Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top Gun ve 3D! Co bude dál?


ikona
st39.6
tom cruisetony scott
Čekají nás obnovené kinopremiéry filmových megahitů? 

O sequelu osmdesátkového megahitu Top Gun už se mluví léta a vypadá to, že se ho jen tak nedočkáme. Milovníci rychlých stíhaček, Toma Cruise a polonahých beachvolejbalistů se ale o svůj příděl vzrušení bát nemusí. U Paramountu si totiž řekli, že když to nepůjde se dvojkou, jednoduše se studio pokusí ze stíhaček vyždímat nějaký ten dolárek obnovenou kinopremiérou "jedničky". Což zní jako skvělý nápad, jenže to není všechno. Top Guna totiž čeká stereo-konverze. Chápete správně. Akčňák Tonyho Scotta dorazí ve 3D.

Na tom momentálně pracuje Legend3D, které také první čtyři minuty 3D materiálu promítalo na amsterdamském IBC (veletrh s profesionální televizní, studiovou a filmovou technikou). Jaké jsou první reakce, netušíme, nicméně stereokonverze od prvních marných pokusů jako Souboj titánů udělala spousty mílových kroků vpřed, takže bychom se neměli výsledku děsit tak, jako dříve. Top Gun by to do 3D kin měl dotáhnout někdy na začátku příštího roku. Zajímavé je, že studio ještě nedostalo svolení od Tonyho Scotta, ke kterému pravděpodobně přijde až s hotovou věcí.

Top Gun samozřejmě není jediný film, který se díky novým technologiím dožil obnovené kinopremiéry. Díky tomu, že se kvůli Blu-ray prezentacím starší filmy musejí kompletně restautrovat a remasterovat, vznikají kvalitní digitální kopie, které neslouží jen archivním účelům a prezentaci na domácích nosičích - studia je využívají i k obnoveným premiérám v digitálních kinosálech. V kinech je díky tomu Lví král, v Británii si užívají Jurský park (obojí na Blu-ray už příští měsíc), podobně na tom byl například Ben Hur, o tom, že se chystá 3D re-release Star Wars pak není třeba mluvit - stereokonverze první epizody už je prý hotová. No a pak je tu James Cameron, který chystá 3D verzi Titaniku.

Tím ale obnovené kinopremiéry, i když často v limitovaném množství sálů, neříkají své poslední slovo. Studia se ohlížejí za těmi největšími peckami, které v archivech mají a jestli je chtějí vydat na Blu-ray, musejí se o jejich podobnu pečlivě postarat týmy restauratérů. Potenciál dotáhnout to znovu do kina tak má díky urychlenému procesu digitalizace prakticky jakýkolliv z vašich oblíbených filmů, jejichž re-release by dával z ekonomického hlediska pro studia smysl. A není toho málo. Zjizvená tvář, Ben Hur, Lví král, Star Wars, Indiana Jones, Titanik, Občan Kane, Jurský park, E.T. - Mimozemšťan, Vetřelec, Návrat do budoucnosti, Blade Runner, Blízká setkání třetího druhu, Dirty Harry, Kmotr, Jih proti severu, rozšířený Pán prstenů, Minority Report, první díly Toy Story, Noční můra před Vánocemi, Tenkrát na západě, Psycho, Sedmá pečeť, Tenká červená linie, Čaroděj ze země Oz ... všechny tyhle filmy (a kvanta dalších) už se do kin znovu-dostaly, nebo brzy dostanou, a to jak díky Blu-ray, tak díky stereokonverzi. Ne všechny to bohužel dotáhly / dotáhnou k nám, ale možnost znovuobjevovat skvosty kinematografie v teple domácího kina nebo v přítmí opravdového kinosálu, to je něco, za co bychom měli být Blu-ray a 3D nesmírně vděční. I když za cenu toho, že musíme přetrpět zbytečnou konverzi do dalšího prostoru, nebo dokonce dabing.

Co vy? Jaké oblíbené filmy byste si dali znovu v kině, ať už ve 2D, nebo ve 3D?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace