Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bojí se lidé mutantů? Skvělí X-Meni nevydělali


ikona
Cival
tržby
Je ohrožena celá x-menovská značka? 

Jako by se obavy z nadlidsky schopných mutantů rozšířily i do kin. A tam jim obyčejný a nedokonalý človíček ukázal palec dolů a zanevřel na ně…

X-Meni v amerických pokladnách jednoznačně selhali, což jim výrazně komplikuje rychlou cestu za dalším dílem. Veskrze nadšené reakce diváků přitom slibovaly, že pokračování snímku X-Men: První třída přijde hodně brzy… o „druhou třídu“ se však bude složitě vyjednávat. A možná na ni vůbec nedojde.

Noví X-Meni totiž o víkendu utržili veleprůměrných 56 milionů dolarů, a to i s třemi miliony z pátečních půlnočních projekcí. Se srovnáváním tohohle výsledku můžeme začít u samotné x-menovské ságy: První film ze série startoval v roce 2000 na 54 milionech. Dvojka ale otevřela už za 85 mega a třetí díl rovnou za stovku. Dařilo se i sólovce Wolverina, která sice srazila zvuk značky hodně dolů, ale i tak stihla o prvním víkendu utržit velmi sympatických 85 milionů dolarů. Výdělky nového mutantího dobrodružství jsou v tomto směru krutým sešupem, který ohrožuje celou značku. Lístků se totiž nikdy neprodalo na X-Meny míň. Bez Wolverina to zjevně nejde.

AMERICKÉ VÝDĚLKY FILMŮ ZE SÉRIE X-MEN

 

Nálada u Foxů teď není příliš dobrá, protože výsledek sráží elitní tým hluboko pod úroveň Spider-Mana, Iron Mana i Batmana, ale dokonce i pod Supermana, Fantastickou čtyřku, Thora a svým způsobem i Hulka. Kdekdo z nich přitom nemá vůbec jistou filmovou budoucnost. Studiu se naplno potvrdilo, že bez velkých hvězd v hereckém obsazení je každá megaprodukce příliš riziková. Stejně tak se vymstila geekovská retro stylizace. Fanoušci a poučení filmoví diváci si můžou lebedit, že vidí hravou a pečlivě stylizovanou comicsárnu, v níž neokoukané tváře oslňují jistým hereckým projevem. Rodinky s dětmi a náhodní konzumenti popcornu však míří do vedlejšího kinosálu, za důvěrně známým Johnny Deppem, důvěrně známou Kung Fu Pandou nebo za, ehm, důvěrně známou partou pařících ožralů.

PRVNÍ VÍKENDY MARVELOVEK 

Foxové, Matthew Vaughn a všichni ctitelé vynalézavějších comicsáren mají teď už jen jednu jedinou šanci. Ta nespočívá ani tak v tržbách ze zbytku světa (u X-Menů nikdy příliš nepřesahovaly americké zisky), jako spíš v potenciálně trvalejší přízni publika. Recenzenti favorizují X-Meny na post nejlepšího blockbusteru letošního léta (podobně jako my), libují si i diváci, díky nimž mutantům po premiéře rostou ratingy na všemožných filmových databázích. Mohlo by se to projevit na nižších propadech v příštích týdnech a tedy i na dlouhé výdrži a vysokých celkových tržbách. Jenže taky nemuselo – z podobně pozitivně přijatého Kick-Ass se loni kasovní trvalka taky nestala. Bohužel.

 

Stříbrnou příčku bez problémů uhájila Pařba v Bangkoku. Pokles tržeb o 62% nikoho neleká, protože Pařba enormně vydělávala o minulém  prodlouženém víkendu. Díky čerstvě připočteným 32 milionů má na kontě už 186 milionů dolarů a věří si na post čtvrtého nejúspěšnějšího filmu amerického léta (za Potterem, Transformery a Auty 2). Není divu, že se u Warnerů vypily další bedny šampaňského. Poměrně levná komedie přináší desítky milionů…

MZ PŘEDPREMIÉRA PAŘBY V BANGKOKU V PONDĚLÍ VE 20:00! 

V zámoří naopak dále zklamává druhá Kung Fu Panda. Čistých sto milionů po jedenácti dnech zůstává jednoznačně za očekáváním. Otázka, jestli Pandu přiblíží k třetímu dílu aspoň zbytek světa, je zatím nezodpovězena.

V Evropě a Asii je o čtvrté Piráty ohromný zájem.U Pirátů je naopak jasno, že pátý díl bude. Průběžných 190 milionů dolarů v Americe sice přidává vrásky Jerrymu Bruckheimerovy i Disneyho ekonomům, ale v Evropě i Asii je zájem ohromný, takže světové tržby už přesáhly šestistovku. Johnny Depp se může těšit na další osmiciferný honorář…

Na páté příčce pak nepolevuje nenápadná trvalka letošního léta Ženy sobě. Chválená a rozpustilá komedie o svérázné partě družiček už za mořem utržila 107 milionů! Kvalita prodává – a tahle taškařice ji musí mít, když vydělá víc jak pětinásobek svých tržeb z úvodního víkendu!

Na šesté a sedmé pozici se tradičně přetahují Thor a „celosvětově půlmiliardové“ Rychle a zběsile 5. Osmé místo jistí i z několika málo kin chválená allenovka Půlnoc v Paříži a první desítku uzavírají romantiky Jumping the Broom a Tvůj snoubenec, můj milenec.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden v kinech uvidíme dětskou podivnost Judy Moody and the NOT Bummer Summer a do víc jak 750 kin bude expandovat už zmíněná Půlnoc v Paříži od Woodyho Allena. Velká, leč nejistá očekávání, pak bude muset potvrdit hlavně režisér J.J. Abrams zaštítěný producentem Stevenem Spielbergem: Odtajní se jejich projekt Super 8. Těšíme se!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace