Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Remíza! Šmoulové dohnali Indyho, Bonda a kovboje


ikona
Cival
tržby
Jak vypadal kasovní žebříček o víkendu, kdy si Potter připsal miliardu? 

Shodně 36,2 milionů dolarů! Nezvyklou remízu hlásí minimálně do upřesnění odhadů víkendových tržeb americká kina. Šmoulové tu vyzvali na zteč Kovboje a vetřelce, a i když nominálně dopadly oba filmy nastejno, spokojenější jsou malí namodralí moulové.

Belgické kreslené postavičky z legendárního amerického seriálu, který jsme v dětství všichni sledovali (a teď se za to hodně stydíme), se dočkaly zbrusu nového trojrozměrného kabátku… a vejletu do Ameriky. Scenáristi se samozřejmě intelektuálně příliš nenamáhali, takže modré otrapy vyslali do New Yorku, kde se dostanou do křížku se zavilým Gargamelem a skamarádí se s rozverným lidským kumpánem, jehož si zahrál Neil Patrick Harris z Jak jsem poznal vaši matku...

...aneb styď se, Barney! Už nikdy nebudeš tak cool.

Ehm.

Předpovědi Šmouly podceňovaly, částečně i kvůli velmi špatným recenzím. Nakonec se ale přeci jen potvrdilo, že nenáročné publikum s vysokým podílem mrňat rádo drobné upištěné digitální figurky, které humorně padají do záchodu, tančí a zpívají. Zabírá to u Chipmunků, takže to muselo zabrat i u Šmoulů. Solidní otvírák za 36 milionů Šmoulům jistí pohodový let přes sto milionů. Filmy pro celou rodinu mají totiž velkou výdrž. Pro animák za zhruba 110 milionů je to slušný rozjezd, zvlášť když by hodně peněz mělo přitéct i z Evropy a dalších destinací. V situaci, kdy se kutí i druhý Méďa Béďa, jenž v kinech kdovíjaké zázraky nepředvedl, se dá předpokládat, že se do dvou tří let nejspíš dočkáme i sequelu Šmoulů. V redakci z toho radost mít nebudeme, ale co se dá dělat.

Kovbojové a vetřelci jsou při stejném startu v horší situaci. Jednak za tenhle ošemetný projekt studio Universal vyplázlo víc peněz, nějakých 160 mega. Filmu zacíleném na dospělejší publikum, jenž mixuje sci-fi a kovbojku a neopírá se o silnou předlohu nebo značku, navíc výrazně víc ublíží podprůměrné recenze. Bude teď záležet na výdrži a ziscích ze zbytku světa, kde mají hlavní hvězdy Daniel Craig i Harrison Ford slušný zvuk, do jak prekérní situace se Kovbojové a vetřelci dostanou.

SROVNÁNÍ TRŽEB FILMŮ S MIMOZEMŠŤANY

Jisté je zatím to, že Universal se na téhle extravagantní popcornovce nenapakuje a že sérii ve stylů Mužů v černém z prérie nevyválčí. Koneckonců typově příbuzná oddychovka Wild Wild West se k sequelu neodpíchla ani z 222 milionů celosvětově (uvažte navíc, že před dvanácti lety měla taková suma o polovinu vyšší hodnotu!), což je sám o sobě obnos, na který se Kovbojové a vetřelci sakramentsky nadřou. Ještě nedávno vzývaný režisér Iron Manů Jon Favreau tak už podruhé zavrávoral – Iron Man 2 finančně neoslnil a kvalitativně nepřesvědčil, Kovbojové a vetřelci na tom jsou ještě o třídu hůř. Škoda.

Na bronzové příčce se udržel Captain Amerika: První Avenger, kterého jsme si v redakci hodně oblíbili. Dvoutřetinový propad, na němž se podepsal start tří silných premiér, zkrátil tržby na 25 milionů za druhý víkend – momentálních 116 mega značí, že květnový Thor zůstane neporažen, ale Kapitán zdolá na amerických tržbách poslední X-Meny i Green Laterna. To jsou cenné skalpy. Teď budeme hodně zvědaví na celkové zisky z ostatních kontinentů.

O warnerovské radosti z miliardy pro posledního Harryho Pottera, jenž tentokrát boduje na čtvrté příčce, píšeme ve speciální novince. Výrazně míň juchání bohužel provází rozjezd očekávané romantiky Bláznivá, ztracená láska. Warneři okolo téhle výborně obsazené komedie se Stevem Carellem, Ryanem Goslingem nebo Emmou Stone šikovně budovali auru žánrové události roku. Ale kritici se do extáze nedostali a zahrnuli film vcelku obyčejnými pochvalami při průměrném ratingu 6,9/10.

Devatenáctimilionové premiérové tržby taky nejsou kdovíjaká bomba, protože předchozí Carellovy hrané komedie otvíraly od 23 do 38 milionů a tlačily se ke stovce. Bláznivá, ztracená láska tolik silná nebude, což s ohledem na mocnou auru filmu mrzí. Na druhou stranu rozpočet nepřesáhl padesátku, takže tenhle biják si na sebe nakonec určitě v pohodě vydělá. Jen se čekalo víc.

TRŽBY FILMŮ STEVA CARELLA

Za předpoklady zaostává i komedie Kamarád taky rád na šestce. Vydělá míň než tematicky spřízněná komedie Hlavně nezávazně z letošní zimy. Ta urvala v Americe sedmdesát mega, Kamarád taky rád má zatím 38.

Na krok ke sto milionům se přiblížila ansámblová komedie Šéfové na zabití. Blízko k výrazně cennější metě jsou i Transformeři – na jejich kontě je momentálně 982 milionů dolarů z celého světa.

Desítku uzavírá rodinná pytlovina Ošetřovatel a slabá pixarovka Auta 2.

Kompletní žebříček tržeb zde.


Za týden jde do kin velmi chválené Zrození Planety opic, které oslavujeme i v naší recenzi, a k tomu tuctově se jevící komedie V cizí kůži.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace