Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Všemocný Bradley Cooper vede peloton chudých


ikona
imf
tržby
Na brzké blockbusterové jaro pořád ještě čekáme. Po slibných výdělcích Světové invaze nadále panuje v amerických kinech dolarový zimní spánek. 

Stále agresivnější studio Relativity si start Všemocného může jen pochvalovat. Snímek nestál ani 30 milionů dolarů, ale za víkend vydělal slušných 18,9 milionů a potvrdil solidní pozici Bradleyho Coopera. Film stál ale nejen na něm a lákavé zápletce o všemocné pilulce, co z vás udělá supermana. Do marketingu Relativity nacpali dost možná víc než do samotného filmu (neváhali dokonce zaplatit spot na letošním Super Bowlu), takže budou určitě po očku šilhat i po tržbách z Evropy. Pro kritikou dobře hodnocený a trochu "chytřejší" film ale bezesporu slibný vstup na scénu.

Všemocný měl s přehledem nejlepší průměr na kino (startoval v 2800 sálech) a nechal daleko za sebou pomalu klesajícího Ranga (15M) a strmě padající Světovou invazi (14,5M). Chameleónský kovboj Johnnyho Deppa zřejmě nebude patřit k megatrhákům sezóny, ale ve třetím týdnu se přehoupne přes stamilionovou hranici a začně nasávat peníze ze světa (celkem už pobral 164 milionů). Na oslavu zřejmě producentům nezbude, ale na rozdíl od marťanských mamin alespoň nebudou padat hlavy. Světová invaze může mít s polovičním rozpočtem nohy v teple, hlavně proto, že její akční rychlokvaška vesele vyprodá sály napříč glóbem alespoň v prvních víkendech. Na profit to bude stačit, na pokračování naštěstí ne. Na druhou stranu stíhačky teď létají i v televizním zpravodajství, což by mohlo touhu jít se vojensky vyblbnout do kina poněkud otupit.

Až na bramborové pozici startuje další novinka. Lincoln Lawyer s Matthew McConaugheyem udělal slušných 13,2 milionu z plus mínus stejného počtu kin jako Všemocný. Stejně tak je na tom Paul, který právničině, natočené podle knižního bestselleru, dýchal na záda s 13 miliony. Zatímco neinvenčně pojmenovaná sci-fi komedie měla v záloze britské duo Pegg/Frost, u Lincoln Lawyer studio nasadilo masivní akci na Grouponu (americká předloha Slevomatu), takže nahnalo do kin i lidi knihou netknuté. Je to krátkozraký triumf, ale u filmů s rozpočtem čtyřicet milionů se musí jít i v taktice na krev. Jednoduchá matematika vám napoví, že by to nemuselo stačit. V případě tohoto duelu ovšem platí, že Paul má mimo Ameriku nesrovnatelně vyšší šance než McConaughey v soudní síni.

Na dalších místech už máme jen padáčky. Karkulka i Správci osudu šli dolů o obligátních padesát procent, stejně tak Wilsonova komedie Týden bez závazků. Ta jediná má šanci na hubený profit, protože Wilsonova vlasosláma funguje celkem spolehlivě i v českých kinech. Trochu pomaleji se ke dnu řítí Mámy z Marsu a Beastly, ale to je dáno tím, že není z čeho ukrajovat. Jedno je průšvih kosmických rozměrů, druhé jen další z nepovedených Twilight klonů.

Hlavně a především se ale z filmového byznysu nějak vytratilo napětí. Už touhle dobou loni nebyla o překvapení nouze, ale teď? Jedeme po kolejích tak předvídatelných, že nezbývá než znuděně odškrtávat úspěšné tipy. Celý Hollywod je v limbu, vystrašený z rychlosti, se kterou 3D ztratilo svou pozlacenou přidanou hodnotu, zoufale se v letošním chudém ročníku držíc osvědčených termínů. Viděli jsme to na vyluxované zimě a pokračuje to nesmělým jarem. I po Snyderově mocném videoklipovém gongu na konci tohoto týdne se bude až do konce dubna ozývat jen dlouhá ozvěna. Až pak přijdou pecky, na kterých se nešetřilo. Až pak začnou naskakovat nuly na kontech a Tipovačka i reporty rozkvetou do odpovídajícího měřítka. Teď a tady je to ale nuda… větší než studia očekávala. A větší než si my diváci zasloužíme.

Kompletní víkendový žebříček najdete zde

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace