Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kapitán Amerika sejmul Pottera, ten ale letí k miliardě


ikona
Cival
tržby
Jak se vedlo nové marvelovce a kolik si vysouložili Justin Timberlake s Milou Kunis? 

Tohle léto mělo být rekordní díky Potterovi, Pirátům a Transformerům. Zároveň ale mělo patřit superhrdinům, kteří přilétli nejen z archivů studia Marvel, ale i od Foxů a Warnerů. Ani jedna z výše zmíněných věcí neplatí v rozsahu, v jakém velcí hollywoodští hráči doufali, ale prachy se i tak sypou - a brázda po comicsárnách určitě zůstává hluboká. Nejdřív se vcelku ujal Thor, pak bodovala kvalita X-Menů (finančně to tak slavné nebylo) a v půlce června přitáhl pozornost Green Lantern (na moc víc se ovšem nezmohl). A tuhle společnost měl najednou trumfnout Kapitán Amerika, dlouhodobě handicapovaný retro stylizací a přežitým patriotismem. To nebyl ani trochu snadný úkol. Jenže tenhle imperialistický vlastenec to zvládl!

Přesvědčivé trailery a velmi pozitivní reakce kritiků, jež jsou jen o fous střízlivější než naše spokojená recenze, předurčily Kapitána Ameriku k úspěšnému startu. Z relativně nízkých předprodejů se hrdina se štítem nakonec vyhrabal k bezmála sedmdesátimilionovému otvíráku, do velké míry díky svému rodinnému ladění a popcornové podstatě (tohle prostě je dobrodružná jízda pro celou famílii). „Finální“ počty mluví o 65,8 milionech, což je shodou okolností o sto tisíc víc, než kolik při svém startu vydělal Thor. Ha ha. Tuhle sumu musíme brát trochu s rezervou, protože je dost pravděpodobné, že ji u Marvelů přizpůsobili tomu, aby jejich nový biják zdolal o fous Thora a stal se alespoň na pár hodin oficiálně nejúspěšnější comicsárnou léta (po přepočtech možná bude suma nižší, ale image vítěze léta už z médií Kapitánovi nikdo nevymaže). Ani zaokrouhlování však nezmění nic na skutečnosti, že start se povedl a že comicsový gigant jménem Marvel zvládl zanést na filmovou mapu už svého čtvrtého „vlastního“ hrdinu.

PRVNÍ VÍKENDY MARVELOVEK V AMERICKÝCH POKLADNÁCH

Iron Man v pokladnách válí fenomenálně, Thor si vydobyl druhý díl a i polomrtvý Hulk nemůže být brán za vyložený propadák, protože už se dočkal dvou filmových sólovek, z nichž ani jedna nebyla úplným fiaskem. Teď se přidává Kapitán Amerika, jenž by to při svých kvalitách měl dotáhnout na čtyři sta milionů celosvětově, což je při rozpočtu 140 milionů dolarů snesitelná bilance. Thorovi taky víceméně stačila. Jeho vlastenecký soukmenovec by měl mít zhruba stejnou výdrž a taktéž výkonnost ve zbytku světa by neměla být špatná. Marvel si tak může gratulovat. Že se mu s dvěma novými hrdinskými „originy“ podaří trumfnout zajeté X-Meny a supernákladného Green Lanterna, to asi čekal málokdo.

Nečekali to vlastně ani Warneři, kteří na svůj tradiční silný termín v půlce července nasadili osmičku Harryho Pottera. Je jedno, jestli z tohohle okýnka startuje Potter nebo Batman, pokaždé se už nezjeví vyloženě mohutná konkurence, která by mohla brzdit takhle velký blockbuster. „První Avenger“ Kapitán Amerika se ale letos nezdolnému čarodějovi postavil suverénně do cesty a i mohutný čarodějnický biják se musel sklonit. Po rekordních ziscích z premiérového víkendu a silných všednodenních tržbách Potter o víkendu spadl o bolestivých 71,6% a o druhém víkendu si připsal „jen“ 48 melounů.

SROVNÁNÍ DENNÍCH TRŽEB POTTEROVEK A FILMŮ ZE SÁGY TWILIGHT

Potter-hateři ale jásat nemůžou. Kvůli enormnímu propadu z víkendu na víkend se sice Harry zařadil mezi padesátku nejméně vytrvalých filmů všech dob, ovšem to se vztahuje jen na Ameriku. A i tady už stihl snímek hodně vydělat. Miliony to jsou možná rychlokvašené, ale z kont už je nikdo nevybere. A je jasné, že skoro všechna potterovská maxima osmý díl sejme. I když zbržděn, doleze na nejvyšší zisky z Ameriky a zbytek světa všechno bohatě poplatí – tržby jsou totiž v dalších destinacích enormní a už překonaly 830 milionů celosvětově! Žádný jiný blockbuster v globálním měřítku nevydělával rychleji, a i když další výdrž nebude kdovíjaká, Potter v pohodě shrábne miliardový jackpot a dost pravděpodobně i vyskočí na čtvrté místo historických tabulek za Avatar, Titanic a Návrat krále (ten na třetí příčce utržil miliardu a 119 milionů). Warnerům sice neklaplo všechno na sto procent a v Americe nasazení svého megahitu trochu prokaučovali, ovšem celkově musí být s výkonností své luxusní akvizice nadmíru spokojení. Vynáší jim ohromné peníze.

NEJVYŠŠÍ SVĚTOVÉ ZISKY HISTORIE

Popojedem: Ve stínu dvou blockbusterů zůstala lechtivá komedie Kamarád taky rád. Tu se úplně prodat nepovedlo. Projevilo se, že film distribuovala slabší společnost ScreenGems, protože významnější subjekt na trhu by určitě zvládl chválenou přisprostlou komedii se sympatickým obsazením a velmi oblíbenými trailery vecpat více divákům. Kdejaká eRková komedie letos vydělala za první víkend okolo 25 milionů, proto je 18 mega pro Kamarád taky rád lehkým zklamáním. Ani soulože Justina Timberlakea s Milou Kunis holt nezvládnou přebít letité comicsové univerzum a velký popkulturní fenomén. Na druhou stranu, nikdo nezůstane moc škodný, protože tohle je komedie relativně levná – tvůrci, studio i distributor na ní ovšem mohli trhnout mnohem víc.

Na čtvrtém místě se solidně drží trojka Transformerů. Momentálních 325 mega z Ameriky a 882 melounů celosvětově jsou sumy hodné respektu. Robotí maximum tímhle padlo, ke zdolání miliardy by to ale ještě chtělo zapnout přídavné motory.

Na pátém fleku se dál úspěšně drží Šéfové na zabití. Tahle rozšafná a velmi hvězdně obsazená komedie měla pomalejší rozjezd, na sto milionů to nicméně za mořem dotáhne. Průběžných 82 mega tomu alespoň napovídá. Budeme gratulovat.

Za zklamavší zvířecí taškařicí Ošetřovatel a rozpačitou pixarovkou Auta 2 se ještě drží neúspěšná vykopávka Medvídek Pú.

Na úplném chvostu první desítky pak najdeme ještě Zkaženou úču, která stovku nakonec taky dá. A samozřejmě i z topky naprosto nesestřelitelnou novinku Woodyho Allena Půlnoc v Paříži. I když se tahle allenovka zatím nedostala výš jak na osmou pozici v žebříčku, už má na kontě 44 milionů, což z ní dělá nejúspěšnější kousek legendárního režiséra za posledních zhruba dvacet let (když uvážíme inflaci, mají samozřejmě klasiky jako Zločiny a poklesky, Annie Hallová nebo Manhattan velmi slušné tržby). S ohledem na výborné recenze a přízeň diváků už můžeme spekulovat o nějaké té oscarové nominaci.

VÝDĚLKY FILMŮ WOODYHO ALLENA

Kompletní žebříček tržeb zde.

Kdo si myslel, že bude klid, ten se sakra spletl. Ani za týden nezvolníme. O místo na slunci se budou brutálně rvát Kovbojové a vetřelci - Daniel Craig, Harrison Ford a lehký ironmanovský rukopis režiséra Jona Favreau zkusí protlačit tuhle velkoprodukci k desítkám milionům dolarů. Tohle ale bude hodně ošemetná loterie. Warneři zas hodně věří romantice Bláznivá, ztracená láska, ale konkurence je sakra těžká. Aby toho totiž nebylo málo, za bukem ještě piští Šmoulové 3D. Na tipování snad v létě není těžší víkend.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace