdíl od odvážného mladíka, kterého si u Bekmambetova střihne nepříliš známý Benjamin Walker, tu dostaneme usedlejšího Daniela Day - Lewise. Jeden z nejlepších herců planety opět předvede své dokonalé převtělení do role, aby si mohl Steven Spielberg konečně splnit dávný sen. A ukázat "Abea" v posledních měsících jeho života, kdy se snažil ukončit občanskou válku, zrušit otroctví a ještě v tom frmolu stihnout rychlou návštěvu divadla...

Lincoln, jak se bude adaptace knihy Team of Rivals jmenovat, tudíž hodlá zůstat v žánru historické fresky, v níž nás čeká slušná dávka dějepisu a vznešených proslovů. Žádná nevzrušivá podívaná by to ale být neměla, už proto, že s vytíráním zraku začíná jen hereckým obsazením. Vedle Day- Lewise se na plátně objeví třeba Sally Field, Tommy Lee Jones, Joseph Gordon-Levitt, Hal Holbrook, David Strathairn, Walton Goggins nebo Jackie Earle Haley. Žádný z nich si ale nestřihne Lincolnova kamaráda z divadla, jehož obsazení zatím Spielberg úspěšně tutlá.

O léta připravovaném filmu tak víme především to, že se v něm neobjeví žádné epické válečné scény (rozpočet je jen 50 milionů - i lovení upírů bude o 19 mega dražší). A že kvůli němu Daniel Day - Lewis přestal používat holící strojek, a vypěstoval si nefalšovaný lincolnovský plnovous. Vidět ho můžete na dvou prvních fotkách, které několik dní krouží po internetu. A už nyní se dá předpokládat, že to není zdaleka to poslední, čím nás Day - Lewis hodlá oslnit. Těšíte se, co na plátně předvede? Nebo zatím víc fandíte druhému Lincolnovi a jeho sekeře? Malý páteční duel může začít!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace