Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Akci zase došel dech, chodí se na Pitta a lvy


ikona
Cival
tržby
Jak to vypadá s kariérou Taylora Lautnera a oscarovými ambicemi Brada Pitta? 

Nebyl to špatný víkend pro filmové novinky, ale většině našich čtenářů přesto radost neudělal. Lvího krále jsme totiž všichni viděli. Takže čerstvá energie vlitá do žil akčního žánru by se hodila víc, než další úspěch animovaného Simby. Noví drsní hrdinové ale neměli šanci.

Pokladnám druhý víkend po sobě vévodil Lví král, zjevně nesmrtelná disneyovská klasika, která si prošla důkladným 3D liftingem. Dalších 22 mega znamená, že se film při své obnovené premiéře už po deseti dnech dotlačil na 61 milionů. Za to rozhodně klobouk dolů. Celkové americké zisky Lvího krále už se tlačí přes 400 milionů, k jejich zdolání by ale u Disneyho museli přehodnotit svůj plán nasadit snímek do kin jen na čtrnáct dní. Zájem evidentně je, takže mě osobně nenapadá jediný důvod, proč Lvího krále nenechat ještě chvíli pořvávat na velkém plátně. I tak se před Vánoci určitě prodá hodně DVDček a Blu-rayů.

Jen těsně unikl první flek nejchválenější novince týdne – baseballovému dramatu Moneyball. K pozitivním recenzím a boji o výroční ceny předurčený snímek je jednou z největších kariérních výzev Brada Pitta: Ten totiž u filmu zůstal i poté, co byl z projektu vyšoupnut jeho letitý spolupracovník Steven Soderbergh, a potenciálu hlavní role věřil i pod novým režisérem. Což podle většiny reakcí byl sakramentsky dobrý tah – odkaz na Pittovo charisma se mezi všemi pochvalami objevuje až nebezpečně často. Na Oscary se dlouhodobě počítá i se scénářem, pod nímž jsou podepsané dvě top scenáristické persony současného Hollywoodu, totiž Steven Zaillian (Schindlerův seznam) a Aaron Sorkin (The Social Network). A protože Moneyball nakonec režíroval osvědčený tvůrce Capoteho Bennett Miller, muselo to klapnout se vším všudy.

A taky že ano. Mdlé trailery se podařilo převálcovat pozitivními ohlasy a výsledkem je slušivých 20,6 milionu za první víkend. Extrémně vstřícné recenze (94% kladných) a vysoký rating diváků jen podtrhují, že o tenhle film bude ještě chvíli zájem. V pohodě by to měl dotáhnout přes osmdesát milionů jen v Americe. Dost možná se tady totiž urodila nová klasika v rámci subžánru sportovních filmů. Jen abychom se ale filmu dočkali i v českých kinech – baseball tu přeci jen moc nefrčí a nejen oscarové vyhlídky můžou s prosincovým datem premiéry zamávat.

V těsném závěsu plave na bronzové příčce přítulná zvířena. Dojemná rodinná báchorka Můj přítel delfín, v níž mudruje i Morgan Freeman, za první víkend rovněž utržila dvacet milionů. A jakbysmet se těší z pozitivních reakcí. Dějiny kinematografie se tu ale nijak zásadně nepřepisují, protože následník delfína Flippera akorát vkusně naplnil snahu vydojit emoce i peněženky rodinek a pohladit po duši. Osobně bych se těchhle ploutevnatců bál stejně jako kosatek, ale lidi holt delfíny milují…

…na rozdíl od akčních filmů. Můžeme poněkolikáté lamentovat, že ani nadstandardní trailery a velké herecké hvězdy nestačily na naplnění pokladen. Dvě akční želízka ale pohořela hlavně vlastní vinou. Doplatila na kvalitu. Paradoxně o fous líp si vedl akčňák Bez dechu s exhibicionistou ze Stmívání Taylorem Lautnerem. Jedenáctimilionový otvírák ale není žádný zázrak a nespasí ani relativně levnou produkci s rozpočtem okolo 35 milionů. A hlavně nezakryje drastické recenze (jen 3% pozitivních, vražedné průměrné hodnocení 3,1/10), které mluví o tak strašidelně špatném akčňáku, že po něm i schází chuť navážet se do Lautnerových hereckých schopností. Člověku se totiž chce jen zapomenout. Snad už teď nikoho nenapadne dělat z Lautnera akční hvězdu a točit ambiciózní adrenalinové jízdy s modýlky z Brava.

Bohužel, Elitní zabijáci s superdrsným trojlístkem Statham – De Niro – Owen na tom jsou reálně ještě hůř. V kině propadli, když otevřeli za mizerných devět milionů. To při sedmdesátimilionovém rozpočtu hodně bolí. Film navíc schytal hodně negativních ohlasů – většina recenzentů zcela souhlasí s tvrzením kolegy k0C0URa, že jde o bolestivě zmařený projekt, s potenciálem propáleným v překombinovaném a nakonec i nudném ději. Uff. Smutné zjištění.

Za novinkami se na šestém a sedmém místě dál solidně drží Sodeberghova Nákaza i Refnovo Drive. Oba filmy jsou s ohledem na své rozpočty v klídku.

Do desítky se ještě vešel nečekaný megahit Proti pravidlům (už 155 milionů) a dva komerční zoufalci, totiž nová verze Strašáků a otravná romantika Nechápu, jak to dokáže.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin rakovinová dramedie 50/50 se Sethem Rogenem a Josephem Gordonem-Levittem, horor Dream House s novomanželi Danielem Craigem a Rachel Weisz a bláznivá romantická komedie Co ty jsi za číslo? s Annou Faris a Chrisem Evansem. Hodně nebezpečně ale vypadá i pobožná policejní nalejvárna Courageous.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace