Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Krev a báje táhnou: Válka bohů porazila Sandlera


ikona
Cival
tržby
Kolik vydělal rip-off Třístovky? Jak moc je k zblití nová sandlerovka? A co na to Clint Eastwood? 

Diváci rozhodli a výstřední režisér Tarsem si možná oddechl. Hollywood bude důvěru v něj vloženou přehodnocovat až po bizarně vyhlížející adaptaci Sněhurky, a ne hned po Válce bohů. Nástupník megahitu 300: Bitva u Thermopyl totiž kasovně relativně uspěje. Zaplatí se, nějakou kačku vydělá… a bude dobře. Navzdory lehké pachuti, která zůstala na patře.

Válka bohů trailery rozhodně nevzbudila nadšení jako „Třístovka“, zveřejněné klipy (viz zdetady) pak docela výrazně snížily počet fandů nažhavených na tuhle extrémně stylizovanou, místy až divadelně působící antickou podívanou. Theseus tu seká mečem hlava nehlava, krev stříká, Tarsem se chlubí svým výtvarným cítěním a Mickey Rourke dělá reklamu na maškarní plesy této zimy – ale na další videoklipovou akční rachotu jako Souboj Titánů nebo 300 to nevypadalo.

Válka bohů i proto nevydělala tak velké peníze jako výše zmíněné bijáky (300 mělo 70 milionů a Titáni 61 mega), ale ani kasovně nepropadla. Filmu se dokonce povedlo překonat střídmé předpovědi a za první víkend v amerických kinech urval 32 milionů dolarů, což je sympatické číslo nejen na poměry „nezávislé“ distribuční společnosti Relativity Media. Ze zbytku světa navíc přiteklo 36 mega, takže už po prvním víkendu má Válka bohů na kontě sedmdesátku, přičemž rozpočet byl jen o pět milionů vyšší. Právě proto jde o slušný start.

Diváci jsou navíc poměrně vstřícní a hodnotí film lehce pozitivně, někde na půl cesty mezi nepovedenými Titány a oblíbenou Třístovkou. Naopak jednoznačně negativně reagují kritici, podle kterých Válka bohů příliš nefunguje a zklamává jako neživotný i hloupý mišmaš. Jen třetina recenzí je alespoň lehce kladná, většina dává jasně palec dolů. Nicméně se neposmívejme … u jarního sequelu Hněv Titánů bychom byli za nějakou takovouhle bilanci ještě rádi.

O dost hůř dopadla dementní veselohra Adama Sandlera Jack a Jill. Stárnoucí král hrubozrnné komedie se tentokrát propůjčil zápletce, na které se specializuje hlavně Eddie Murphy, a řádí ve dvojroli jako chlápek Jack a jeho obézní a nesnesitelné sestra Jill. A i když Sandlerovi přihrává Al Pacino a za kamerou sedí dvorní režisér Dennis Dugan, na výsledek se prý nedá koukat déle než pár minut. Na RottenTomatoes evidují pouhé dvě pozitivní recenze, což při průměrném ratingu 2,8 z 10 upomíná na jednu z největších skládek hnoje letošního roku.

Tupost filmu, nevábnost zápletky a rozpaky z posledních Sandlerových kousků se podepsaly na relativně slabém kasovním výsledku Jack a Jill. 26 milionů dolarů znamená nejhorší víkendový start sandlerovské taškařice od roku 2000, kdy v kinech brutálně vyhořel Malý Nicky – Satan junior. Je proto zjevné, že Sandler přetrhne svou stomilionovou šňůru. Jeho hvězda upadá. Příští měsíce se bude muset sakra snažit, aby brzy nezačal definitivní konec jeho éry.

TRŽBY FILMŮ ADAMA SANDLERA

Z bijáků podzimu se i nadále nejvíc daří Kocourovi v botách. Pozvolna startující animák ze Shrekova vesmíru se skvěle držel i o třetím víkendu a připočetl si dalších 25 mega. Průběžných 108 milionů snad nebude pro Kocoura problém rozmnožit na stopadesátku, případný útok na dvousetmilionovou hranici ale bude probíhat až v závislosti na tom, jak moc Kocoura o příštím víkendu zbrzdí Happy Feet 2 a během Díkuvzdání Muppeti s Velkou vánoční jízdou. Odolat téhle rodinné kavalérii se zdá být nemožné, ale nechme se překvapit…

Na čtvrté příčce se zuby nehty drží zlodějská týmovka Mistrovský plán. Ovšem poloviční propady a dalších 13 milionů tuhle oddychovku s Murphym, Stillerem a spol. nezachrání, film aktuálně přepočítává jen 43 milionů.

Až na páté příčce debutoval ambiciózní „politický životopis“ J.Edgar. Historizující biografii,ve které Leonardo DiCaprio prožije několik desítek let v kůži obávaného šéfa FBI, režíroval Clint Eastwood. A už poněkolikáté se mu úplně nezadařilo, čímž se nemyslí ani tak subtilní jedenáctimilionový otvírák, jako spíš kvality filmu. Gran Torinem se měl Eastwood zjevně rozloučit – a to zcela triumfálně – protože od té doby víceméně zklamává: Sportovní drama Invictus nezaujalo, mysteriózní Život po životě se změnil ve frašku a J.Edgar prošuměl u diváků i kritiky (po trailerech nepřekvapí, že je film hodnocen přívlastky jako strojený, plochý a nepřesvědčivý). Odtud DiCaprio na vysněného Oscara nedosáhne – asi mu bude muset píchnout až Tarantino s Django Unchained.

VÝDĚLKY EASTWOODOVÝCH REŽIJNÍCH POČINŮ

Na šesté pozici se se šesti miliony drží trojka Zahulíme, uvidíme, sedmá je komerčně nepřesvědčivá sci-fi Vyměřený čas (světové tržby jsou lepší než americké, aspoň díky tomu má Niccolova novinka celkem 83 milionů).

Do desítky se vešla ještě hororová hitovka Paranormal Activity 3, která zaokrouhlila výnosy na stovku, a dále remake Footloose: Tanec zakázán a sympatická Ocelová pěst.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Příští týden komerční tabulky rozmetou pokračování velkých hitů. Animák Happy Feet 2 se nejspíš bude muset sklonit před čtvrtým dílem Twilight ságy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace