Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Super 8 od Abramse a Spielberga


ikona
KarelR
j. j. abramsmz skalpelsteven spielbergsuper 8téma
Nejtajemnější letošní film pod drobnohledem. 

J. J. Abrams je tu s dalším tajuplným projektem. Od jím produkovaného Monstra uplynuly tři roky, tvůrce LOSTu ale ještě pořád nepřestal bojovat za to, abychom věděli o jeho filmech před premiérou co nejméně. Proto se ještě do pondělí střežila spousta informací, ze kterých by šel složit ucelený obraz toho, co nás v Super 8 čeká. A mnozí tudíž žili v dojmu, že to bude temná sci-fi s velikou příšerou, jak letmo naznačoval první teaser s vlakovou havárií.

To je ale do velké míry omyl, který mimochodem nemohl potkat nikoho, kdo jen trochu sledoval tok informací posledních měsíců. O filmu se toho ví už celkem dost, sám Abrams z toho ale není příliš nadšený. A stále doporučuje po ničem nepátrat: „Podle mě lidé potřebují vědět jen to, že to je dobrodružství na malém městě. A že je zábavné, milé, strašidelné a točí se kolem velkého tajemství. Co je ta věc, která unikla? Jaké důsledky má její přítomnost? A jak to ovlivní obyvatele města? Ale chápu, že to dneska už nestačí.“

TV SPOT ZE SUPER BOWLU S ČESKÝMI TITULKY

Pokud se tedy chcete držet Abramsových rad a zkusit jít do kina naslepo, dobře pro vás. Tohle ale dokáže jen málokterý filmový fanda. A už to, že jste začali číst tenhle článek, znamená, že chcete o Super 8 vědět víc. A víc se také dozvíte. 30 vteřin dlouhý spot ze Super Bowlu je totiž plný vodítek a potvrzení různých spekulací, konečně představuje hlavního hrdinu filmu a také dokresluje jeho předpokládanou zápletku, do níž už lze zasadit i pár detailů.

Kde začít? Nejlépe asi u nástinu příběhu a odhalení hereckého osazenstva. Super 8 je příběhem šestice teenagerů, zhruba ve věku 12-15 let, kteří žijí na malém americkém městě. Jsou to tak trochu filmoví nadšenci, a proto se rozhodli, že si kamerou s 8 mm filmem (tzv. Super 8 – odtud název) natočí vlastní zombie spektákl. Jedno večerní natáčení se ale promění v menší peklo, protože se na blízkých kolejích srazí auto s vlakem, který přepravuje tajný náklad z Oblasti 51. Z vlaku uteče na svobodu jakési monstrum, jež zachytí kamera našich mladých filmařů, a ti jsou tudíž prvními, kdo se o něm dozví. Čímž končí ten nejpodstatnější kus zápletky.

O té si samozřejmě za chvíli povíme ještě něco víc, než se ale pustíme trochu hloub, nebude od věci ukázat si šestici dětských hrdinů filmu. S jejich obsazením radili Abramsovi Matt Reeves (hledal právě děti do Let Me In) a Rob Reiner (natočil jednu z hlavních inspirací Super 8 – dětský dobrodružný film Stůj při mně z roku 1986), takže by nás neměli čekat žádní nástupci Jonas Brothers. Z vyvolených dítek nejspíš poznáváte jen Elle Fanning, mladší sestru slavnější Dakoty. Zbytek má totiž s hraním buď jen relativně malé zkušenosti, anebo nestál před kamerou vůbec.

Zleva doprava se ve dvou řadách díváte na Elle, Joela Courtneyho, Zacha Millse, Ryana Lee, Rileyho Griffitse a Gabriela Bassa.

Tohle je tedy základní skvadra filmu. Dospěláky si představíme po cestě, finišovat pak budeme u prvního náhledu na údajný kus monstra, který ti pozornější už stihli vydolovat. Nebo si to alespoň myslí... Ano, ve spotu ze Super Bowlu si mnozí našli zahrabaný Abramsův trumf, začíná se ale docela jednoduše. Atmosférická momentka s telegrafními dráty sice ještě tak zajímavá není. Hned v dalším záběru ale Abrams ujišťuje diváky, že se nenacházíme v současnosti. Film se bude odehrávat v Ohiu v roce 1979, pročež od něj čekejte velkou dávku retro atmosféry. Zhruba takovéhle.

A už tu máme Joela Courtneyho, který hraje hlavního hrdinu filmu. Jeho jméno Abrams zatím tají (stejně jako jména všech ostatních postav), takže mu prozatím budeme říkat Joel. Určitě není náhoda, že Joela poprvé vidíme na kole, protože tenhle záběr okamžitě upomíná na dva filmy z osmdesátých let, v jejichž duchu se Super 8 ponese. A možná hádáte správně, že to jsou dvě klasiky od producenta Abramsovy novinky Stevena Spielberga: E.T. - Mimozemšťan a Rošťáci. Právě Spielberg je druhou nejvýraznější tvůrčí osobností za Super 8, a jeho dohled je cítit prakticky z každé vteřiny, kterou jsme z filmu zatím viděli.

Některé jsme ale viděli už podruhé, a patří mezi ně střet auta a vlaku, který se v kině snad podrobněji vysvětlí. Jel tenhle pick-up po kolejích záměrně? Anebo v něm jen řádila parta opilců, kteří prostě byli ve špatnou dobu na špatném místě? Kdo ví. Výsledkem je každopádně dosti explozivní srážka, jejímiž svědky se stane naše šestice hrdinů.

Tu v nastalém zmatku nenapadne nic lepšího, než vzít nohy na ramena. A právě poražená kamera zachytí něco, co neměl nikdo nikdy spatřit.

Chlapci ale budou nakonec rádi, že vůbec přežili začátek filmu. Podle dalších pár záběrů to totiž  vypadá, že byli u havárie nebezpečně blízko.

Jakkoliv si ale byli vědomi vagónů, které létaly všude kolem, o monstru na útěku se nejspíš dozvědí až z natočeného materiálu.

Jen Josh, jak se zdá, zahlédne něco neobvyklého už na místě. Čímž promptně startuje maraton udivených pohledů, kterými tahle upoutávka Super 8 doslova přetéká. 

Když se americké armádě ztratí přísně tajný náklad, samozřejmě netrvá dlouho, než se ho vydá získat zpátky. Zatím není jasné, proč se část téhle louky musí vyčistit plamenometem. Výzbroj zbytku uniformovaných tvrďáků ale naznačuje, že ve vagónu nejspíš nebyl E.T.ho bratránek, kterému jenom trochu ruplo v bedně.

První malou nápovědou, jaké monstrum by nás v Super 8 mohlo čekat, je návštěva obchodu s ojetými auty. Ty se buď brzy transformují v roboty a začnou se řezat ve zpomalených záběrech (což by potěšilo minimálně Michaela Baye), anebo jen reagují na příchod něčeho zatraceně těžkého. Že by... druhá možnost?

Potvrzením, že nás čeká něco obrovského, je potom řada scén, v nichž se hledí pěkně vysoko. V záběru z hospody navíc zvedání zraku doprovází náhlé osvícení celé místnosti, což by mohlo znamenat, že na přítomnost monstra reagují žárovky všeho druhu. To docela koresponduje i s tím, že se v auta z obchodu s ojetinami nejen „rozskákala“, ale také rozblikala.

Teorii s velkým, elektřinu ovlivňujícím tvorem potom dává šanci i fakt, že za jeho designem stojí Neville Page (pracoval s Abramsem už na Monstru a Star Treku), a také dalších pár vteřin s vojáky. V těch se opět hledí nahoru, přičemž se blízký obchod s elektronikou rozhodne zničehonic vyletět do povětří. Může to zase být jen náhoda?

Podobně nečekaně se odporoučí i tahle budova, která kvůli zábradlí a nápisu na střeše rozhodně nevypadá na běžný rodinný domek. Velký význam bych jí ale nepřikládal, nejspíš se do spotu dostala jenom proto, aby v něm důležité pohledy na tajemného tvora vyvážil dostatek explozí.

Za lehce zmatečný by se potom dal označit i záběr s mladíkem, kterého něco táhne po podlaze obchodu. Obyčejně by to naznačovalo chapadlo nebo něco podobného. Tady si ho ale klidně může jen podávat armáda, nebo se ho některý z kamarádů snaží dostat do úkrytu.

Čímž se oklikou vracíme zpátky k hrdinné omladině. V tuhle chvíli vůbec není jasné, jaký vztah s monstrem naváže. Vzhledem k jeho velikosti je ale docela dobře možné, že bude jenom vyjeveně koukat a utíkat. Jak před monstrem, tak před armádou, která se s jejich rodištěm očividně nehodlá moc párat.

V materiálu lze i přesto najít spoustu věcí, které naznačují, že by tu jisté pouto být mohlo. A určitě zcela záměrně provokují feelingem E.T.ho. S tím bude mít Super 8 společnou minimálně jednu podstatnou věc, a to zásadní dějovou linku s rozpadlou rodinou. Na úplném začátku filmu totiž budeme svědky nehody v továrně, jejíž obětí by mohla být Joelova matka. Ten se tak během filmu bude muset sblížit se svým otcem (Kyle Chanler – nejznámější tvář, jakou ve filmu uvidíme), který je zástupcem místního šerifa a synově výchově se nikdy moc nevěnoval. Teď ale bude muset přidat dvojnásob, protože s monstrem potloukajícím se kolem města bude každé dítko potřebovat řádnou oporu.

Tu by Joel mohl najít i v postavě Elle Fanning, která prý bude nejen inteligentní a sofistikovanou mladou dámou, ale zároveň i emocionálním centrem filmu. Abrams totiž tvrdí, že máme čekat i pořádnou love story, a tohle je nejlepší tip, jaký se dá na základě dosavadních informací udělat. Na Elle bude v každém případě dohlížet její filmový otec, kterého si zahraje další trochu známější tvář, Ron Eldard.

I přes jeho účast ale máme před sebou pořád film, který jde do velkého letního boje bez hvězd, existence nějaké knižní, comicsové nebo jiné předlohy, a chybí mu i příslib podívané avatařích rozměrů. Důvod téhle těžké uchopitelnosti je poměrně lehko vysvětlitelný. Super 8 byly původně dva filmy, které J. J. Abrams plánoval udat každý zvlášť. Prvním byla sci-fi o stěhování tajemství z Oblasti 51, která startovala ve chvíli, kdy jeden z nočních vlaků s přísně tajným nákladem nedojel do cílové zastávky. Druhým pak zcela normální příběh skupinky dětí, které objevovaly svět za pomoci políček Super 8 a řešily u toho klasické problémy s dospíváním (ano, přesně jak to zamlada dělali Abrams a Spielberg).

Jelikož ale první film neměl pořádné postavy a druhému chyběl nějaký ucelený příběh, dostal Abrams po půl roce přemýšlení spásnou myšlenku spojit je do jednoho. Výsledkem je tedy žánrový slepenec v nejlepším slova smyslu, ke kterému si sám napsal celý scénář. A s 45-50 miliony v rozpočtu bude jeho třetí režijní počin zdaleka tím nejskromnějším, co dosud natočil. Na plátně tím pádem asi nikdy neuvidíme víc lidí než při téhle evakuaci, kterou zapříčiní právě vládní tajemství na útěku.

Vůbec to ale nevadí, protože jak naznačují záběry z kamery, které probleskují před najetím názvu filmu, na zkoumání toho bude dost a dost. V různých verzích spotu lze nalézt kufr, nástěnku, nápis 19.září 1962, vousáče na lůžku, muže v klobouku, muže s krvácejícíma očima, stín ruky, jakousi bílou věc... a také dva vědce a gumovou quasimodoidní příšeru. Tam už ale musíte vyloženě skládat z více záběrů.

Z konce spotu se toho dá vypreparovat sakra hodně, nikdo kromě Abramse a jeho týmu ale zatím nemá sebemenší tušení, co tyhle obrazy znamenají. Největší pozornosti se přesto dlouho dostávalo jednomu specifickému frameu, na kterém je údajně vidět čelist ústředního monstra. Což o to, designově by do abramského univerza pasovalo (vpravo je Kirkův kamarád z ledové planety). Jenže se stačí dobře podívat a zjistíte, že ona čelist je akorát provázek, jenž visi na krku našeho gumového Quasimoda. Tahle teorie tudíž bere rychle za své a můžeme se těšit na to, že si na nás Abrams přichystal něco naprosto nepředvídatelného.


Super 8 tak možná po Super Bowlu nabralo o dost jasnější obrysy. Hodně věcí ale pořád ještě není jistých a některé výše nastíněné teorie klidně mohou být úplně mimo. I kdyby se ale opravdu skončily mylné, důležitější je, že Abrams opět dokázal přijít s projektem, ve kterém se dá obšírně šťourat už po pár záběrech. Nezbývá proto než doufat, že jeho vehementní snaha zahrnovat nás velkými tajemstvími opět přinese kýžené výsledky. Ať už finanční, které díky nízkému rozpočtu nemusí být nijak rekordní, a především pak ty kvalitativní. Navazovat na Spielbergovy filmy z osmdesátek totiž není vůbec jednoduchý úkol. A ani přímá účast nejspolehlivějšího guru rodinné zábavy nám nemůže zajistit nesmrtelnou klasiku.

Tenhle návrat do časů, kdy se na nikoho nevalily ukecané trailery, každopádně patří mezi nejočekávanější filmy letošního roku. Už díky odvážnému mixu retro příběhu o dospívání a moderní sci-fi plné počítačových triků, kterému by neměl chybět feeling celovečeráku dělaného s láskou. Jak k dětským hrdinům, kteří ovlivnili celou generaci, tak k filmařině samotné. Všichni proto upřeně hledí směrem k Abramsovi, jestli tuhle ambiciózní minipopcornovku zvládne ukočírovat se ctí. My mu věříme. Co vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace