Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jak šel čas s Harrym Potterem: Ohlížíme se za trailery


ikona
KarelR
harry pottertématrailery
Připomeňte si to nejlepší, co nám nadělily potterovské trailery. 

Krucinál, už je to deset a půl roku! 29. únor 2001 se zdá být úplně bezvýznamným datem. Právě v ten den ale svět spatřil první trailer Harryho Pottera. V České republice už jste mohli mít načtené dvě knihy, anglicky mluvící populace se radovala ze čtyř. Filmová cesta Harryho Pottera ale teprve začínala. K trailerům se dostanete po kliknutí na obrázek.

Kámen Mudrců (2001)

A byl to start vskutku pohádkový. Odnikud ještě nevykukoval plešoun bez nosu a větší náznaky nějakého temného příběhu se také nekonaly. Kámen mudrců se Warneři rozhodli prodat jako čistokrevný kouzelnický příběh, a už tehdy se lidé museli divit tomu, že tohle někdo nezkusil dřív. Jeden černovlasý klučina, jedna Škola čar a kouzel a jeden dnes už legendární hudební podkres Johna Williamse.

V první potterovském traileru nejvíc čaruje právě Williams, do jehož práce jsou opatrně rozházeny malebné obrázky Chrise Columbuse. Sem tam se sice objeví nedokonalý počítačový trik, před deseti lety ale tohle ještě nikdo neřešil. A všichni se kochali záplavou těch podařených. Atmosféra byla vůbec nadmíru povedená, a i přesto, že trailer někde v polovině začíná ztrácet dech, pořád je to učebnicová představovačka filmu, který má potenciál vydělat těžké stamiliony. A taky že se mu to podařilo. Odkaz pod obrázkem:

Tajemná komnata (2002)

O rok později se Harry vrátil na scénu. A maličko přituhlo. Alespoň v teaseru Tajemné komnaty, který odvážně ignoroval většinu humorných prvků a raději tnul přímo do bradavických hrozeb. Najednou tu byly obří pavouci, krvavé nápisy a Brumbál mluvil o velkém nebezpečí. Budeme se dvě hodiny bát? Jak ukázal trailer, zatím to nehrozilo. V tom řádila oživlá vrba, sova kulící oči a na konci zazněla i Harryho první pořádná hláška. Dvojka se sice snaží tvářit jako větší dobrodružství, ve finále ale působí dojmem „o rok jsme zestárli a jedeme ve stejném módu“. Bylo to fajn, ale věčně to vydržet nemohlo.

Vězeň z Azkabanu (2004)

Což jasně naznačil teaser Vězně z Azkabanu. Na konci roku 2003 Warneři pochopili, že když uspěl i druhý film, mají v rukou zlatý důl. Poprvé proto rozjeli plnohodnotnou trailerovou kampaň, která se vyšplhala na čtyři upoutávky. A byla… jiná. Nejen využívaným materiálem, který chytnul nebývalou osobitost Alfonsa Cuaróna a vyhnal Harryho i jeho kamarády z hábitů do mikin. V tu chvíli se to všude hemžilo překrásnými kamerovými nájezdy, okolí Bradavic konečně chytilo svůj pohádkový look a hra na veselé příběhy z čarodějnického světa byla tatam.

Stačila jedna mozkomoří ruka a věděli jste, že tentokrát to s Harrym bude jiné. Právě na to pak kladly důraz i trailery, které víceméně opustily Williamovy klasické tóny, a vydaly se prozkoumávat nové možnosti. Cestou našly jak pár tísnivých polochorálových melodií, tak především působivou představovačku bradavického sboru. Právě ta už v teaseru vtiskla Vězni z Azkabanu punc velké události, v čemž další trailery přitvrzovaly.  Třetí azkabanská upoutávka pak Potterovi vydřela a první eMZácké pětihvězdí a bylo jasné, že budoucí potterovské trailery půjdou po dokonalosti. A taky že šly.

Ohnivý pohár (2005)

Začalo to docela nevinně, teaserem Ohnivého poháru. To se Warneři rozhodli předvést, že už vlastně mají natolik zajetou filmovou sérii, že je dobré ohlížet se zpět. V květnu 2005 jsme tedy zjistili, že Mike Newell zapomněl Harryho s Ronem ostříhat a vynahradí nám to sexy Hermionou. Emma Watson vykvetla jedním jediným záběrem, potterovský svět potom ve zbytku trailerů nasadil vyloženě blockbusterovou fazónu.

Najednou tu byly krasavice z Krásnohůlek, hromotluci z Ruska a spousta povedených digitálních efektů. Tam, kde Cuarón kouzlil spíš s detaily a menšími lokacemi, vytahovala Newellova čtyřka obrovské scenérie a definitivně tuhle sérii transformovala v ságu. Pohádka byla pryč, na její místo nastoupila plnokrevná fantasy, u níž se konečně začalo mluvit i o hlavním záporákovi. Za největší zlom se pak dá považovat mezinárodní teaser, který ukázal směr prakticky všem dalším upoutávkám. Pomalý atmosférický rozjezd, oslnivý prostředek a nabušené gradující zakončení. Recept, vedoucí k hodně milionům dolarů, ve své plnokrevné podobě.

Fénixův řád (2007)

To pětka startovala rozpačitěji. Potter si mohl poprvé užívat vynálezu jménem HD, kampaň ale zahájil podivně potemnělou změtí záběrů. Zatím jsme moc nechápali, co televizní režisér David Yates chystá. Po ne všemi adorované čtyřce (když to podám delikátně) bylo potřeba vrátit Harrymu důvěru. A to se plnohodnotnému traileru povedlo lépe než na výbornou. Možná nejlepší potterovská upoutávka jasně předvedla, jak bude celá sága odteď vypadat. Temná, v rámci možností brutální, za všech okolností osudová. Harry se změnil ze slavného studentíka, kterého vláčejí okolnosti, v uvědomělého mladého muže. A rozhodl se bojovat.

Vytříbený vizuál tu nekřičel „velká letní podívaná“ zdaleka tolik jako u Ohnivého poháru, což bylo docela překvapení. Propagace Fénixova řádu pak sice byla maličko kolísavá. Řádně oškubaný Harry ale začal být nefalšovaně svůj. Jen jediná perfektní upoutávka stačila k tomu, aby se film každému vtiskl do paměti jako obrovská událost. A to díky perfektnímu využitím hudby i střihu, aktivním hrdinům a umnému propojení s předchozími díly (vzpomínáte na koláž velkých čarodějů?). Čímpak se dá tohle trumfnout?

Princ dvojí krve (2009) 

Kvalitou už moc ne, pročež Warneři začali víc hrát na kvantitu. Princ dvojí krve se chlubí přepáleným portfoliem sedmi upoutávek. Je ale nutno říct, že zpravidla neklesaly pod čtyřhvězdičkový nářez. Yatesův rukopis se v nich prakticky nezměnil (akorát přibyl digitální look), jen se více čachrovalo s tempem. Tak dlouho se přidávalo a přidávalo, až přišel Trailer 3, kódové označení „nekonečný“. Samozřejmě v tom nejlepším slova smyslu, protože právě v něm jsme poznali práci střihačských mistrů, kteří dokáží gradovat a gradovat. A když už si myslíte, že to dál gradovat nemůže… pořád to graduje! Kampaň šestky byla památná právě tímhle, jinak ale moc nového nepřinesla. Snad jen ten zdemolovaný Millenium Bridge... na kterém ale stejně nikdo nebyl.

Relikvie smrti - část 1. (2010) 

A jsme ve finále. Tedy vlastně jenom napůl. První část Relikvií smrti měla trochu smůlu v tom, že v ní nebyly žádné velké akční scény. Řešení? Lákat na oba díly najednou! Po dvojici letmých teaserů proto přiletěl plnohodnotný trailer na obě části, který poprvé vložil Harryho plně do rukou chorálů. Ty do nás trailer honosně pral téměř celé dvě minuty, a do toho blikaly pasující mezititulky o tom, že se nám z finále potterovské ságy uvaří hlavy. Ano, bylo to působivé, ale trochu nefér.

Část jedna se ale naštěstí stihla vykoupit druhým trailerem. V tom už jsme viděli jen ty „správné“ záběry a kupodivu se ukázalo, že na upoutávku má jednička akce přehršel. Yatesovo civilní podání v něm krásně kontrastovalo s velkými kouzelnickými veletoči, které se tentokrát škrábaly do opravdu závratných výšin. Ať už si o výsledném filmu myslíte cokoliv, těžko na něj něco mohlo lákat lépe.

Relikvie smrti - část 2. (2011) 

„Epické zakončení celosvětového fenoménu“. A taky že jo! Poslední potterovka si vystačila jen se dvě upoutávkami. Na konci letošního dubna udeřil teaser, který krátce zavzpomínal na Williamsovu melodii, aby se hned na to proměnil v Civalem potvrzenou esenci epična. Ne, nebyla to válka. Byla to sice jen bitva, aby byla zatraceně velká. Za pomoci stamilionů dolarů ze sebe Warneři vysoukali tu největší kouzelnickou potyčku, jakou jim knižní předloha dovolila. A nalámali do diváků dvě minuty důvodů, proč opět navštívit kino. Na jednu stranu super. Na druhou… i kdyby neměl osmý film jediný trailer, stejně by na něj všichni šli!

A kdyby i po teaseru přeci jen někdo pochyboval, korunu všemu nasadil červnový trailer. Před jeho nekončící gradací zbledla i památná upoutávka na Prince dvojí krve. Ostatní letní blockbustery se rychle běžely schovat do kouta (snad kromě třetích Transformerů). A člověk zkrátka věděl, že víc než dekádu očekávané finále dorazilo a není před ním úniku. Jistě, nešlo o ten úplně nejlepší potterovský trailer. Při čtvrtém Yatesovském kole se ale stále sluší ocenit, že se mu povedlo tvářit ze všech upoutávek nejepičtěji. Vážně bych nechtěl být tou osobou, která musela prohledávat hudební knihovny tak dlouho, až se jí podařilo najít hudbu překlenující všechny minulé chorálovky. Ani tou, která ji pak musela s klepajícíma se rukama vyždímat na maximum...

Nu, ale povedlo se. A proto hluboké díky těmhle obětavým duším, i všem ostatním potterovským střihačům, kteří nás během deseti let lákali na Harryho kouzelnická dobrodružství. Musela to být sakra velká fuška, vyrábět film za filmem trailery tak, aby byly stále svěží a zároveň natřískanější než minule. To úsilí za to ale rozhodně stálo, protože když si člověk zpětně projede upoutávky na neopakovatelné výlety do Bradavic, nevzbudí to v něm nic menšího než čiré nadšení. Nadšení, že se většina oněch trailerů proměnila ve skvělé filmy, které si může jít hned pustit. Tak neotálejte a začněte si osvěžovat vzpomínky!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace