Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2012: Tutovky a megahity


ikona
Cival
avengersbatmang.i. joeice ageléto 2012pixarprometheusspider-man 4témathe expendablesthe expendables 2
Ridley Scott, Batman, Muži v černém, Expendables i Iron Man v první části velkého letního přehledu. 

Rok se s rokem sešel... a zase můžeme začít brojit na příští léto. To letošní nedopadlo vůbec špatně, přestože monumentálních filmových pecek bylo pomálu. Spíš se podařilo spojit rozpačité kasovní hity s nečekanými (a trochu subtilnějšími) lahůdkami. Tohle už je ale za námi a je třeba hledět dopředu, na rekordně nabitý program příštího léta. Znovu v rámci trojdílného materiálu pro vás přehledně zmapujeme filmy, které mají příští rok zajistit pohodu během teplých měsíců v amerických a českých multiplexech - snad půjde o nadílku komerčně monumentální a kvalitativně potěšující. Dnes si prosvištíme komerční tutovky, pak černé koně a nakonec trochu skromnější žánrovou výplň. A když si porovnáte naše vysoké indexy natěšenosti s bijáky letošního roku (loňská preview zde, tu a tady), budete si jistí, že nás čeká výjimečný rok 2012! 

Avengers (CZ premiéra: 3. května 2012)

Několikaleté marvelácké tažení světem velkých hollywoodských kluků směřovalo právě k téhle trumfové postupce. Proč mít jednoho superhrdinu, když můžete mít tým sestavený z největších borců planety? Geekovský sen režíruje geek z největších, Joss Whedon, jehož seriály sice dnes pamatují už jen skalní fandové, ale jeho schopnost cpát hlášky pod tlakem i do hereckých dřev je pověstná. Pohromadě je to sakra výbušná kombinace, bez ohledu na to, že zápletku i po dvou ukázkách halí tajemství. Důležitější než "co" ovšem tentokrát bude "jak". Interakci mezi hrdiny baštíme už teď, Whedon bude ale muset ukázat, že umí roztočit dvousetmilionový rozpočet do řádně popcornových otáček. Spolu s restartovaným Spider-Manem a epickým netopýřím dobrodružstvím budou Avengers patřit k největším filmům sezóny.

Dá se očekávat, že tihle "Expendables pro teenagery" budou pro Marvel největším dosavadním úspěchem? Určitě... ostatně je to podmínka pro další rozvíjení tohohle comicsového megavesmíru. Na cestě už je trojka Iron Mana i dvojka Thora a Kapitána Ameriky, aspoň pokud máme věřit smělým plánům, ale dál piplat tenhle tým vyžaduje spoustu dolarů od diváků. Jestli chceme dál plnit dětské sny a řešit základní otázky smyslu života a tak vůbec (třeba jako jestli Thorovo kladivo dovede rozmlátit štít Kapitána Ameriky), musíme se dovalit do kina. A doufat, že tahle podívaná bude stát za všechny prachy. (imf)

Index natěšenosti: 9/10

The Expendables 2 (CZ premiéra: 17. srpna 2012)

Hlavy budou pukat radostí a hospodské diskuze a IMDb thready ve stylu "Chuck Norris vs. Bruce Willis vs. Arnie vs. Sly vs. JCVD - Kdo by podle vás vyhrál?" dojdou konečně rozřešení. Sequely jsou téměř vždy geneticky zparchantělými dvojčaty svých předchůdců a proto jsou náchylné k mnoha nemocem. Stačí když vyměníte svědomitého otce (Stallone) za nezodpovědného pěstouna (nový režisér Simon West). Změn za kamerou se pořád ještě bojíme víc, než těch před ní, protože při vší úctě - dostat do týmu Scotta Adkinse, Chucka Norrise nebo Jeana-Claudea Van Dammea je husarský kousek. Ten Seagal tam už asi prostě nebude, ale třeba si z něj alespoň budou dělat srandu. Nebo je to jen nejlíp utajené cameo všech dob. Z fotek a nedávného plakátu je každopádně vidět, že to má Stallone minimálně producentsky pevně v rukou a dává svým fanouškům to, co chtějí vidět.

Zároveň je to ale poprvé od šestého Rockyho, co pustil režisérské otěže. Klasické rčení dvakrát do stejné řeky nevstoupíš začalo právě díky Slyově zarputilosti postrádat svůj význam. Na výsluní dokázal vrátit stárnoucího boxera, stárnoucí stroj na zabíjení i stárnoucí béčkové hvězdy. Teď se vrací s heslem "More is better" a zápletkou o pomstě za jednoho z rodiny (Mickey Rourke prý úvodní misi dvojky nerozchodí). Šustící scénář nás vzrušuje ze všeho nejmíň, důležité je zachovat atmosféru a jiskru, která vyšla z téhle dalo by se říct neopakovatelné sleziny. Ten nával nostalgie a pomrkávání držel celý, poněkud chatrný konstrukt pohromadě. Logicky MÁ smysl se o to pokoušet podruhé, už jen kvůli těm obrázkům z placu, kde k sobě tisknou ramena největší akční hvězdy osmdesátek a devadesátek, ale všichni víme, že tohle kouzlo nemůže trvat věčně. Snad Sly a spol. chytí příznivý vítr a rozeženou chmury teaserem, protože odcházet se má na vrcholu, pěkně s krochnou na zádech, do západu nějakého hezkého atomového výbuchu. Opatrnosti není nikdy nazbyt, ale když vidím vysmátého Chucka Norrise a Van Dammea v norkovým kožichu, jak stojí vedle Slye s retročepicí, nejde to jinak než za devět. (imf)

Index natěšenosti: 9/10

Doba ledová 4: Země v pohybu (CZ premiéra: 5. července 2012)

Pryč jsou časy, kdy jste si vystačili s prostým konstatováním z Macha a Šebestové, že „Doba ledová je Doba ledová“. Ploší neandrtálci s konturami od Adolfa Borna jsou dávno pasé… a frčí hlavně vytrvalá animovaná série, která to po deseti letech dokroutí na čtvrtý díl. A možná i první miliardový zářez! Tahle rodinná zábava, věřící v roztomilost, hláškující pravěkou zvířenu a pravidelná intermezza se Scratem lovícím žalud, se totiž ve světě těší čím dál větší popularitě. Třetí díl v Americe možná kasovně neoslnil, ale přesto celosvětově nastřádal bezmála 900 milionů dolarů a stal se třetím nejúspěšnějším filmem roku 2009 (porazily ho jen těžké váhy jako Avatar a Harry Potter 6). Proto si distribuující Foxové i skromné studio Blue Sky Animation tuhle značku dál hýčká a pečlivě rozvíjí.

Pestré pokračování série umožňuje benevolentní přístup tvůrců k zápletkám: S historickou posloupností nebo logikou se tu nikdo nepáře. Proto jsme mohli v jedničce potkat lidi, ve dvojce různé prapotvůrky, v následující trojce najednou dinosaury a ve čtyřce se budou po moři rovnou pohybovat kontinenty. Chronologie tu neplatí (aneb učitelky dějepisu právě hromadně omdlévají), ale dětem je to fuk, protože těm stačí chlupatí hrdinové se srdcem na pravém místě, jednoduchá situační komika... a týraný Scrat. Právě ten už ve svých kraťasech párkrát zahýbal se zemskou kůrou a zdá se, že mu osvědčený tvůrčí tým (posbíraný z předchozích Dob ledových i Hortona) bude chtít přišít i rozpojení Pangey na jednotlivé světadíly. Staří známí se sice vrací do nestabilního prostředí, my ale spíš do jistého a důvěrně známého kontextu oddechovky pro celou rodinu s účelně využitým 3D (vzpomínáte na starwarsovskou akci ze trojky?). Dcerky a synovci se těší, my se nebráníme. (Cival)

Index natěšenosti: 5/10

G. I. Joe 2: Retaliation (CZ premiéra: 29. června 2012)

Akčních blockbusterů není níkdy dost. Zvlášť když jich je regulérně málo, zejména těch velkorysých a ryze současných (Expendables se snad neurazí). Na akční rachotu se moc nechodí, pokud není zabalená do ověřené comicsové mytologie, zapuštěná do stabilní agentské série nebo postavená na řeži Bayových robotů. Vojáci a vojandy z G. I. Joe to ale napodruhé zkusí změnit. A jdou na to od lesa, protože si podobně jako hrdinové Rychle a zběsile nebo Expendables zvou do týmu posily. Víc svalů víc zmydlí.

Před dvojkou se tedy původní tým rozpouští a zjevují se nové tváře. Zapomeňte na Rachel Nichols nebo Dennise Quaida, vedle Channinga Tatuma jako správňáka Dukea a šemujícího rychlíka s přezdívkou Snake Eyes se tentokrát přestaví dvě ověřené testosteronové páky: Jednak Dwayne „The Rock“ Johnson jako masitý drsňák Roadblock, který v rámci hračkářské mytologie stabilně třímá těžký kulomet, a k němu i Bruce Willis jako generál Joe Colton. Na straně G.I. Joe je doplní ještě uniformovaná sexbomba Adrianne Palicki neboli Lady Jaye. Naopak zavilé protivníky z COBRA nově posílí Ray Stevenson (seriál Řím) coby superdrsňák Firefly nebo Arnold Vosloo (záporák z Mumií) jako parchant Zatran, jenž obvykle machruje s lukem. Nejvíc otázek ale vyvolává osoba režiséra Jona M. Chu, jehož audiovizuální cítění si producenti mohli proklepnout u dvojky a trojky Let´s Dance a u dokumentu o Justinu Bieberovi. Jasně, pro těžkotonážní akčňák se stopadesátimilionovým rozpočtem to není zrovna ideální kvalifikace… ale furt lepší specialista na dynamické a efektní hopsačky, než režisér artovek. Ten by Rockovy bicepsy možná nezkrotil.  (Cival)

Index natěšenosti: 7/10

Muži v černém 3 (CZ premiéra: 24. května 2012) 

Když vám straší ve skříni, zavoláte Krotitele duchů. Ale když vám na zahradě přistane plechovka plná zelených mužíčků, raději se obraťte na MIB, tedy na Muže v černém. S potíráním intergalaktického zločinu mají dvoudílnou praxi. Poprvé s nimi byla neskutečná zábava, podruhé už to prý zas taková sláva nebyla (alespoň soudě podle negativních reakcí, které slýchám pokaždé, když se přiznám, že mě dvojka baví). Nicméně peněz vydělaly oba díly dost. Takže trojka přijít musela.

Co se v ní bude dít, úplně přesně nevíme... a je dost možné, že to neví nikdo, protože už jen samotný scénář zažil tolik škrtů a přepisování, že si vedle něj připadá i tabule na základní škole jako neposkvrněná panna. Aby toho nebylo málo, film za sebou má ohromné množství všelijakých dotáček, během nichž zkušený režisér Barry Sonnenfeld (natočil předchozí díly i mizerný Wild Wild West) bojoval s úpravami příběhu. Momentálně víme alespoň to, že se setkáme s mladou verzí agenta K (vedle Willa Smithe bude tentokrát vtipkovat Josh Brolin) a že dojde na nějaké to cestování v čase. A všechno se bude dít v krutopřísném „třídečku“. Ze třetích Mužů v černém se pravděpodobně vyklube ohromný hit, jenže na druhou stranu tu víc než u jakéhokoliv jiného blockbusteru hrozí průšvih. Aby se ze Sonnenfeldova návratu mezi mimozemšťany nevyklubal šílený paskvil... (st39.6)

Index natěšenosti: 5/10

Prometheus (CZ premiéra: 7. června 2012)

Ridley Scott je režisérská stálice, a i když jeho Robin Hood nebyl přijat s úplným nadšením, pořád jde o jednoho z nejvýznamnějších filmařů vůbec. Přestože má za sebou spoustu klasických a legendárních filmů, číslo jedna je nejspíš jeho Vetřelec. Scott tohle slavné monstrum později předal do rukou dalších filmařů, v roce 2012 se k němu však opět vrátí. Prometheus by měl být tak trochu vetřelcovský prequel, a děj by měl vyprávět o posádce kosmické lodi, která se setká s inteligentní civilizací a objeví něco, co by mohlo zásadně změnit budoucnost celého lidstva.

Scott i ostatní tvůrci prohlašují, že klasická alienovská atmosféra se objeví až v závěru filmu, co uvidíme do té doby, to bohužel netušíme (resp. nechceme tušit a pak spoilerovat), ale nejspíš to bude stát za to. Každopádně bychom se měli dozvědět víc o tom, co jsou vlastně zubatá monstra zač a hlavně, kdo jsou podivné bytosti, jejichž pozůstatky objevila posádka lodi Nostromo v prvním díle. V hlavních rolích můžeme čekat naprosto elitu: Je tu Noomi Rapace, Charlize Theron, Idris Elba, Michael Fassbender nebo třeba Ben Foster. Scott navíc točí film tak, aby do kin mohla přijít jak eRková verze, tak i trochu vyměklejší PG-13. O tom, kterou uvidíme, rozhodnou producenti nejspíš až za pár měsíců. (Mr.Hlad)

Index natěšenosti: 10/10

Madagascar 3 (CZ premiéra: 14. června 2012)

První dva animované Madagascary nebyly bůhvíjak dobré filmy, ovšem vydělaly a dokázaly člověka na hodinu a půl pobavit. Logicky tedy vyfasujeme třetí díl. Vrátí se celá stará parta, tudíž můžeme očekávat lva Alexe, žirafáka Melmana, zebru Martyho a hrošici Glorii. Pochopitelně dorazí i (proč to neříct na plnou hubu) výrazně zábavnější hláškující mašiny v podobě lemurů a bezpochyby můžeme čekat i návrat militantních tučňáků.

Tentokrát však africký ostrov a nejspíš i kontinent opustíme. Celá zvířecí parta se totiž připojí k cirkusu, který má namířeno do New Yorku. Nic moc originálního, ale zvířátka mají mezi prcky nejspíš pořád dost fandů, takže peníze se snad tvůrcům do kasiček opět budou sypat. Za kamerou stojí prověřený režisér prvních dvou dílů Eric Darnell a scénář napsal trochu překvapivě superintoš Noah Baumbach, jehož jméno je obyčejně spojováno s filmy jako Sépie a velryba nebo Svatba podle Margot. Baumbach má ale za sebou i Fantastického pana Lišáka, tak snad zvládne i animovanou bžundu čistě pro děti. (Mr.Hlad)

Index natěšenosti: 4/10 

Odvážná Merida (CZ premiéra: 16. srpna 2012)

Studio Pixar má v Hollywoodu pozici, se kterou jen tak něco nezatřese. Ovšem Auta 2 naznačila, že i tady umí dělat čistou a jednoduchou komerci, která sice technologicky pořád ukazuje konkurenci záda, ale vedle starších pecek typu Úžasňákovi, Hledá se Nemo nebo Toy Story hodně zaostává. Ne že bychom nad Pixarem zlomili hůl, ale u tohohle studia je člověk zvyklý na trošku jinou kvalitu, Odvážná Merida tedy bude sledována možná ještě přísněji než ostatní pixarovky.

Tentokrát bychom se měli podívat do středověkého Skotska, do doby, kdy staré zvyky určovaly osudy lidí a na jejich vlastní názory se nikdo moc neptal. Mladá hrdinka Merida se ovšem nechová zrovna jako ukázková šlechtična a místo zkoušení nových šatů se raději prohání po lese a machruje se svými lukostřeleckými schopnostmi. A právě ty bude potřebovat nejvíc, pokud chce obstát v boji proti strašlivé kletbě. Odvážná Merida vypadá o něco pohádkověji než starší pixarovky a je na ní vidět disneovyský otisk. To by ovšem neměl být vůbec problém, protože dobrých dobrodružných pohádek není nikdy dost. Brenda Chapman má za sebou třináct let starého Prince egyptského, Mark Andrews celovečerně debutuje, tak snad to jako režisérská dvojka zvládnou. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 7/10

The Amazing Spider-Man (CZ premiéra: 3. července 2012)

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali víc než miliardu dolarů, protože značka po veleúspěšné úvodní trilogii táhla dál. Podaří se to samé i Spider-Manovi? Jistě, těžko srovnávat téměř regulérní čtvrtý díl Pirátů, ve kterém znovu úřadoval kašpárkující Johnny Depp, s kompletním restartem comicsové série. Běžnému divákovi, který třeba Neuvěřitelného Hulka prostě bere jako Hulka 2, to ale budete vysvětlovat těžko. Na začátku července do kin jednoduše půjde další nové dobrodružství pavoučího muže... a u Sony se modlí, aby jejich tah vyšel co nejlépe.

To znamená, aby se masy přišly podívat na Spider-Manův souboj s megaještěrákem jménem Lizard a aby zároveň byl slyšet jásot fandů, že film dostal v souladu s comicsem krapet realističtější a mladší fazónu. Právě v takových šlépějích chce totiž The Amazing Spider-Man kráčet, což jistí nejen obsazení Andrewa Garfielda a Emmy Stone (místo rusovlasé MJ dostaneme blonďatou Gwen Stacy), ale i výměna režiséra - nastupuje omladině nakloněný Marc Webb, proslulý romantikou 500 dní se Summer. Jeho vizi docela jasně představil první teaser: Z rozjařeného Petera Parkera bude zachmuřený středoškolák, který ve filmu tvrdě zakusí nejen ztrátu rodičů. A v akčních scénách pocítíme 3D lahodící pohled první osoby, který snad ve výsledku nebude tak cheesy, jak zatím vypadá. Bude tedy z nového Spider-Mana stejný hit, jakým byla jednička? I přes kvalitativní bídu trojky a prozatím slabou kampaň (Batman a Avengers ji cupují na kusy) není moc důvodů pro obavy, že lidé zůstanou doma. Jak totiž ukázala většina filmů let minulých, značka je víc než cokoliv jiného. (KarelR)

Index natěšenosti: 6/10

Temný rytíř povstal (CZ premiéra: 26. července 2012)

Málokdo by teď chtěl být v kůži Christophera Nolana. Pověst skvělého režiséra, dvě vynikající comicsárny na kontě… a třetí, která uzavře epickou trilogii, na cestě. Kolik lidí dnes v dobrém vzpomíná na Sama Raimiho? U milovaných comicsových postav zkrátka stačí jediný přešlap a budete naštvané fandovské dopisy přehazovat vidlemi. Zatím ale můžeme být v klidu, protože nic nenasvědčuje tomu, že by to tentokrát nemělo vyjít. Temný rytíř povstal v červenci vtrhne do kin, v klidu vydělá přes miliardu dolarů a naplní prakticky nesplnitelná očekávání. Žádný problém, no ne?

Kéž by... jenže vyrovnat kvality Temného rytíře nebude legrace. Nolan si nastavil laťku tak vysoko, jak jen to jde, a musel se tudíž ujistit, že bude všechno špičkové. Už tak silný herecký ansámbl proto rozšířil o mladou elitu - Anne Hathaway se předvede jako lascivní Catwoman, Tom Hardy ztvární nabušeného superzáporáka Banea a Joseph Gordon-Levitt kolem nich bude pobíhat v uniformě. Nolan podle dostupných informací nalajnoval do Batmanovy závěrečné mise nejen dvě nové ikonické postavy, ale i pár bonusových překvápek, která všechny tři filmy náležitě zacyklí do uzavřeného příběhu. Vůbec tedy není od věci označit „třetího Batmana“, jenž se mimochodem odehrává až osm let po Temném rytíři,  za nejočekávanější film příštího roku. Dokonalost totiž v tomhle případě nebude příjemným bonusem, nýbrž důsledně vyžadovanou podmínkou. Tak hodně štěstí, Chrisi… (KarelR)

Index natěšenosti: 10/10

Za týden se podíváme na zoubek černým koňům léta 2012.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (103)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace