Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Hvězdy jednoho filmu


ikona
Mr. Hlad
harry pottertéma
Je Harry Potter začátek nebo konec pro kariéry hlavních hereckých hvězd?  

Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint si ještě před rokem mohli říkat o honoráře, ke kterým měla většina starších, zkušenějších a lepších herců daleko. Vyměnit v pátém filmu ksicht Harrymu Potterovi nebo některému z jeho kámošů bylo jednoduše nemyslitelné. Teď ale mají ti tři utrum a nikdo si nejspíš nedokáže tipnout, jak bude jejich kariéra vypadat za pět let. Hvězd a hvězdiček, které jednou zazářily a pak navždy zmizely, jsme tu už měli dost. Čeká to samé i kouzelnickou trojici, nebo se někdo z nich prosadí i mimo Bradavice?

Daniel Radcliffe na sebe upozornil před pár lety divadelním představením, u kterého nikdo neví, o čem je, ale všichni si pamatují fotky, na kterých je Harry Potter nahý vedle koně. Něco takového člověk nevidí každý den. Drama Prosincoví kluci také nebylo špatné a příští rok Radcliffa uvidíme v ambiciózním britském hororu The Woman in Black. Co bude dál, to se neví, ale jeho jméno ještě před rokem padalo v souvislosti s Hobitem nebo s biografií fotografa Dana Eldona, jenž byl ukamenován v Somálsku. Hollywood s ním tedy nejspíš počítá.

Emma Watson je na tom z celé trojice asi nejlépe. Mimo potterovskou ságu sice zatím natočila jen dva televizní filmy a nadabovala jednu z postav v animáku Příběh o zoufálkovi, ale už příští rok ji uvidíme v zajímavě vypadají teen romanci Perks of Being Wallflower a před pár lety se málem objevila v nakonec nikdy nerealizovaném projektu o Napoleonovi. Teď o její herecké služby projevil zájem Guillermo del Toro a rád by ji viděl v nové verzi Krásky a zvířete. Také se chvilku motala okolo sci-fi Incarceron, ale zatím si další projekt teprve vybírá. Ale je jasné, že filmaři budou mít vždycky víc zájem o hezkou a sympatickou jednadvacetiletou herečku než o přitrouble se tvářícího zrzka.

A to by mohl být problém Ruperta Grinta. Je to sice sympaťák a hrát taky umí, oproti svým kolegům byl ale vždycky tak trochu v pozadí a hlavně jeho postava v sérii nestačila pořádně dospět a pořád to byl vlastně jen ten sympatický kámoš, co okolo sebe hází fóry a jednou za čas složí druhořadého nepřítele. Grint jednoduše nedostal moc šancí ukázat své „dospělé“ herectví. Na druhou stranu už se objevil v několika nekouzelnických rolích a vždycky obstál bez problémů a za rok ho uvidíme v  válečném dramatu Comrade¸ kde bude muset jako anglický pilot spojit síly s německým protivníkem, aby přežil v norské ledové pustině. Grint má talent a pokud bude mít štěstí, je možné, že o něm ještě uslyšíme, zatím to ale vypadá, že z tří ústředních hvězd to bude mít nejtěžší.

No ale snad nedopadne jako nikdo z následující desítky.

Macaulay Culkin
Vrchol kariéry: Sám doma
Další filmy: Sám doma a bohatý, Dobrý synek, Strýček Buck
Macaulay Culkin je prototypem dětské hvězdy, která jednou zazáří a pak má utrum. Mohl za to jak nedostatek talentu a ztráta roztomilosti, tak hrabiví rodiče, kteří se rozhodli udělat ze syna hvězdu za každou cenu. Jako Kevin v Sám doma byl Culkin naprosto boží, ať už citoval staré gangsterky, křičel přímo do kamery nebo se sadistickou radostí likvidoval dvojici zlodějů. Fungovalo to dvakrát, pak už toho ale bylo dost. Culkin zestárl a i když zkusil ještě komedii Sám doma a bohatý, už to nebylo ono. Pokus o seriózní roli v thrilleru Dobrý synek byl naprostým propadákem a Culkina přehrál i jeho dětský kolega Elijah Wood. Dnes se tahle bývalá dětská hvězda občas objeví v nějakém nezávisláku nebo bezvýznamném seriálu a občas si ho všimne i bulvár. Jinak ale jeho herecká kariéra prakticky neexistuje.

Jennifer Grey
Vrchol kariéry: Hříšný tanec
Další filmy: Rudý úsvit, Cotton Club
Jennifer Grey měla kliku, že se objevila ve filmu, který se stal kultovním po celém světě. Stačilo se tvářit jako naivní teenagerka (což ve svých sedmadvaceti zvládla celkem s přehledem) a občas se přitulit k Patricku Swayzemu. Hříšný tanec byl jednoduše hit a alespoň na chvilku z téhle druhořadé herečky udělal hvězdu. Brzy se ale ukázalo, že Jennifer Grey jednoduše neumí hrát tak dobře, aby vydržela v první lize. Postupně se propadala do televizních filmů a seriálů a dnes už si na ni nikdo nevzpomene. Zajímavý experiment proběhl v roce 1999, kdy se objevila v seriálu Však ty víš, v němž se hlavní hrdina přestěhuje do Los Angeles, aby o něm napsal knihu, a nastěhuje se vedle sousedky, která je shodou okolností hvězdou Hříšného tance. Seriál však skončil hned po první sezóně. Od té doby si na tuhle herečku vzpomenou lidé jen v okamžiku, kdy se z rádia rozezní Time of My Life.

Anthony Perkins
Vrchol kariéry: Psycho
Další filmy: Vražda v Orient Expresu, Život a doba soudce Roy Beana, Hlava 22
Většina herců v tomhle seznamu měla jednoduše kliku. Kliku na dobrou roli, úspěšnou sérii nebo se náladu diváků. Anthony Perkins je trošku jiný případ. Perkins byl vynikající herec a mohl to dotáhnout daleko, bohužel role v thrilleru Alfreda Hitchcocka Psycho byla pro jeho kariéru brutálně určující. Norman Bates je dodnes spolu s Hannibalem Lecterem považován za největšího vraždícího psychopata, jaký kdy vstoupil na stříbrné plátno. A Perkins ho zahrál doslova božsky. Bohužel od Psycha ho producenti, studia i diváci viděli právě jen a pouze jako Normana Batese. Sám Perkins tvrdil, že mu tahle role prakticky zničila kariéru. Sice se objevil ve spoustě dalších velmi dobrých filmů, ale stín hoteliéra, který má nevyřešené problémy se svou maminkou a neobvyklý přístup ke sprchování, na něm zůstal viset až do jeho smrti.

Linda Blair
Vrchol kariéry: Vymítač ďábla
Další filmy: Peklo za mřížemi, Pekelná noc, Divoké ulice
Najít do hororu správné děcko je klíčem k úspěchu. Báli jsme se Damiena, báli jsme se Haleyho Joela Osmenta i Isabelle Fuhrman v nedávném kousku Orphan. Linda Blair ale neměla jen vypadat děsivě. Ve Vymítači ďábla prováděla věci, ze kterých tehdejším divákům padala čelist na zem, horor Williama Friedkina ale nebyl jen o holčičce, které nadává jako starý dlaždič, zvrací kolem sebe a provádí fyzicky nemožnou akrobacii. Byl i o charismatické čtrnáctileté dívce, které jste proměnu v monstrum věřili a báli jste se jí. Bohužel Lindě Blair se stala nemilá věc. Vyrostla. Ve druhém díle Vymítače ďábla už jí bylo devatenáct a herecký talent se bohužel s dospělostí vytratil. Pokud nepočítáme filmy z prostředí ženských věznic nebo brutální béčka, další stopu v kinematografii Linda Blair už nezanechala. Ta z Vymítače ďábla ale popravdě docela stačí.

Mark Hamill
Vrchol kariéry: Hvězdné války
Další filmy: Velká červená jednička, Jay a Tichý Bob vrací úder
Hvězdné války jsou sága, která ve světě filmu nemá obdoby. Z Harrisona Forda udělala hvězdu, z George Lucase jednoho z králů filmového plátna, z Carrie Fisher sexuální symbol a z Marka Hamilla nic. Luke Skywalker měl prostě smůlu. Možná proto, že vedle Hana Sola vypadala jeho kladnost až otravně, možná proto, že to nebyl zase až tak dobrý herec. Další filmy jednoduše nepřišly. Hamill se ale našel jinde. Dnes patří k nejvytíženějším dabérům a má na triku třeba kresleného Jokera, slavnou videoherní sérii Wing Commander a spoustu dalších věcí. Jeho obličej v kinech nevidíte, Hamillův hlas však slyšíte možná častěji, než sami tušíte.

Neve Campbell
Vrchol kariéry: Vřískot
Další filmy: Nebezpečné hry, Čarodějky, Company
Když do kin dorazil první Vřískot, mluvilo se o tom, že Neve Campbell je novou královnou žánru – scream queen. Brzy se ale ukázalo, že to tak vážné asi nebude a že se Jamie Lee Curtis o svůj trůn bát nemusí. Vřískot je samozřejmě tak trochu hra režiséra a diváků a Neve Campbell ji musela hrát taky. Její Sidney tedy byla ještě naivnější, vyděšenější a roztomilejší, než žánrová pravidla vyžadovala. Problém ale byl, že Neve Campbell úplně stejně působila i v jiných filmech. Rozhodně se ale nedá říct, že by ji filmaři nedali šanci vyniknout - role jí dali třeba i Robert Altman nebo Richard Attenborough. Nic zásadního krom Vřískotů ale nenatočila (pokud nepovžujete za zásadní vyzývavé Nebezpečné hry) a nebýt faktu, že si ji Wes Craven pozval i do čtvrtého dílu, dost těžko by člověk nejspíš pátral po jejím posledním zajímavém filmu.

Jon Heder
Vrchol kariéry: Napoleon Dynamite
Další filmy: Ledově ostří, Škola svádění, (J)elita ze střídačky
Jon Heder v nezávislé komedii Napoleon Dynamite totálně zazářil, ale hned po premiéře bylo jasné, že to nebude mít úplně snadné. Zahrát totálního magora je jedna věc, člověk si na tom ale kariéru postavit nemůže. Heder se sice snažil ukázat, že v komediálním žánru toho může nabídnout víc a občas se mu dařilo i v pokladnách kin, ale i tak padal zpátky do zapomnění. Možná jen pomaleji než jeho kolegové v tomhle článku. Škola svádění, (J)elita ze střídačky i Maminčin mazánek nebyly zrovna komerčně úspěšné nebo kvalitní filmy a i když si v Ledově ostrých napravil reputaci, zůstal tam ve stínu Willa Ferrella a začalo se na něj pomalu zapomínat. Dnes se objevuje jen ve vedlejších rolích a snaží se zase pomalu proškrábat nahoru. Údajně probíhají práce na seriálové verzi filmu Napoleon Dynamite, což by Hedera mohlo opět zviditelnit, otázka ale je, jestli vlastně bude vůbec někoho zajímat v jakékoliv jiné roli.

Christopher Reeve
Vrchol kariéry: Superman
Další filmy: Městečko prokletých, Soumrak dne
O roli Supermana se říká, že je prokletá. Brandon Routh za ni dostal milion dolarů, a pak prakticky zmizel, George Reeves zemřel za podivných okolností a Christopher Reeve skončil na kolečkovém křesle. V roli Supermana byl vynikající, ale diváci si ho bez kostýmu s velkým S na hrudi už představit nedokázali. Natočil další tři pokračování, z nichž dvě za nic nestála a jedno bylo skvělé, ale pak se přesunul primárně do televize. Pořádně na sebe upozornil až patnáct let po Supermanovi ve vynikajícím dramatu Soumrak dne, kde dělal parťáka Anthonymu Hopkinsovi, ale v roce 1995 po pádu z koně ochrnul a o devět let později zemřel. Nebýt téhle nešťastné události, možná, že by bylo všechno jinak, ale takhle Christopher Reeve zůstává jen Supermanem. Na těch dalších přibližně čtyřicet projektů si už nikdo nevzpomene.

Haley Joel Osment
Vrchol kariéry: Šestý smysl
Další filmy: A.I. - Umělá inteligence, Forrest Gump, Pošli to dál
Haley Joel Osment je trochu rarita v téhle desítce. Nenatočil jeden dobrý film, ale objevil se v hned několika, obvykle v hlavní nebo důležité roli a vždycky svůj part odehrál výtečně. Šestý smysl je ale i po letech od premiéry obrovský pojem a Osment bude vždycky „děcko ze Šestého smyslu". Na A.I: Umělá inteligence si nikdo nevzpomene, když se bude probírat jeho jméno. Každopádně ale už jako teenager platil za herce a ne jenom za talentovaného fakana, ze kterého někdy něco možná bude. A pak najednou přišel konec. Osment natočil v roce 2003 Vysloužilé lvy a pak se na čtyři roky odmlčel a dal o sobě vědět jen bezvýznamným dramatem Na domácí půdě. Teď ale pracuje na tom, aby mohl za pár let na kamarády machrovat, že je v tomhle žebříčku neprávem a že MovieZone v roce 2011 ustřelila. Osment totiž studuje herectví v New Yorku, a tak je možné, že o něm za pár let zase uslyšíme. Určitě by si zasloužil, aby se na něj vzpomínalo nejen jako na toho kluka, který viděl duchy.

Paul Hogan
Vrchol kariéry: Krokodýl Dundee
Další filmy: Jako anděl, Bleskový Jack
Paul Hogan byl v Austrálii hvězdou hodně dlouho, světovou celebritu z něho ale udělala až role drsňáka Krokodýla Dundeeho. Hogan udělal své domovině větší reklamu než Mel Gibson, Russell Crowe a Hugh Jackman dohromady, ale krom druhého dílu vlastně nestojí nic z toho, na čem pracoval potom, za řeč. Hogan sice zkusil i jiné filmy, ale skoro všechny jeho ostatní role byly jen variací na Micka Dundeeho a ani jeden nekrokodýlí film za moc nestál. Hogan měl ale trochu smůlu v tom, že se proslavil až na prahu své padesátky a v tomhle věku je sakra těžké začít budovat kariéru v Hollywoodu. Doma je ale pořád za hvězdu a pomáhal i s propagací Olympijských her. Dnes je mu však jednasedmdesát a i když se ještě občas v nějakém tom australském filmu objeví, bude si v budoucnu spíš užívat důchod, než že by pracoval na herecké kariéře.

Jak je vidět, jedna velká role hvězdu nedělá. Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint budou muset ujít ještě hodně velkou cestou, aby dokázali, že ve světě filmu obstojí. Finančně jsou sice díky Harrymu Potterovi všichni velmi dobře zajištěni, nejspíš by je ale za třicet let hodně štvalo, kdyby po nich lidé na ulici chtěli ukazovat kouzla. Uvidíme, kam to dotáhnou, start mají ale rozhodně velmi dobrý a je jen na nich, jestli se o nich v budoucnu bude psát jako o respektovaných hercích, nebo jako o lidech, jejichž kariéra skončila pár let po tom, co dostali řidičák.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace