Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Noví Tři mušketýři: Cool nebo ne?


ikona
KarelR
paul w. s. andersontři mušketýři
Dorazily nové klipy ze "znásilnění" Dumasova románu. 

Paul W. S. Anderson. Muž mnoha hrozných filmů, který jednou za čas vystrčí režisérské růžky a natočí fajn béčko. Proč? Protože většinou dostane scénář, který alespoň trochu dává smysl, a je v něm dost akčních scén, ve kterých Anderson dokáže vytáhnout alespoň špetku tvůrčí osobitosti. Ano, velmi často je nasnadě ho nenávidět. Dětská upřímnost, se kterou překopal Resident Evil do série laciných zpomalovaček, ale minimálně pár lidí v kině upřímně pobavila. Co nás od něj čeká dál? Tři mušketýři. A tady se teprve začne lámat chleba.

X-krát zadaptovaný příběh čtyřech šermířských borců, kteří musí spasit Francii, dostal nový kabátek. Že v něm bude 3D, spousta zpomalovaček a Milla Jovovich s velkým výstřihem bylo jasné od chvíle, kdy tenhle projekt přistál v Andersonových rukou. Že to ale bude všechno vypadat docela cool jsme zjistili až u trailerů. Ano, pořád se pohybujeme v rámci přepálené blockbusterové ptákoviny, u které na každý výkřik "věrnost předloze!" následuje odpověď "bitva CGI vzducholodí!" V rámci andersonovského universa, v němž se cílí na dvanáctileté klučiny, a studio to prodává jako film pro celou rodinu, jsme ale hodně daleko od průšvihu vetřelčích rozměrů.

Tedy minimálně do chvíle, kdy udeří první recenze, jelikož kampaň nepřestává filmu sbírat doby k dobru. Tři mušketýři budou opožděným letních výplachem, a potřebují tím pádem hlavně hlášky, sympatické hrdiny a pořádnou akci. První dvě věci se pěkně vybarvily už v trailerech, které sice nikoho nepřesvědčily o tom, že Logan Lerman nevypadá s parukou jako idiot. Timing fórů ale rozhodně nechyběl a Andersonova mušketýrská sestava s přehledem zvládala přetáhnout nejednoho nevěřícího na svoji stranu. Jistě, žádná věrně zahraná psychologická dramata nás nečekají. Odhodlaná tvář Matthewa McFaydena, drsný výraz Raye Stevensona a rošťácký úsměv Lukea Evanse by ale měly bohatě stačit k tomu, aby si slavné knižní trio neuřízlo ostudu.

Mušketýři tak prozatím přesvědčují minimálně ve dvou aspektech, a ten třetí dotahují klipy. Budou mít šermířské souboje šmrnc? Tak to si piště. Zatímco se na americkou nadílku ještě čeká, ta německá předvádí akci v celé její kráse. Andersonových trademarkových slow-motionů je tu tak akorát. Měřítko věrně kopíruje Piráty z Karibiku. A přestože nebudete nikomu rozumět ani slovo (i když., ono není těžké si ty dialogy domyslet), vypadají klipy dost vydařeně na to, aby lákaly na nášup. Rozhodně tedy stokrát větší úspěch než třeba tohle...

Navíc se odhalila i dvojice klipů, které se mušketýry snaží na férovku prodávat jako nový A-Team, a k tomu i pořádná představovačka Lady de Winter. Ano, tahle mrcha likviduje protivníky skoro stejně efektně jako Alice z Resident Evilu. A pokud ani zbytek akčních scén neopustí menší finální vychytávky, nemusí se Anderson bát, že po něm budou na premiéře házet pár set let staré bichle.

Pár jich samozřejmě přiletí, protože každý megaskoky a vzducholodě nepřekousne. Když ale odhlédnete od předlohy a minulých adaptací, daří se novým mušketýrům vypadat přesně tak, jak chtěli. Jako mix Sherlocka, Pirátů a Assassin's Creedu, který by úplně klidně mohl zapadnout mezi Andersonovy nejlepší filmy. Správně, tohle zdaleka neznamená nějaký kinematografický skvost. Na to, jaké obavy o film panovaly před prvními ukázkami, ale ušel pořádný kus cesty k tomu, aby se zařadil mezi nejočekávanější podívané podzimu. A ať hodí kamenem ten, kdo mu nedá přednost před papundeklovým rádoby nářezem jménem Válka bohů. Eh...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace