Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Expendables odolali i parodii na Stmívání


ikona
Cival
the expendablestržby
Jak se svalovci popasovali s piraněmi a přihřátými upíry? 

Pokladníci v multiplexech je rozhodně „postrádat“ nechtějí! Svalovci spříznění se Sylvesterem Stallonem uhájili pod vlajkou Expendables první pozici kasovního žebříčku. Tržby těžkotonážního bijáku sice spadly o 52%, tak jak se čekalo a jak je u „fandovských“ a akčních titulů zvykem, ale šestnáct milionů pořád stačilo na vítězství. Expendables nevydělají za mořem sto milionů, to už je zřejmé. Nicméně i dvě první místa v kasovním žebříčku se cení. Postradatelní se protlačí nad devadesát milionů dolarů z Ameriky a budou čekat na měření divácké nostalgie ve zbytku světa. Tahle čísla nejspíš rozhodnou, zda se dočkáme případného sequelu.

Konkurence jinak byla početně velkolepá, ale šlo vesměs o druhořadé tituly. Studia si každoročně odkládají na přelom srpna a září akvizice, kterým nikdo nevěří nebo které jsou letně tupé, ale nemají sílu velkých značek a nákladných blockbusterů. Z pěti víkendových novinek se nejlíp dařilo další dementní parodii režijní dvojice Jason Friedberg – Aaron Seltzer. Kopání do Twilight ságy pod názvem Vampires Suck je podle všech indicií stejně debilní jako Velkej biják, Děsnej doják nebo Disaster Movie. Tentokrát ale Friedbergovi se Seltzerem diváci mnohem víc fandí: Publikum zjevně víc těší, když se někdo naváží do světélkujících upírů, než když někdo lobotomicky paroduje Iron Mana a Hancocka. Jenže špatná parodie zůstanou špatnou parodií, i kdyby ji lemovaly sebenoblesnější úmysly. Včetně fuckování Maxim Turbulenc.

Diváci nicméně za tyhle komediální „skvosty“ dál poměrně rádi utrácejí. Už to nejsou dvacetimilionové otvíráky jako u Velkého bijáku nebo Tohle je Sparta!, jenže i osmnáct milionů za pět dní v kinech bude tvůrcům Vampires Suck stačit. Náklady nepřesahují dvacet milionů, což je suma, která se z kin a placek bez problémů vrátí. Přestože se na internetu už několik dní válí DVDripy…

Za bronzovým „chick-flickem“ Jíst, meditovat, milovat s Julií Roberts, který si o víkendu připočetl dvanáct mega, se prosadila další premiéra. A hodně nečekaná. Černošská komedie Lottery Ticket měla k dispozici nejméně kin ze všech novinek (jen 1973), přesto se jí podařilo předběhnout konkurenci. Potvrdilo se, že afroamerické veselohry jsou zcela nevypočitatelné, zvlášť když v nich v nějaké prapodivné roli hraje Ice Cube (z traileru jsem nepoznal, jestli ztvárňuje něco na způsob černošského rabína, nebo ty vousy a pletenou čepici nosí jen tak pro parádu). Přímočará komedie o ňoumovi, který vyhrál balík v loterii, ovšem není přes svůj relativní úspěch kdovíjakým hitem. Jedenáct milionů dolarů za první víkend povede tak k 28 milionům celkově.

Bohužel až za pátou komedií Benga v záloze, která se rychle přibližuje stomilionové hranici, se umístila jatka Piranha 3D. Čerstvý počin režiséra Alexandra Aji tržbami nenadchl, přesto hned v několika směrech šokoval. Nejdřív svou brutalitou, které se letos můžou rovnat jen Expendables. Krvavé cucky a jiné nechutnosti se navíc prezentují ve 3D, takže všechny tyhle laskominy si můžou diváci užívat, jak jim pleskají těsně před očima. Ještě větší šok ale nabízí americké recenze. Hodnocení jsou totiž v rámci žánru vynikající! Na RottenTomatoes 80% kritiků chválí a doslova oslavuje čirou brakovost Ajova krvavého bijáku. I diváci s tímhle pohledem souhlasí, takže se Piranha těší pro svou zábavnou zvrácenost, cynismus, brutalitu i využití 3D kravinek samé chvále. Kdo by to byl čekal…

Bohužel se potvrdilo, že mezi kvalitou a komerční úspěšností existuje v případě hororů nepřímá úměra. Na zubaté ryby se chodí málo, mnohem míň než na kdejakou srajdu z produkce Michaela Baye. Deset milionů za víkend je málo. A tuplem, když přihlédneme k ekonomickým výhodám 3D formátu (vyšší vstupné apod.). Ani třetí rozměr už sám o sobě netáhne.

Ještě níž jsou poslední dvě premiéry. Osmimilionové otvíráky přinesly zklamání Nanny McPhee 2 a romantické komedii The Switch s Jennifer Aniston. Nevýrazné tituly slízly nevýrazné zisky. Jak jednoduché. Ani se nad tím nejde nějak moc podivovat.

Desítku uzavírají zbožňovaný Počátek a superpropadák Scott Pilgrim proti zbytku světa.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do zámořské distribuce horor The Last Exorcism, akčně-thrillerové béčko Chmatáci a samozřejmě speciální edice Avatara. Kolik vynese nových osm minut modrého zázraku?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace