Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Opice bouchají šampus, ovládly Ameriku


ikona
KarelR
tržby
Weta Digital si po Avataru připisuje další úspěch. 

Současná comicsová adaptace s ozkoušeným superhrdinou, sequel zajeté megasérie, velkofilm s Johnnym Deppem, cokoliv od Jamese Camerona, animák... to je hrubý výčet věcí, které musíte natočit, abyste po prvním víkendu mohli hodně oslavovat. Amerika poslední dobou nedává moc šancí inovátorství a slyší hlavně na známé věci, které ale nejsou moc over-the-top. Přestože do téhle skupiny tak napůl patří i Zrod planety opic, málokdo zpočátku čekal, že právě tenhle film nebude katastrofou. Jenže nejdřív udeřily nadmíru pozitivní reakce. A nyní první výdělky, které jsou hodně nenápadným úspěchem.

Zrod planety opic otevřel za 54,8 milionů dolarů, čímž (pro představu) ladně zaplul mezi Green Lanterna (53) a letošní X-Meny (55). Proč je to číslo hodné pochvaly, ptáte se? Protože Opice stály polovinu toho, co okolní dvě comicsárny! Zatímco pan lucerna shořel kvůli dvousetmilionovému rozpočtu a mutanty drží nad vodou stošedesátimilionové náklady, Caesar a jeho chlupatí kamarádi se vydali na zteč jen za 93 mega. A navíc bez 3D. Jejich výhru lze těžko připisovat síle značky (ta byla v hrobě od konce 70.let a na popularitě jí nepřidal ani Burtonův remake). Lidé tak přes veškeré zmatky s názvem a datem premiéry nejspíš slyšeli na kvalitní trailery, které slibovaly civilní blockbuster se skvělými triky a náběhem na emocionální pecku léta. Podle reakcí se právě tohle povedlo a my můžeme neznámému Rupertu Wyattovi gratulovat k vydařenému hollywoodskému debutu. Pravděpodobně teď u Foxů pořádně slaví a přemýšlí nad tím, co se bude dít v sequelu.

POROVNÁNÍ TRŽEB  FILMŮ Z OPIČÍ SÉRIE

Opičí triumf je opravdu úctyhodný už proto, že zbytek top tenu nevydělal ani polovinu toho, co znovuzrození lidoopové od Wety. Na druhém místě se udrželi Šmoulové, kteří minulý víkend nakonec prohráli. Finální čísla je poslala o necelý milion za Kovboje a vetřelce, tenhle víkend se ale karta obrátila. Modří pidižvíci si díky menším propadům (41,9%) přišli na necelých 21 milionů a potvrzují tak dlouhodobý trend. Animák = divácká přízeň. Že by to ale někoho z redakce dotáhlo do kina, to se říct nedá.

Kovbojové a vetřelci to zapíchli pět milionů za Šmouly a jednoznačně tak letos stojí v poli poražených. Blockbuster za 163 mega, ve kterém dvě ikony bojují s mimozemšťany, nemá po dvou víkendech na kontě ani 70 milionů? A bídné ohlasy (nejen od nás) k tomu? Harrison Ford může brázdit talkshow a trhat tam šmoulí hlavy jako o život. Tenhle film si ale do své sbírky klasik nepřidá.

Na čtyřku se dohrabala nevýrazná eRková komedie V cizí kůži, další přešlap studia Universal. Možná se doufalo, že Ryan Reynolds a Olivia Wilde naberou do srpna spoustu starpower a bude se na ně chodit. Jenže jejich filmy (Lantern a Kovbojové) zklamaly, načež V cizí kůži nepomohlo ani dobré umístění v kalendáři premiér. Konkurence byla minimální, ohraná zápletka, průměrné trailery (chudák Leslie Mann) a příšerné ohlasy ale film poslaly k otvíráku 13,5 milionu. A to je při rozpočtu 52 mega docela průšvih, který těžko zachrání zbytek světa. Reynolds by si určitě měl dát menší prázdniny a potom se svým agentem pořádně probrat, co krucinál udělali špatně.

Ve zbytku topky už se nic moc zásadního nedělo. Kapitán Amerika si připsal dalších 13 milionů, důležitější ale je, že už má kontě stovku ze zbytku světa. Nejsou to sice žádná zázračná čísla a První Avenger nejspíš nevydělá tolik co Thor. I tak ale dělá Marvelu radost a je posledním důkazem toho, že Avengers nemají šanci finančně selhat.

Superhrdinská týmovka patří mezi neočekávanější projekty příštího léta, na čísla osmého Pottera ale samozřejmě pomýšlet nemůže. Brýlatý kouzelník už přejel i Návrat krále a je tedy třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob. Hůlkomilové opět slaví a s trochou štěstí by mohli protlačit do výroby fiktivní seriál Bystrozorové. Nebo alespoň nějakou jeho neznačkovou kopii.

TRŽBY NEJVÝDĚLEČNĚJŠÍCH FILMŮ VŠECH DOB

To tvůrci Bláznivé, ztracené lásky jsou s pařením o něco opatrnější. Jedna z nejnadějnějších letních komedií je mírným zklamáním co se týče ohlasů i výdělků, ke kterým druhý víkend přibylo 12 milionů (propady jen 37,1%). Můžou za to ale spíš přemrštěná očekávání, ve zbytku světa by film ale mohl ještě nějaký ten slušný peníz přidat. A Warneři tak snad budou nakonec mít daleko k nespokojenosti.

Přeci jenom jim vydělává nejen Potter, ale činí se i Šéfové na zabití. Ti už z pětatřicetimilionového rozpočtu vytřískali 130 mega a řadí se tím mezi jednoznačné úspěchy letošního léta. Nová Pařba ve Vegas to sice není. Přestože se ale o sequelu zatím nemluví, jeho vznik ještě zdaleka není zažehnán. Jen tak nějak nechápu, o čem by mohl být.

Před Šéfy se na osmé místo vtěsnala sympatická komedie Kamarád taky rád, která se v kinech ale těsně nezaplatí. Desítku pak uzavírají miliardoví třetí Transformeři... díky kterým může Paramount zaplatit zhruba šest dalších pokračování, restart animovaného seriálu a čtyři atrakce do největších zábavních parků světa. Takhle se ovládá svět, vážení!

Kompletní žebříček tržeb zde.


Příští víkend bude o něco zajímavější než tenhle. Popere se v něm totiž hned několik menších filmů. Svoje štěstí bude testovat eRkový nášup od režiséra Zombielandu 30 Minutes or Less. Po penězích na šestku půjde Nezvratný osud 5. Nakadeřená Emma Stone se představí v rádoby oscarovém dramatu Proti pravidlům. A americká kina se pokusí smést koncertní celovečerák s hvězdami seriálu Glee, kterému nebude chybět povinné třetí dé. Půjde ansámbl Community proti filmu demonstrovat? Podle nejčerstvějších informací to není vyloučené...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace