Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Chudý přelom roku rozradostnil Coeny


ikona
Cival
tržby
Kdo si během svátků nejvíc nahrabal? 

Nebyl to vůbec radostný konec roku z hlediska kalkulaček v Hollywoodu. Vánoční svátky sice vyšponovaly zisky jednotlivých snímků výrazně nahoru, oproti minulému roku šlo ale o docela směšné částky. Studia tak poslední čtvrtletí roku nebudou hodnotit ani trochu kladně, protože v nich přišla bída – i když se budeme snažit myslet pozitivně a hledat důvody, proč ten který film není úplným propadákem (že ho zachrání zbytek světa nebo uvedení na DVD a Blu-rayích, kde se z velké míry rozhoduje o návratnosti investic), celkový výhled je katastrofální.

Stačí si připomenout kolik milionů utržily během vánočního týdne hity loňského roku. Sherlock Holmes: 76 milionů. Alvin a chipmunkové 2: 80 milionů. A fenomenální Avatar milionů rovnou sto čtyřicet. A letos? Ani nejúspěšnější film svátků, třetí díl série Fotr je lotr, se výše uvedené trojce nepřiblížil, protože za týden nasbíral jen 58 milionů. Tron i Opravdová kuráž na dalších pozicích ještě míň. Výsledky to jsou hlavně z hlediska velkých blockbusterů zcela žalostné, protože náklady bylo letošní menu zcela srovnatelné, a i co se týče milionů nasypaných do marketingu.

Radovat se tak můžou pouze bratři Coenové. Jejich westernový remake Opravdová kuráž se podle mínění většiny stal okamžitě novou klasikou a tržby tomu odpovídají. Skromný snímek se čtyřicetimilionovým rozpočtem si udržel výkonnost přes svátky, a protože se i o víkendu slunil na stříbrné pozici kasovního žebříčku s 24 miliony dolarů, má na kontě momentálně 86 mega jen z Ameriky. Už teď jde o jednoznačně nejúspěšnější coenovku vůbec, film přitom může atakovat i metu 140 milionů dolarů.

TRŽBY FILMŮ BRATŘÍ COENŮ

Bude to pověstná živá voda pro westernový žánr? Kdo ví. Každopádně je to jen upevnění výtečné pozice pro oscarové bratrské duo. Joel a Ethan Coenové teď můžou žádat o peníze u libovolného studia a nemusí se bát, že jim nebude věnována pozornost. Díky posledním filmům se totiž posunují ze škatulky intelektuálních tvůrců pro fajnšmekry mezi hitmakery točící oblíbené filmy první jakosti.

Zklamáním jsou však celkové výdělky ostatních hollywoodských fláků, které pochopitelně stály mnohonásobně víc peněz. Na první pozici se udržela haněná rodinná taškařice Fotři jsou lotři. Studiu Universal se kvůli ukecávání hvězdných herců prodražila na sto milionů dolarů, tržby přitom jsou oproti druhému dílu série sotva poloviční. Film zatím utržil 103 mega za mořem a rozjíždí se ve zbytku světa, je nicméně evidentní, že půlmiliardové zisky Jeho fotr, to je lotr se zopakovat nepovede.

Nepříliš dobře na tom pořád je i sci-fi Tron: Legacy. 3D podívaná si sice naverbovala slušnou fanouškovskou základnu a hodně dolarů tahá z IMAXů, v porovnání s náklady ale nejsou ani momentální dvousetmilionové tržby z celého světa příliš pozitivní. Disney chtěl napodobit Avatara a Alenku, sázku na černomodré designové orgie se ale nepovedlo prodat ani přes univerzální rodinně-dobrodružný kabátek. Tohle selhání nás může mrzet, protože v jeho světle dává účetním mnohem větší smysl dělat sequely pixarovek a Chipmunků.

Právě rodinné veselice s digitálními zvířátky ze svátků nominálně hodně těžily: Ani Méďa Béďa, ani třetí Narnia však nezvládnou vyrovnat své náklady jen díky ziskům z kin. Sequelu Médi se nedočkáme stoprocentně, Narnii dávají ždibec naděje dvousetmilionové tržby z neamerických destinací. Ty budou ovšem těžko motivovat Foxe k nasypání dalších desítek milionů do čtvrtého pokusu o výpravnou fantasy podle knih C.S. Lewise.

Pěkné výdělky hlásí alespoň na šestém místě animák Na vlásku – 168 milionů od něj před premiérou očekával málokdo. Smůla filmu tkví v tom, že mu Disneyho účetní přikouzlili náklady ve výši 260 milionů, takže podle oficiálních statistik prodělává.

Zbytek žebříčku pak potvrzuje, že vrcholí oscarová sezóna. Kvalita tu jasně drtí nepovedené Gulliverovy cesty ve 3D, jež jsou po všech stránkách velkou pohromou. Naopak si na sebe vydělává jak boxerské drama The Fighter s Christianem Balem, tak i Černá labuť Darrena Aronofskyho a retro drama King´s Speech, jež má vynést Oscara Colinu Firthovi a aspoň nominaci Geoffreymu Rushovi. Nejlíp z téhle povedené trojky na tom momentálně je Černá labuť, která utržila stejně jako Fighter zatím necelých padesát milionů. Byla ale o polovinu levnější, protože její natočení vyšlo jen na třináct milionů. 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zase dočkáme novinek. Trudný osud se pokusí odvrátit fantasy s Nicolasem Cagem Hon na čarodějnice. Oscarové ambice Gwyneth Paltrow pak bude přiživovat hudební drama Country Strong.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace