Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na vlásku sesadilo Pottera


ikona
Cival
tržby
A jak se vedlo novince Darrena Aronofskyho? 

Disneyovská pohádka přejela náctiletého čaroděje o víc než jen vlásek. Pět milionů dolarů činí docela solidní náskok, kterým si nový animák Na vlásku suverénně jistil první pozici v americkém kasovním žebříčku za uplynulý víkend. Na to mu stačilo 21 milionů dolarů. Oproti minulému týdnu jeho tržby sice klesly o 56%, to je ale po Díkuvzdání celkem standard (co by za to dal takový Potter, který spadl rovnou o 66%). Na vlásku si vede veskrze solidně a po dvanácti dnech v distribuci má na kontě 96 milionů dolarů. Víc se před premiérou rozhodně nečekalo.

Tuhle sumu člověk prostě musí u klasicky stylizované pohádky ocenit… jen se nesmí koukat na rozpočet. Ten je oficiálně vyčíslen na 260 milionů dolarů, což je cifra, která zcela redefinuje věcný obsah sousloví „What the fuck!?“ A znásobuje dvojnásobně údiv s ním spojený. Tohle přeci nemůže být pravda! Jasně, museli jsme si zvyknout už na spoustu účetních bizarností. Zaprvé: Studia točí extrémně předražené animáky (čestnou výjimkou je letos Já, padouch, jenž stál třikrát míň, než kolik obvykle utratí konkurence). Zadruhé, odborné weby rozpočet často slučují se stejně nákladnou propagací, takže je v číslech poněkud bordel. No a konečně zatřetí: Studia ráda s čísly manipulují, protože se nechtějí dělit o výnosy z filmu s berňákem a s kýmkoliv, kdo si má podle smlouvy ukrojit část zisku (dobře to známe z půl roku staré kauzy, kdy vyšlo najevo, že i na superúspěšném pátém Potterovi studio Warner Bros. oficiálně prodělalo). Každopádně se nedá moc věřit tomu, že by komedie s vizáží na sotva sto milionů byla nejdražším animákem historie a jedním z nejnákladnějších projektů všech dob.

Na druhé pozici setrvává sedmý Harry Potter. Po mohutné invazi do kin celého světa kouzelnická sága zvolňuje. V Americe to stačilo na dalších šestnáct milionů a momentálních 244 mega. Celosvětově má sedmý Potter ovšem už 713 milionů, což je po třetím víkendu balík vskutku impozantní.

SROVNÁNÍ TRŽEB POTTEROVSKÝCH FILMŮ A TWILIGHT SÁGY

O třetí pozici se dělí muzikál Varieté a thriller Nezastavitelný. Oba si připočetly šest milionů, u obou ovšem nejsou celkové tržby zdaleka tak vysoké, aby mohly pokrýt náklady. 

Pět milionů o víkendu nasbírala rozpačitě přijatá romantika Láska a jiné závislosti režiséra Edwarda Zwicka. Stejnou sumu shrábl animák Megamysl, jehož průběžné zisky momentálně činí slušných 136 melounů.

Na sedmé pozici se ještě drží road-movie Na doraz, která to přeci jen doklepe ke sto milionům a rozšíří tak portfolio kasovně úspěšných projektů Roberta Downeyho jr.

Na osmičce dojíždí akční zklamání Faster, ve kterém se The Rock žene za vendetou. Snad v té rychlosti nemine česká kina (už teď se premiéra posunula na únor).

Byl to celkově nevýrazný víkend. Zapříčinilo jej i naprosté vyhoření jediné velké novinky Warrior´s Way. Ambiciózní akční westerno-fantasy za 42 milionů dolarů, jež byla nezávisle financována a distribuována novou společností Relativity Media, kasovně zcela propadla. Tři miliony jsou flusancem do obličeje finančníků, kteří chtěli po vlastní ose dobýt filmový svět. Jejich australsko-asijsko-americký projekt zcela vyhořel, když si vyžebral jen zoufalé tři miliony za víkend. No co, aspoň je tu zase jeden pořádný adept na titul „propadák roku“ - bude co bilancovat.
 
Desítku sice uzavírá thriller The Next Three Days, víc pozornosti ale přitáhlo oscarové želízko Darrena Aronofskyho Black Swan. Výtečně hodnocené psychologické drama s Natalií Portman dokázalo z pouhých osmnácti kin vytěžit skoro jeden a půl milionu dolarů. Pokud zájem vydrží a renomé filmu se bude dál šířit, můžou u nezávislé divize Foxů čekat pěknou dolarovou sklizeň.

Kompletní žebříček zde.

Za týden se však Foxové budou mnohem víc modlit v úspěch Narnie. Třetí díl znovuvzkříšené série ukáže, jestli sága podle knížek C. S. Lewise má ještě v multiplexech místo. Proti rodinné fantasy půjde pouze thriller The Tourist s megahvězdnou dvojkou Angelina Jolie – Johnny Depp.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace