Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Léto 2011: Tržby rostou, diváků ubývá


ikona
KarelR
tržby
Kolik miliard putovalo do továrny na sny? 

Tak jaká letos? Docela rozporuplná. V New York Times jako každý rok spočítali, jak dopadlo filmové léto. A jsou to zprávy veselé, ačkoliv se opar úspěchu při bližším pohledu maličko rozplývá. Ta hezčí čísla samozřejmě patří celkovým výdělkům. Hollywood mezi květnem a srpnem nasbíral 4,38 miliardy dolarů, což je o těsné jedno procento víc než loni. A tím pádem nový rekord. Zároveň se však nevyhnul už čtyři roky panujícímu trendu, který za vyššími tržbami schovává nižší návštěvnost.

Správně, během minulých měsíců přišlo do kin méně lidí než minulý rok. A nejen to. Celková návštěvnost, která tentokrát nepřelezla 543 milionů diváků, byla nejnižší od roku 1997 (tehdy bylo výsledné číslo ještě i tři miliony nižší). Co to znamená? Že léto sice přineslo tři miliardové filmy a spoustu dalších úspěchů. Kdyby ale nebylo dražších lístků a vychytávky jménem 3D, moc šampaňských by se teď za mořem nebouchalo.

Hollywood ještě pořád zachraňuje pomaličku stagnující třetí rozměr (tuhle sezónu se do něj nafouklo 18 filmů) a při bližším pohledu není tak těžké vykoukat další trendy. Třebaže nadále upadá chození na hvězdy, kinům kralují sequely a přepálené sci-fi koncepty na rozdíl od eRkových komedií příliš netáhnou. Podaří se divácké propady ukončit za rok? Nahlédnutí do kalendáře premiér budí celkem pozitivní dojmy, tak doufejme, že comicsová velepalba nezklame.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace