Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co bude po Potterovi?


ikona
Mr. Hlad
harry pottertéma
Že vše končí? Ani zdaleka. Co by mohlo v budoucnu nahradit Harryho Pottera?  

Vše končí. Alespoň to se píše na plakátech k poslednímu Harrymu Potterovi. To, že po osmi letech to obrýlený kouzelník v kinech balí, rozhodně není konec světa a nejspíš i ti nejfanatičtější fanoušci budou maximálně týden brečet do polštáře a pak si dají repete na DVD a pošesté vyrazí na poslední film. Svět se prostě bude točit dál. Hollywoodu je ale v pozoru, protože po Potterovi vznikne na trhu obrovská díra a potenciální miliardové zisky, o které se budou chtít studia porvat. Pár možných nástupců už zkoušelo Harrymu Potterovi konkurovat přímo, žádný z nich však neuspěl tak, aby se Bradavice začaly otřásat v základech. Ťeď je situace úplně jiná, tak se na kandidáty na "nového Harryho Pottera" podíváme trošku detailněji. Nejdřív si ale probereme ty, co zklamali. Bylo jich dost, ale jen pár mělo opravdovou šanci sesadit ságu J. K. Rowlingové z trůnu dětské fantasy.

Letopisy Narnie
Kdo za tím stál: Andrew Adamson, Michael Apted
Kdy jsme to viděli: 2005, 2008, 2010
Trilogie Letopisů Narnie byla jediná konkurence, která mohla Harryho Pottera teoreticky ohrozit. Příběh čtyř sourozenců, kteří se dostali do kouzelného světa, kde museli s pomocí superlva Aslana bojovat proti zlé čarodějnici, nepřátelské invazní armádě nebo cestovali na konec světa, měl dostatečně vysoké rozpočty na to, aby upoutávky donutily člověka zajít do kina. Díky svému náboženskému kontextu navíc Narnie patři k "doporučené" četbě a spousta rodičů vyhnala děti do kina jednoduše proto, že jim film připadal vhodný. Problém byl ovšem v tom, že Andrew Adamson nebyl zrovna dobrý režisér a první dva díly Narnie nakonec skončily jako předražená nuda, která sice vydělala, ale žádné velké nadšení nevyvolala. U trojky se sice vyměnil režisér a Michael Apted natočil celkem slušný film, tržby však nebyly takové, jaké si studio představovalo. Čtyřky se možná někdy v budoucnu dočkáme, zatím o ní ale nikdo nemluví. Klikněte si na recenze prvního dílu, dvojky a trojky.

Zlatý kompas
Kdo za tím stál: Chris Weitz, Daniel Craig, Nicole Kidman
Kdy jsme to viděli: 2007
Tam, kde Narnie spoléhala na křesťanské metafory, tam šel Zlatý kompas tvrdě proti náboženství a církvím. A doplatil na to. Do něčeho takového se za mořem jednoduše nekope a recenzenti jsou dost hákliví na to, když některý z filmařů naznačí, že by to s pánem Bohem nemuselo být tak cool, jak církev tvrdí. Tvůrci Zlatého kompasu hodně riskovali, když do podobně kontroverzní látky narvali 180 milionů dolarů. Ty se jim nakonec nevrátily a celá série tak skončila dřív, než stačila pořádně začít. Ale ona to vlastně zase až taková škoda není, Zlatý kompas je totiž i přes skvělé obsazení a působivou a originální vizuální stránku docela nuda. Nebo si z příběhu holčičky, která s pomocí zlatého kompasu musí zachránit svůj svět, pamatujete i něco jiného než souboj ledních medvědů? Tady si můžete přečíst recenzi.

Čarodějův učeň
Kdo za tím stál: Jerry Bruckheimer, Jon Turteltaub, Nicolas Cage
Kdy jsme to viděli: 2010
I Jerrymu Bruckheimerovi došlo, že Harry Potter a končí a že by byla škoda toho nevyužít. Jeden z nejzajímavějších a nejdravějších producentů devadesátých let ale poslední roky vypouští do světa akorát filmy, které chtějí být univerzální rodinnou zábavou a až na pár výjimek skončí kvalitativně v průměru. A Čarodějův učeň je přesně takový. Zápletka o mladém geekovi, který musí jít do učení k trochu excentrickému kouzelníkovi a s jeho pomocí pak zachránit svět před dalším čarodějem, je jednoduchá, ale nabízela dostatek možností k efektní akci a zábavnému kouzelnickému blbnutí. Bohužel to nevyšlo, Jon Turteltaub se projevil jako průměrný režisér, který má možná dobré nápady, ale neumí je realizovat. Sice se tu létá na obřím kovovém orlovi, bojuje s draky a kouzelníci po sobě vrhají energetické koule každou chvíli, ale dohromady je to jen o něco málo zábavnější než závěrečné titulky. Nicolas Cage navíc už není zdaleka taková hvězda jako před lety, takže tržby byly pro tvůrce zklamáním. Tuhle sérii už asi taky nikdo oživovat nebude. Recenzi si můžete přečíst tady.

Kronika rodu Spiderwicků
Kdo za tím stál:
Mark Waters, Freddie Highmore, Seth Rogen
Kdy jsme to viděli: 2008
Kronika rodu Spiderwicků na to šla malinko jinak než Harry Potter a jeho konkurence. A hlavně se na rozdíl od následovníků kouzelníka s bleskem na čele docela povedla. Tentokrát se nikdo nepokouší o epický příběh plný bitev, hradů, mluvících ledních medvědů nebo lvů. Kronika rodu Spiderwicků si vystačí s jedním domem, několika herci, lesem a pár potvorami. A je to fajn. S pomocí kouzelného kamene, kterým mohou hrdinové vidět kouzelný svět okolo sebe i jeho podivné obyvatele, musí bránit tajemnou knihu před velkým zlým padouchem, který si ji chce přivlastnit a ovládnout tak všechny ty gobliny, elfy a další verbež, co žije v okolním lese. Mark Waters si sehnal dobré herce, triky také nejsou špatné a navíc dávkuje akci, humor a trochu i toho dětského strachu v tom správném množství. Tenhle film se prostě docela povedl, vedle Harryho Pottera a dalších je to ale pořád jen "dům, les a pár potvor." To dnešnímu publiku nestačí. Recenze je tady.

No a co bude dál? Časem se určitě objeví hned několik možných nástupců a studia pravděpodobně jen čekají na ten správný okamžik, kdy oznámí, jakou knižní ságu si pořídili a kdy ji uvidíme v kinech. Pár možných následovníků známe ale už teď.

The Hunger Games
Kdo za tím stojí: Gary Ross, Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson
Kdy to uvidíme: USA premiéra 23.3.2012
Harry Potter začínal jako usoplený prcek, ale dotáhl to na celkem solidního drsoně. Tvůrcům The Hunger Games tohle nejspíš došlo, a tak se ve své adaptaci stejnojmenného bestselleru pokusí zacílit právě na dospělé nebo skoro dospělé potterovské fandy. Ačkoliv je knižní série oficiálně čtení pro teenagery, žádná veselá záležitost to není. Děj se totiž odehrává v temné budoucnosti postapokalyptické Ameriky, kde se každý rok konají takzvané Hladové hry. Každý z dvanácti krajů musí vyslat dva mladé válečníky, kteří se zúčastní bizarní sportovní události, ve které si jednoduše půjde každý s každým po krku. Vítěze čeká bohatství a sláva, ostatní smrt. Hrdinka Katniss se rozhodně zapojit do soutěže, aby ochránila svou sestru. Při boji o přežití zároveň pořádně zatřese základy společnosti a naznačí politikům, že tenhle systém si už lidé nenechají dlouho líbit. Zní to jako teen variace na Běžícího muže, ale za kamerou sedí režisér Městečka zázraků nebo Seabiscuita Gary Ross a hlavní roli má jedna z nejzajímavějších mladých hereček současnosti Jennifer Lawrence, tak uvidíme.

Jack the Giant Killer
Kdo za tím stojí: Bryan Singer, Nicholas Hoult, Ewan McGregor
Kdy to uvidíme: CZ premiéra 12.7.2012
Bryan Singer patří mezi nejzajímavější režiséry současnosti. Na svém kontě má Obvyklé podezřelé, první dva díly X-Menů a produkci První třídy, Supermana, napínavou Valkýru nebo komorního ale skvělého Nadaného žáka. Příští rok to zkusí s fantasy. Jack the Giant Killer sice zatím není plánovaný jako série, ovšem to se může při dobrých komerčních výsledcích změnit hodně rychle. Hlavní hrdina Jack se vydá do světa, ve kterém vládnou obři, kteří si s lidmi moc nerozumí. Proč tam tedy leze? Jednoduše proto, aby zachránil unesenou princeznu, která se dostala do rukou dvouhlavého krále obrů. Zní to jako poctivá dobrodružná fantasy, Singer si navíc sehnal do všech rolí hodně zajímavé herce, tak uvidíme, jestli se bude chtít zaměřit spíš na dětské nebo dospělejší publikum, každopádně se hodně těšíme.

Percy Jackson: Moře nestvůr
Kdo za tím stojí: Thor Freudenthal, Logan Lerman
Kdy to uvidíme: 2012
Percy Jackson to už v kinech jednou zkusil. Kvalitativně to byl průměr, komerčně taky, teď je ale ring volný, a tak hodlá z diváků vymlátit pár dalších milionů. A ono by to snad i mohlo vyjít. Kdo si jedničku nepamatuje (asi vás bude dost), tak jen v rychlosti - hlavní hrdina je syn řeckého boha Poseidona, a tak umí dělat veselé kousky s vodou. Spolu s dalšími dětmi bohů musí navštěvovat speciální tábor, kde se učí se svými schopnostmi pracovat a prožívá tam veselé piškuntálie. V prvním díle byl Pery Jackson obviněn z toho, že ukradl Diův blesk, ve dvojce bude muset zachránit tábor, jehož hranice je v ohrožení, a tak musí spolu s partou kámošů vyrazit najít Zlaté rouno. Posledně jsme dostali slušnou porci zajímavých herců ve vedlejších rolích, hodně akce i triků a na to samé nejspíš bude spoléhat i dvojka. Otázka je, jak si s tím vším poradí režisér Thor Freudenthal. Jeho předchůdce Chris Columbus začínal se ságou Harryho Pottera, Freudenthal za sebou má akorát Deník slabocha a Hotel pro psy.

Seventh Son
Kdo za tím stojí: Sergei Bodrov, Jeff Bridges, Julianne Moore
Kdy to uvidíme: 2013
Tahle fantasy by mohla být malinko jiná. Temnější, serióznější a méně hollywoodská. Seventh Son bude vyprávět o mladíkovi jménem Thomas Ward, jenž jde do učení k lovci čarodějnic, kde studuje, jak se vypořádat s temnotou, vymítat démony nebo nakopávat zadek nelidským potvorám. Jednoho dne ale Thomas udělá chybu a propustí na svobodu čarodějnici jménem Matka Malkin a ta má v plánu oplatit mu to tím, že ovládne svět nebo že provede něco podobně nepěkného. Thomas teď spolu se svým učitelem a mladou čarodějkou Alice musí Matku Malkin najít a zlikvidovat dřív, než bude pozdě. Na první pohled vypadá Seventh Son celkem klasicky, za kamerou ale bude sedět zkušený a zatraceně zajímavý ruský režisér Sergei Bodrov, který by filmu mohl dát to, co Hollywoodu chybí. Jeff Bridges a Julianne Moore by se taky nejspíš žádné vyložené hovadině neupsali, tak věřme, že dostaneme konečně zase pořádnou fantasy podívanou.

Incarceron
Kdo za tím stojí: Taylor Lautner, Maria Juan Garcias
Kdy to uvidíme: 2013
A zase něco malinko dospělejšího. Incarceron se odehrává v temném světě v obřím vězení, ze kterého podle všeho není úniku. Byla by samozřejmě nuda sledovat, jak v něm lidé sedí za katrem dvě hodiny a povídají si o počasí, a tak se najde hrdina, který se přeci jenom pokusí zdrhnout. Finn v tom navíc nebude sám, protože mu bude pomáhat Claudia, která je shodou okolností dcerou šéfa celého kriminálu. Spolu se pokusí najít klíč, který by jim měl pomoci dostat se na svobodu. Nijak zvlášť zajímavě to nezní a Taylor Lautner v hlavní roli také filmu moc bodů nepřidá. Původně se plánovalo, že by se vedle něho objevila Emma Watson, zatím ale v roli Claudie figuruje neznámá Maria Juan Garcias. Nepříliš zajímavou zápletku by mohla kompenzovat atmosféra, vězení má prý připomínat sedmnácté století a celý film by měl být o poznání temnější než fantasy konkurence, tak uvidíme. Třeba i ten Lautner překvapí. Teď je nejdůležitější počkat si na jméno režiséra.

The Adventures of Oscar Pill
Kdo za tím stojí: David Heyman
Kdy to uvidíme: nevíme
The Adventures of Oscar Pill nebude klasická fantasy a na první pohled je to spíš divný projekt než zajímavý. Stojí za ním ovšem David Heyman, který produkoval všechny filmy o Harrym Potterovi, takže nejspíš moc dobře ví, co dělá, protože své publikum zná. Přesto se člověk při čtení zápletky nemůže vyvarovat jisté nervozitě. Hlavní hrdina tu nebude žádný kouzelník a vlastně nás nečekají žádné klasické fantasy propriety. Oscar Pill totiž místo kouzel ovládá schopnost cestovat v lidských tělech. Díky tomu ví, že v nich nejsou jen kosti, svaly, krev a podobná nuda, ale že tam zuří válka mezi dvěma stranami. On se musí přidat k těm hodným, co si říkají Médicus, a bojovat proti padouchům jménem Pathologus. Aby zvítězil, musí projít pět těl, z nichž každé je zcela odlišné a v podstatě jde o pět světů. The Adventures of Oscar Pill je pětidílná knižní sága, takže by mohla Heymanovi chvilku vydržet. Uvidíme, co na to řekne publikum.

The Hobbit: An Unexpected Journey
Kdo za tím stojí: Peter Jackson, Martin Freeman, Ian McKellen
Kdy to uvidíme: 13.12.2013
Návrat Petera Jacksona do Středozemě nemá v tomhle výčtu možná co dělat. Pán prstenů je totiž zavedená série, která se s Harrym Potterem vždycky tak trochu míjela a nikomu to moc nevadilo. Knižní Hobit je ale trochu víc pohádkové čtení než Společenstvo prstenu a jeho pokračování. Zatím můžeme jen hádat, jak moc to ovlivní filmovou adaptaci, je ale dost možné, že Jacksonovi už pár měsíců někdo podsouvá myšlenku, že když skončil Harry Potter, nebylo by na škodu pokusit se s Hobitem zacílit i na fanoušky tohohle hrdiny, kteří najednou nemají na co koukat. Nebudeme teď řešit, že to není potřeba a že je prakticky jisté, že Hobit vydělá obrovské peníze, ať už Jackson k látce přistoupí jakkoliv, rozhodně je ale nutné počítat s možností, že v prosinci 2013 dostaneme fantasy, které bude mnohem víc „family friendly“ než první tři filmy. Dejte na to bacha, možné je všechno.

Další projekty budou určitě časem ohlášeny, tyhle filmy mají ale zatím ke kinům nejblíže. Tak koho vidíte jako nástupce Harryho Pottera vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace