Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Prometheus: Co víme o vetřelčím comebacku?


ikona
KarelR
charlize theronmichael fassbendernoomi rapaceprometheusridley scotttéma
Nová sci-fi Ridleyho Scotta pod drobnohledem i s kupou fotek. 

Tak tohle bylo zatraceně dlouhé čekání. Ridley Scott, legenda zodpovědná za Vetřelce a Blade Runnera, zahájila v roce 1982 jednu epickou pauzu. Nebyla od dobré filmařiny, jak ostatně dokazují uznávané klasiky Thelma a Louise, Gladiátor nebo Černý jestřáb sestřelen. Byla od sci-fi žánru, který Scott dvěma filmy převrátil naruby, a poté rychle přeběhl k válečným dramatům, kriminálkám a především k historickým velkofilmům. Nyní, po neuvěřitelných třiceti letech, se jeden z nejvšestrannějších režisérů Hollywoodu vrací na důvěrně známou půdu. A hodlá mladé generaci filmařů ukázat, jak má vypadat pořádný sci-fi nářez.

Obří prostory poseté vejci, lidskost zkoumající androidi, borci sežehávající okolí. Tím vším se upomíná k Vetřelcům.V kinech ho budete od 7.června 2012 hledat pod jménem Prometheus, už první teaser ale dozajista osvětlí jednu důležitou věc. Ačkoliv máme svá očekávání naladit na originální sci-fi podívanou, kořeny Promethea jsou zapuštěné hluboko ve vetřelčím universu. Není žádným tajemstvím, že projekt původně vznikal jako dvoudílný prequel prvního Vetřelce. Na eRkovou švandu s rozpočtem 250 milionů dolarů (a Carlem Erikem Rinschem na režijní sesli) ale u Foxů nekývli a začalo se překopávat.

K režii se nakonec nechal ukecat produkující Scott. Rozpočet klesl do snesitelného rozmezí 150 - 160 milionů dolarů. A scénář Jona Spaithse putoval do rukou lostovského dříče Damona Lindelofa, který prequelový materiál přetavil v něco maličko jiného. Prometheus se díky němu výrazně utrhl od Vetřelce, stále ale není problém vystopovat, jak s ním bude souviset. V centru dění totiž i po přepisech zůstala posádka lodi Prometheus, která se vydá na nebezpečnou misi. Její cíl? Hvězdný systém Zeta Riticuli, v němž se budou hledat odpovědi na nejzákladnější otázky ohledně lidské existence.

Jak to souvisí s Vetřelcem, ptáte se? Řekněme, že by se na plátno měli vrátit obří mimozemšťané zvaní Space Jockeys, kteří v prvním filmu hráli nevýraznou, avšak přes tři dekády rozebíranou roli. Právě oni byli v první verzi scénáře Promethea zodpovědní za stvoření smrtících xenomorfů, a dá se předpokládat, že Lindelof tenhle koncept nijak výrazně nerozbil. Pravděpodobně ho jen opředl dodatečnou mytologií a rozehrál kolem něj příběh postav, které nemají žádnou spojitost s posádkou lodi Nostromo.

V tomhle ohledu se tedy ocitneme na zcela nové půdě, další uniklé informace o filmu ale naopak odhalují pojítka s Vetřelcem. Promethea vlastní firma Weyland Corp, která se později transformuje do známého koncernu Weylan-Yutani. Jeho posádka se na svojí misi setká s mimozemským druhem, jenž nemá problém vyhladit celou planetu (předchůdci xenomorfů?). A už při letmém pohledu před sebou přeci jen máme jednu osamocenou loď, jeden nebezpečný střet v hlubokém vesmíru a jednu ženu, která bude nakopávat pozadí v přísně ripleyovském stylu.

Hlavní hrdinka bude nakopávat pozadí v přísně ripleyovském stylu.Tak tak, Scott hodlá dodržovat pravidla vetřelčího universa minimálně co se týče postav. Čeká nás proto android v podání Michaela Fassbendera, tvrdý kapitán Idris Elba, korporátní dohled s půvaby Charlize Theron a především jedna obyčejná dáma, která bude muset vzít do svých rukou osud mnoha lidí. Tahle slečna se jmenuje Elizabeth Shaw, v její kajutě najdeme pověšený doktorský titul a tvář jí propůjčila hvězda švédských adaptací trilogie Milénium Noomi Rapace.

Co zhruba Elizabeth čeká, tedy víme. Uniklé fotky z Comic-Conu, kde se promítala několikaminutová ochutnávka z filmu, potom dávají ještě další vodítka. Posádka Promethea si užije oblíbenou hibernaci, jíž bude následovat pobíhání po lodi či po neznámé jeskyni, a nakonec přijde ke slovu všechno od pistolí až po plamenomety. A ačkoliv se odevšad vymazávané obrázky nechlubí závratnou kvalitou, je z nich cítit dost povědomý vetřelčí feeling. Jak z technologie, která často až křičí "Nostromo!", tak z barevného spektra a jednotlivých výjevů. Obří prostory poseté vejci, lidskost zkoumající androidi, borci sežehávající okolí... Kochejte se, dokud nám Foxové nezahltí mail žádostmi o stažení tohohle vydatného předkrmu.

Toť relativně "spoiler-free" představení Promethea. Pokud chcete o filmu vědět víc, zkuste si vygooglit podrobnou (i když nejspíš lehce zastaralou) synopsi. Vězte ale, že vyzrazuje valnou většinu děje, takže vám radím odolat. A nechat se na Promethea nalákat pěkně postaru. Někomu možná stačilo už spojení Ridleyho Scotta a sci-fi. Další dozajista podlehnou uniklým fotkám. No a zbytek snad zlomí trailerová kampaň, která by teoreticky mohla začít co nevidět. Redakce MovieZone je zatím napnutá a natěšená, s čím nás Scott hodlá oslnit. Jak jste na tom vy?

ZBYTEK UNIKLÝCH FOTEK

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace