Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Transformeři dominují kinům. Vydrží jim šťáva?


ikona
Cival
michael baysteven spielbergtržby
Jak vysoko dostřelili plecháči a kolik rekordů padlo o víkendu? 

Spousta kritiků se jim vysmála. Řada diváků je pokárala. A kdekdo zapochyboval o jejich komerční výkonnosti. Mohutní Transformeři přesto znovu potvrdili svou sílu. Už tradiční robotí nálet na přelomu června a července totiž plecháčům znovu zajistil dominanci ve světových kinech – alespoň do premiéry potterovského finále.

O Transformerech 3 platí docela podobné věci, o jakých jsem psal v souvislosti se zisky čtvrtých Pirátů z Karibiku. Nadšení ze série nám kvůli rozplizlému druhému dílu opadlo (proto byly sakramentsky nízké předprodeje), i reakce na závěr trilogie jsou po zprůměrování pouze vlažné. A na amerických tržbách se to projeví. Jenže hodně vypomůže zbytek světa, takže Bay se Spielbergem, potažmo studio DreamWorks, nebudou rozhodně škodní ani na třetí robotické show.

Přejděme ke konkrétním číslům: V Americe trojka jednoznačně zaostává za zisky druhých Transformerů. Pětimilionové půlnoční projekce jsou průměrným výsledkem. Středečních 37 milionů pak nikomu hlavu urvat nemohlo, protože posledně si roboti připsali rovnou milionů 62. Pak přilítlo 21 milionů ve čtvrtek… ale se skoro stomilionovými tržbami za víkend a se silným pondělím mají třetí Transformeři na kontě momentálně 181 mega po šesti dnech. Což už je mezisoučet hodný respektu. Mimochodem, 97 melounů, které Transformeři o víkendu nasbírali, představuje nový rekord v rámci víkendů okolo Dne nezávislosti (doposud prim hrál Spider-Man 2 s 88 miliony).

NEJVYŠŠÍ ZISKY ZE DNE PREMIÉRY

PRVNÍ VÍKENDY TRANSFORMERŮ

Výbornou výkonnost nicméně Bayovi roboti prokazují ve zbytku světa. Víc jak dvě stě milionů dolarů tlačí globální výsledky už přes 400 milionů celosvětově a dá se proto čekat, že dojde k podobnému efektu jako u čtvrtých Pirátů: Pokles výnosů z Ameriky (zisky nejspíš spadnou ze 400 milionů třetího dílu tak na 320 mega) by měly vykompenzovat vyšší příjmy ze zbytku světa, kde se na Tranformery pořád vydatně chodí. Robotům navíc pomáhá kvalita 3D projekce, jíž všichni vesměs chválí a která může tržby držet vysoko i ve chvíli, kdy je samotný film hodnocen rozporuplně.

SROVNÁNÍ TRŽEB ROBOTICKÝCH MEGAFILMŮ

Na druhém místě jsou tentokrát Auta 2. Tak jako přinášejí zklamání recenzentům i publiku, tak kazí náladu i studiu Pixar. Víkendový propad o 60% je na poměry animáků až alarmující a jen podtrhuje naštvanost filmového světa na Pixar kvůli tomu, že prvotřídní standard kvality byl ošizen kvůli milionům těženým z merchandisingu (to bude koneckonců významná položka i u Transformerů). Filmovým divákům prostě po tuctovém sequelu neudělá radost to, že si můžou koupit toaleťák s usměvavým autíčkem.

Větší výdrž než Auta 2 překvapivě vykázala i rozpustilá taškařice Zkažená úča. Po jedenácti dnech v kině má na kontě trojnásobek svého dvacetimilionového rozpočtu, takže jde o jasný úspěch.

Léto velmi výnosných komedií ale narušily dvě novinky tohoto víkendu. Od Larryho Crownea, jenž na čtvrtém místě utržil patnáct milionů za čtyři dny, se určitě čekalo víc. Je to sice už nějaký ten pátek, co každý film Toma Hankse povinně vydělal sto mega, ale i tak se v jeho romantické spojení s Julií Roberts dost věřilo. Malý snímek, jenž Hanks sám režíroval a který v české distribuci uvidíme pod názvem Moje krásná učitelka, se sice zaplatí, ale díru do pokladen neudělá.

Ještě hůř dopadlo teenagerské Monte Carlo. Osm mega za prodloužený víkend je slabota i na výplachovku za dvacet milionů.

Zbytek žebříčku doplňují filmy úspěšné i problematické. Super 8 se udrželo na šestém místě a hlásí už 110 milionů z Ameriky, naopak Green Lantern rychle padá a při svých enormních nákladech neodvratně míří na smetiště dějin. Lantern v Americe nevydělá snad ani 120 mega, a to už prostě je katastrofa.

Na chvostu žebříčku vykukuje průměrnost Pan Popper a jeho tučňáci, chválená allenovka Půlnoc v Paříži a samozřejmě i trvalka Ženy sobě – její tržby už přesáhly 153 milionů, čímž levná komedie producenta Judda Apatowa vystřídala Sex ve městě na trůnu pro historicky nejúspěšnější eRkovou komedii s ženskými hrdinkami.

Kompletní žebříček tržeb za prodloužený víkend zde.

Přehled tržeb za třídenní klasický víkend tady.

Za týden jde do boje silný komediální dvojblok. Polodementní Ošetřovatel aka The Zookeeper může být další úspěšnou rodinnou veselohrou se zvířátky, Šéfové na zabití zas chtějí být novou Pařbou ve Vegas.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace