Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Konec Narnie? Propadla stejně jako Depp a Jolie


ikona
Cival
letopisy narnietržby
Další chmurný víkend v amerických kinech... 

Tak končí naše komédie, zlo prohrálo a dobro žije. Ale jen v bájné zemi jménem Narnia je krásně, ne v reálném světě... Tam vítězí neúprosné zákonitosti trhu, které naznačují, že pro kastrovanou fantasy ságu jménem Letopisy Narnie tu není místo. Třetí díl sice prošell razantním zeštíhlovacím programem, díky kterému se ušetřilo na rozpočtu (klesl někam ke 150 milionům dolarů), tržby ovšem padaly ještě výrazně rychleji. Plavbu Jitřního poutníka tak ukončilo bolestivé ztroskotání na 24,5 milionech dolarů za startovní víkend.

Pro srovnání: První díl o premiérovém víkendu utržil 65 mega, druhý 55. Současná bilance je skokově nižší a přináší studiu Fox, které Narnii převzalo po Disneym, obrovské zklamání.

Série tímhle karambolem dost pravděpodobně končí. Alespoň na pár let. Film totiž v Americe utrží sotva sto milionů a těžko věřit, že se najde dost diváků ve zbytku světa, tak aby to stačilo na uklidnění účetních. Jasně, tržby mimo Ameriku budou atakovat 200 mega, ale to nic nezmění na skutečnosti, že popularita adaptací knih C. S, Lewise strmě klesá, a jen blázen by do nich sypal další desítky milionů dolarů. To by asi musel přijít restart, který by změnil aktuální pastelově-televizní pojetí…

SROVNÁNÍ TRŽEB NARNIÍ A DALŠÍCH FANTASY

I když se spousta diváků domnívá, že režisér Michael Apted vytáhl Narnii z nejhoršího, američtí kritici hodnotili Jitřního poutníka nejpřísněji z celé série. Možná v tom má prsty jejich zbožnost, možná náklonnost k velkolepějším bijákům, každopádně první Narnie se těšila velmi kladným recenzím, druhá alespoň lehce nadprůměrným. Jitřní poutník už slízává ohlasy „přesně mezi zlem a dobrem“, jako rodinná fantasy rutina, která nikomu nebude doopravdy scházet. Tahle série prostě znovu zůstala obrovsky promarněnou šancí, smutně pokukující po Potterovi nebo Pánovi prstenů.

Pohroma pro kina tím ale nekončí. Jako by nestačilo, že výdělky z letošního listopadu výrazně zaostaly za loňským rokem, propadl i další potenciální divácký hit. Remake slabého francouzského thrilleru Hledejte Anthonyho získal do obsazení Angelinu Jolie a Johnnyho Deppa, dvě z pěti nejzářivějších hollywoodských hvězd. Mdlé trailery a katastrofální recenze Cizince ovšem byly i nad síly těchhle dvou komerčních stálic. Hollywoodský debut Floriana Henckela von Donnersmarcka (to není záporák z bondovek, jde o režiséra oscarových Životů těch druhých) tak po zásluze vyhořel, když utržil slaboučkých 17 milionů za startovní víkend. Thriller Cizinec stál přitom sto melounů, a tak skončí v červených číslech. Bude hodnocen jako jeden z nejvíc zprasených projektů roku.

Situace je o to dramatičtější, že přelom roku tentokrát nepřinese megahity o rozměrech Avatara, Sherlocka Holmese nebo dvojky Alvina a Chipmunků. Ano, máme tu dolarovou tutovku v podobě komedie Fotři jsou lotři. Tron: Legacy však obestírá velká nejistota, a pokud neoslní adaptace Médi Bédi (he?), upadnou pokladníci i studioví hlavouni ke konci roku do pořádné deprese. Ale můžou si za to sami – pořádné fláky si nechali až na příští léto.

Ani sympatický animák Na vlásku ze smutku nevytrhne. Dalších 14,5 milionu pohádku vytlačilo už na 115 mega z Ameriky, ale účetní se tváří, že film stál skoro čtvrtmiliardy – a to by pak mnoho nevydělal.

Dech dochází na čtvrtém místě Potterovi. Jeho prvotní nástup byl mohutný, ale zájem opadá o to větší rychlostí. Dalších osm a půl milionu za uplynulý víkend tlačí průběžné zisky na 257 mega, ovšem je zřejmé, že o moc se tenhle balík už nerozroste. Sedmý Potter tak vydělá v Americe míň než většina filmů série (jednička, čtyřka, pětka i šestka byly úspěšnější), a to měl přitom jednoznačně nejlepší otvírák! Otázkou je, jestli se úpadek nějak projeví na souhrnných celosvětových tržbách…

TRŽBY FILMŮ S HARRY POTTEREM

Za Scottovým thrillerem Nezastavitelný, jenž se jako trvalka udržel na pátém místě, už roztahuje křídla „černá labuť“ Darrena Aronofskyho. Psychologické drama Black Swan s Natalií Portman expandovalo do devadesáti kin a vytáhlo z nich 3,3 milionu. Je to vynikající bilance, plně srovnatelná třeba s rozjezdem loňského oscarového favorita Lítám v tom. Ten to nakonec dotáhl na 83 mega. Méně přítulná Black Swan vydělá nejspíš míň, ale i tak může skromné drama za třináct milionů dolarů utržit slušný balík.

Do desítky se ještě vešel muzikál Varieté, romantické zklamání Láska a jiné závislosti, brzy stomilionová road-movie Na doraz a animovaná Megamysl.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se o peníze porvou Méďa Béďa, předražená romantická komedie Poznáš, až to přijde?, 3D sci-fi Tron Legacy a ambiciózní drama The Fighter. Byla by sranda, kdyby enormně nákladného Trona sejmul lobotomický medvídek.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace