Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kolosální rozlučka Pottera: Padl rekord Batmana!


ikona
Cival
harry potterharry potter and the order of the phoenixtržby
Jak vysoko to dotáhl Potter a co na to chudák Medvídek Pú? 

Už ne až tak malý čaroděj zvládl, co předeslal, a odchází jako král současné komerční kinematografie. Historicky nejúspěšnější filmová série (co se týče kinotržeb bez zohlednění inflace) se loučí monumentálním způsobem. Kina se plní, diváci pláčou a Warneři si určitě hodně drbou hlavu, kde najít podobně stabilní dojnou krávu.

Osmý Potter vzal kina mohutným útokem. O majestátních půlnočních projekcích a vyprodaných sálech z prvního dne promítání jsme psali už v sobotu, kdy se potvrdil ohromující jednodenní zisk 92 milionů dolarů. I když pottermánie hodně rychle ztrácí na síle a sobotní i nedělní tržby byly o řád nižší, doklepal to poslední Potter bez problémů na 168 milionů dolarů – což je samozřejmě nový víkendový rekord v amerických kinech. Harry Potter o deset mega překonal dosavadní maximum Temného rytíře, na třetí příčce se udržel Spider-man 3 se 151 miliony (uvažte ale, že jejich výnosy se obešly bez 3D). 

NEJVĚTŠÍ VÍKENDY V AMERICKÝCH KINECH

Divácká základna potterovských filmů je sice sakramentsky široká, ale protože jde z velké části o oddané fanoušky a věrné ctitele knižní předlohy, bývá v prvních dnech enormní tlačenice a zisky posléze rychle klesají. Bleskurychlému pádu by měly částečně zabránit pochvalné reakce na snímek, trvanlivější 3D formát a nostalgické vědomí, že obrýlený kouzelník v kinech už pěkně dlouho nebude. Za mořem ale dostane Harry hned výraznou konkurenci v Kapitánovi Amerika, a tak asi jen těsně překoná výdělky prvního dílu, jenž to svého času dotáhl na 317 milionů dolarů.

AMERICKÉ TRŽBY POTTEROVEK

K vysněným miliardovým tržbám by Pottera měly dotáhnout hlavně zisky ze zbytku světa, kde má kouzelnická sága tradičně větší výkon i výdrž. Koneckonců i její nástup, jenž začal v řadě zemí už ve středu, byl jaksepatří masivní. Napěchované kinosály a řada rekordních cifer rezultovaly ve skutečnost, že Potter má na po prvním víkendu na kontě neskutečných 476 milionů dolarů celosvětově. Ano, i v tomhle ohledu je bradavický šprt jedničkou.

Potter se teď bude hodně porovnávat s trojkou Transformerů. Ta samozřejmě schytala pořádnou ránu a na druhé příčce víkendového žebříčku hlásí tentokrát „jen“ 21 milionů. Celosvětově mají roboti momentálně na kontě 762 mega, takže i když bude třetí díl nejúspěšnější položkou z celé plechové série, Potter ji určitě přejede. Co se ale týče zisků čistě z Ameriky, dá se předpokládat, že tady budou roboti silnější a Potterovu nájezdu těsně odolají. Zatím Transformeři jako první letošní snímek překonali hranici 300 milionů dolarů a budou usilovat o třistapadesátku. Uvidíme, co ještě tihle dva kohouti předvedou v příštích dnech: Zájem o obě série je ale velmi potěšující, protože roční statistiky hned výrazně poskočily nahoru a kina se naplnila. Do konce roku už takových záminek pro spokojenost pokladníků mnoho nebude.

Na třetím místě dělá další radost Warnerům komedie Šéfové na zabití. Ta velmi dobře ustála nápor Pottera a při třetinových propadech si připsala dalších 17 milionů. Průběžná šedesátka je pro tuhle chválenou, hvězdně obsazenou a levnou komedii úspěchem.

Na čtvrté příčce naopak zůstává za očekáváním bodrý Ošetřovatel s mluvícími zvířátky a padajícím Kevinem Jamesem, rozčarování s sebou nesou i Auta 2. Nejen že jde o oficiálně nejhorší pixarovku, ale taky o kasovně nejméně úspěšný animák velebeného studia za posledních třináct let! Auta 2 v Americe utrží i míň než Ratatouille, což je pro Pixar velké varování. Tudy ne, přátelé…

AMERICKÉ TRŽBY PIXAROVKY

Ještě větší animované zklamání ale přinesla premiéra Medvídka Pú. Melancholický a nostalgický animák, jenž to zkusil postaru, se sice dočkal chvály od amerických kritiků (jak by ne, když si ho užili i redakční kolegové KarelR a duro), z 2400 kin Pú ale vytáhl jen prachmizerných osm milionů. Tohle je hotová pohroma a asi i konečná pro starosvětské nápady.

Do desítky se ještě vešly velmi úspěšná Zkažená úča, zklamavší Moje krásná učitelka, výborná novinka J.J. Abramse Super 8 a skvěle přijatá allenovka Půlnoc v Paříži.

Kompletní přehled tržeb zde.

Za týden na kina zaútočí „první Avanger“ Kapitán Amerika a souloživá komedie Kamarád taky rád, v níž Justin Timberlake obšťastňuje Milu Kunis.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace