Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Oslabení Piráti zklamali: Sto milionů neshrábli


ikona
Cival
tržby
Světový rekord padl, ale americké rozpaky nezakryl... 

Tak tohle na miliardu nevypadá. Megaúspěšná série Pirátů z Karibiku se po pauze nevrátila v úplně nejlepší formě. Ohlasy na film možná nejsou špatné, protože příběhově, i co se týče chování postav, si série oproti druhému a třetímu dílu polepšila. Jenže Gore Verbinski před lety jednoznačně servíroval velkolepý letní blockbuster, z něhož triková lákadla lítala už od prvního televizního spotu. Noví Piráti vedle původní trilogie naopak vypadají jako nízkorozpočtový přílepek ke známé značce - možná fungují po stránce vypravěčské, ale rozhodně nezabírají tak dobře na publikum, které chce v kině vidět megafilm léta.

Hlavně kvůli tomu se sérii nejspíš propadly americké tržby. Jednička nestartovala kdovíjak velkolepě, ale v kinech postupně nastřádala tři sta milionů. Dvojka oproti tomu otevřela za mohutných 135 mega, třetí díl pak za 114 milionů. Čtvrtý díl sice dostal do vínku 3D a díky tomu i dražší lupeny, tříletá pauza a nové herecké posily navíc mohly zahojit šrámy nadělané třetím dílem, ale zisky z prvního víkendu přesto činí „jen“ 90 milionů dolarů. Samozřejmě jde o nejlepší letošní start, ale Jerry Bruckheimer si bude jistojistě drbat hlavu, kde se stala chyba, že Piráti poprvé nevykáží na amerických tržbách oněch zmiňovaných 300 milionů. Budou rádi i za 250 mega.

Právě takové byly koneckonců náklady na výrobu filmu a reklamní kampaň… ovšem právě takové jsou i úvodní zisky ze zbytku světa! 256 milionů mimo Ameriku během úvodního víkendu ještě nikdo nenasbíral, takže jeden cenný rekord tu přeci jen máme. Nezapomínejme ale, že i svět se naučil brát kina útokem hlavně o prvním víkendu, a proto se asi díry z Ameriky plně zalepit nepovede.

PRVNÍ VÍKENDY FILMŮ ZE SÉRIE PIRÁTI Z KARIBIKU

Průběžné celkové tržby každopádně činí uspokojivých 346 milionů. Vytrvalá přízeň globálního publika Pirátům pomáhá ke klidnému výdělku. Disney asi i tak cítí určité zklamání: Před sezónou totiž od čtverky populární série určitě čekal víc. A je navíc patrné, že Piráti se svým osudem postupně blíží animovanému Shrekovi, jemuž taky padala fazóna hlavně v Americe, zatímco ve zbytku světa vydělával furt zhruba stejně… ve výsledku se ale nedočkal ani pátého dílu. My se nedočkáme asi až toho šestého.

Ostatní filmy samozřejmě neměly proti pirátskému megabijáku nárok. Odstupy byly veliké, ale i tak si zbytek pole vysloužil pár pochval. Především komedie Ženy sobě mocně boduje. Udržela se na stříbrné příčce a připsala si dalších 21 milionů při marginálním propadu tržeb o 19%. Pochvalné recenze i velmi spokojené reakce diváků tlačí tuhle přisprostlou komedii o rozjetých družičkách k pozici letošní komediální trvalky – Ženy sobě jsou po odmlce dalším velkým úspěchem producenta Judda Apatowa (Zbouchnutá, 40 let panic). Levná komedie za 30 mega má na kontě už šedesát milionů, a proto svým tvůrcům a hlavně studiu vydělá. Gratulace!

VÝDĚLKY FILMŮ JUDDA APATOWA

Nájezd Pirátů naopak hodně ublížil Thorovi a Rychle a zběsile 5. Oběma spadly zisky o polovinu, oba tituly už ale mají vyděláno dost na to, aby v distribučních filiálkách převládaly úsměvy. Thor atakuje v Americe 150 milionů a celosvětově čtyřstovku, „Rychlá pětka“ je na tom doma o nějaký ten milion líp a celosvětově slaví už… tramtadadá… půlmiliardu! A zvládla to bez 3D! Skvělá zpráva pro příznivce filmové akce.

Na páté a šesté příčce tahá za nervy hráčů MZ Tipovačky solidně vydělávající animák Rio, který jen o prsa předběhl sci-fi propadák Kazatel.

Do desítky se pak ještě vešly romantiky Jumping the Broom, Tvůj snoubenec, můj milenec a Voda pro slony, plus svéráznost Madea´s Big Happy Family. Na jedenáctce se pak krčí nová allenovka Půlnoc v Paříži, která se zatím promítá jen v šesti kinech, ale ohlasy na ní jsou velmi pozitivní.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden nás čeká krutá komediální řežba: Dospělou Pařbu v Bangkoku vyzve dětská Kung Fu Panda. Která z očekávaných dvojek bude úspěšnější? A která se líp vyrovná kvalitám prvního dílu? V obou ohledech věřím víc Pandě…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace