Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Galerie béčkového zla


ikona
Mr. Hlad
témathe expendables
Hrdiny akčních filmů osmdesátých a devadesátých let známe. Kdo jim ale v té době v kině zatápěl?  

Sylvester Stallone dal v The Expendables: Postradatelní dohromady elitu akčních filmů z osmdesátých a devadesátých let. Těch hrdinů ale bylo tolik, že se vlastně zapomnělo na záporáky. Eric Roberts byl sice hodně fajn, ale Gary Daniels dostal málo prostoru, Steve Austin si udělal jméno jako wrestler a ne jako herec a David Zayas v podstatě začíná.

Padouchů ale tahle éra nabízí dostatek, takže se teď na pár z nich podíváme. Kdo ví, třeba někdo z nich dostane šanci objevit se v případném sequelu. Kandidátů je dost.

 

Jméno: Gary Busey
Slavné role: Smrtonosná zbraň, Predátor 2, Přepadení v Pacifiku

Jaký byl: Gary Busey nikdy nebyl záporák, který by si to měl ve finále na férovku rozdat s hlavním hrdinou. U Smrtonosné zbraně to sice zkusil a dopadlo to velmi dobře, ale jinak svoje „záporáctví“ prodával spíš přes herectví. Ačkoliv měl figuru barového vyhazovače, většinou hrál arogantní hajzlíky, kterým od začátku člověk přeje, aby dostali pár ran po tlamě. A jednu dobu byl v Hollywoodu na tyhle role naprosté eso. Bohužel ale zestárnul a po jednorozměrných hajzlících přestala být poptávka. A po něm taky.

Co dělá teď: Je rád, když si na něj někdo vzpomene a dá mu alespoň štěk.
Jeho budoucnost: Na Buseyho si dnes vzpomenou jen nostalgicky založení fandové akčňáků, tenhle chlapík byl ale ve své době záporáckým pojmem skoro jako Eric Roberts. Takže proč by se ve dvojce Expendables nemohl objevit?

 

Jméno: Billy Drago
Slavné role: Neúplatní, Delta Force 2 a spoooousta béček

Jaký byl: Jeho jméno zná málokdo, pokud ale člověk strávil devadesátá léta ve videopůjčovně v oddělení s akčními béčky, určitě na něj narazil. A nezapomněl na něho. Proti Billymu Dragovi totiž se i takový Christopher Walken jeví jako kandidát na Santa Clause. Drago je vysoký, hubený a vypadá, jako kdyby celý život profetoval. Dokázal zatopit Chucku Norrisovi, ale jeho doménou byly mlátičky, v nichž hráli lidé jako Jeff Wincott nebo Chad McQueen. Většinou se v nich objevoval jako nějaký zkorumpovaný policajt nebo úchylný milionář.

Co dělá teď: Bere, co mu nabídnou. Naposledy se v kinech objevil před pár lety v prvním Hory mají oči.
Jeho budoucnost: Nejistá. Dragova kariéra stála na tom, jak vypadá. A bohužel se okoukal.

 

Jméno: Martin Kove
Slavné role:
Karate Kid, Rambo II

Jaký byl: Měl zlý ksicht, uměl se rvát, figuru taky slušnou a zahrál si se Slyem i v Karate Kid. A přesto se neprosadil. Martin Kove měl jednoduše smůlu. I když uměl zapůsobit, nikdy nedostal pořádnou příležitost někde se předvést. Pár béček, v nichž se často objevoval třeba i v kladných hlavních rolích, sice natočil, ale ani jedno z nich nestojí za zmínku. Je ho škoda, kluka ušatýho.

Co dělá teď: Vlastni nic podstatného.
Jeho budoucnost: Moc růžová nebude, ale kdyby si na něj Sly vzpomněl, mohl by mu přihrát v potenciální dvojce Postradatelných nějakého čtvrtého bodyguarda hlavního záporáka. Kove by to snad ještě zvládnout mohl. I když mu už je čtyřiašedesát.

 

Jméno: Udo Kier
Slavné role:
Blade, Armageddon, Johnny Mnemonic

Jaký byl: Tenhle Němec sice nikdy nehrál první záporáckou ligu, na to byl až příliš dobrý herec a nebál se jiných žánrů a složitějších rolí, pokud se mu ale chtělo, člověk mu zobal z ruky. Ledový pohled, nulové emoce a pocit, že kdyby chtěl, tak vám vyrve střeva holýma rukama. Na Udo Kiera není příjemný pohled. Sice nemá fyzičku na té úrovni, že by si to mohl rozdat se Stevenem Seagalem, ale pokud šlo o šílené vědce nebo psychotické milionáře, patřil a vlastně ještě pořád patří mezi to nejlepší, co v Hollywoodu najdeme.

Co dělá teď: Pořád to samé. Střídá béčkové hovadiny s filmy Wernera Herzoga nebo Larse von Triera.
Jeho budoucnost: Z Hollywoodu se nechystá, o role se bát nemusí. Kier tu s námi ještě chvilu bude.

 

Jméno: Steven Berkoff
Slavné role: Rambo II, Policajt v Beverly Hills, Chobotnička

Jaký byl: Berkoff buzeroval Van Damma v Legionářovi, nechal se rozstřílet na kusy Eddiem Murphym, schytal to protitankovou střelou přímo mezi oči v druhém Rambovi a potrápil i Jamese Bonda. V osmdesátých letech kopal první záporáckou ligu. Zvládal sovětské vojáky, americké pašeráky, drsné vojenské velitele i kladné role u Stanleyho Kubricka. Berkoff je talentovaný herec s obrovským charismatem, dnes je mu však třiasedmdesát, a tak už si napůl užívá zaslouženého důchodu. Na to, aby po někom střílel brokovnicí, je dnes už jednoduše starý.

Co dělá teď: Pořád hraje a ještě letos bychom ho měli vidět v thrilleru The Tourist vedle Johnnyho Deppa a Angeliny Jolie.
Jeho budoucnost: V důchodovém věku už od něho nemůžeme očekávat žádnou velkou akci

 

Jméno: Bruce Payne
Slavné role:
Přepadení ve vzduchu, Dračí doupě

Jaký byl: Bruce Payne nebyl dobrý herec. Neměl ani moc charisma, jeho postava ho také automaticky předurčovala k tomu, že na konci filmu dostane totálně po tlamě a většinou hrál záporáky, kteří byli tak strašně zlí, že se na nich vlastně nic moc hrát nedalo. Ale ti mu šli. Bruce Payne uměl magory a většinou se mu dařilo udržet svůj herecký projev přesně na té úrovni, kdy jste nevěděli, jestli se jeho teroristům a zlým čarodějům máte smát, nebo se jich bát. Občas sice trochu přestřelil, ale to vlastně každý, kdo se objevil v Dračím doupěti. Na druhou stranu dokázal zatopit Snipesovi i Lundgrenovi, a to se počítá.

Co dělá teď: Přežívá.
Jeho budoucnost: Payne už nejspíš přestal zajímat úplně všechny. Okoukal se.

 

Jméno: Brion James
Slavné role:
Tango & Cash, Maso a krev, Blade Runner, 48 hodin

Jaký byl: Brion James byl většinou až ten druhý a třetí padouch. Buď kryl záda hlavnímu zlosynovi, nebo mu dělal pucfleka. Většinou se ale závěrečných titulků nedožil. James byl celkem solidní herec a během své kariéry se setkal s Nickem Notlem v 48 hodinách, Harrisonem Fordem v Blade Runnerovi, Slyem a Kurtem Russellem v Tango & Cash nebo s Arniem v Rudém horku. Málokdy z něho šel opravdu strach, ale jako zákeřný hajzlík, kterého si nechcete pustit k tělu, byl vždycky parádní.

Co dělá teď: Brion James bohužel zemřel v roce 1999.
Jeho budoucnost: Dobrých rolí měl spoustu, takže se na něj jen tak nezapomene.

 

Jméno: Lance Henriksen
Slavné role:
Vetřelci, Živý terč, Studený jako kámen, Rytíři

Jaký byl: Lance Henriksen sice uměl i klaďáky, jako padouch však vystřihl pár rolí, které člověk jen tak z hlavy nedostane. Jeho psychopatický lovec Emil Fouchon je jeden z nejlepších magorů devadesátých let. A že jich tenkrát bylo. Vedle téhle role se ale Henriksen objevil třeba v bizarně béčkových Rytířích, kde si zahrál kung-fu kyborga, co má jednu kovovou ruku, nebo vedl motocyklový gang, který vraždil policisty a soudce ve Studený jako kámen. Henriksen neměl postavu na akční bitky, měl ale hodně nepříjemný pohled, ze kterého člověk dostal pocit, že kdyby došlo na tvrdé zúčtování, Henriksen bude ten, kdo odejde domů po svých.

Co dělá teď: Hraje ve srágorách.
Jeho budoucnost: Henriksenovi bylo letos sedmdesát, takže se od něj už asi žádných velkých věcí nedočkáme. Svoje si ale už odpracoval.

 

Jméno: Matthias Hues
Slavné role:
Karate Tiger 2, Temný anděl

Jaký byl: Pokud jste v devadesátých letech potřebovali někoho, kdo měří dva metry, má postavu kulturisty a umí se rvát, stačilo zavolat Matthiase Huese. Hues se porval se všemi béčkaři té doby. Zkoušeli to na něj Don „The Dragon“ Wilson, Cynthia Rothrock, Loren Avedon, Dolph Lundgren. Pokaždé sice prohrál, ale málokdo ze zmíněných herců/rváčů by mohl tvrdit, že někdy dostal úctyhodnějšího protivníka. Matthias Hues nemohl kvůli svému zjevu hrát klaďáky, ale záporáci mu šli naprosto parádně. Dvoumetrová hora svalů s dlouhými světlými vlasy se totiž jen tak přehlédnout nedala.

Co dělá teď: S úpadkem akčního žánru přišel o práci a objevuje se jen výjimečně.
Jeho budoucnost: Nejspíš už od něho nic čekat nemůžeme.

 

Jméno: Al Leong
Slavné role:
Smrtonosná zbraň, Smrtonosná past, Rychlý jako blesk, Velké nesnáze v Malé Číně

Jaký byl: Otázka: Odkud sakra toho chlapa znám? Odpověď: Z každého druhého akčního filmu. V osmdesátých a devadesátých letech se totiž Al Leong objevoval úplně všude. Tenhle kaskadér malého vzrůstu se ale dokázal velmi rychle zabydlet v hlavách fanoušků. Uměl se hýbat, měl stylový knír a vždycky s ním měli hrdinové problémy. Málokdy měly jeho postavy jméno a obyčejně byl v titulcích veden jako „Chinese Thug 3“. Bez nadsázky je však s akčním filmem svázaný stejně jako Arnold nebo Sly. Mučil Mela Gibsona elektřinou, porval se s Johnem McClanem, málem nakopal zadek Brandonovi Lee a hodně se kamarádil i s Johnem Carpenterem.

Co dělá teď: Posledních pět let o něm nebylo bohužel slyšet.
Jeho budoucnost: Jeho „Chinese Thug 3“ by klidně v potenciální dvojce Expendables být mohl. Fandové si Leonga pořád pamatují.

 

Jméno: Michael Ironside
Slavné role:
Total Recall, Scanners, Highlander 2, Extrémní předsudek

Jaký byl: Michael Ironside je jedním z těch herců, kterým klaďáka neuvěříte. A tak je nehraje. Když už náhodou musí stát na té správné straně barikády, je to alespoň pěkně nepříjemný hajzl. Naštvanost z něho přímo teče a jeho proplešlé čelo a zarputilý výraz ho automaticky předurčují pro role brutálních pohůnků, kteří rádi a s nadšením plní rozkazy svých šéfů a jdou hlavnímu hrdinové po krku. V Total Recall ale na Arnolda nestačil a ve slavné bitce na výtahu přišel o obě ruce, V Highlanderovi mu zase Christopher Lambert ufiknul šišku a ve Scanners se mu vůbec staly hodně ošklivé věci. 

Co dělá teď: Objevil se v posledním Terminátorovi a dabuje Sama Fishera ve hrách Splinter Cell
Jeho budoucnost: Ironside byl vždycky béčkař a celou kariéru se drží na svém. Ve větší roli by se ale nejspíš neztratil.

 

Jméno: Bolo Yeung
Slavné role:
Dvojitý zásah, Krvavý sport, Drak přichází

Jaký byl: Bolo je klasik. Obrovský asiat, který vypadá tak trochu jako mládě hrocha, znepříjemňoval život akčním hrdinům už na začátku sedmdesátých let. Tehdy s ním měli problémy Bruce Lee a John Saxon v Drak přichází. Bolo od té doby natočil v Asii spoustu filmů, západním divákům o sobě ale dal vědět až díky spolupráci s JCVD. Těžko říct, jestli s ním belgická mlátička měla větší problémy v Krvavém sportu, kde si Yeung zahrál brutálního zápasníka jménem Chong Li, nebo ve Dvojitém zásahu. V něm byl Yeung obzvlášť hnusný a všechny bitky s Van Dammem si řádně užil. A naznačil, že v reálu by si mistr roznožek nejspíš ani neškrtnul.

Co dělá teď: Užívá si důchodu. Ve dvaasedmdesáti na to má právo. Ale pořád vypadá zatraceně dobře.
Jeho budoucnost: Bolo už na hraní nějaký ten pátek zvysoka kašle.

Jméno: Cary-Hiroyuki Tagawa
Nejslavnější role:
Mortal Kombat, Zúčtování v Malém Tokiu, Vycházející slunce

Jaký byl: Cary-Hiroyuki Tagawa je „ten Japonec.“ To by vám mohlo pro jeho identifikaci stačit. Tenhle chlapík vypadá posledních pětadvacet let skoro stejně, a tak když je potřeba sehnat někoho, kdo vypadá exoticky (Tagawa umí být i z Havaje), stačí zavolat jemu. Porval se s Dolphem Lundgrenem a skončil napíchnutý na ohňostroji, jako Shang Tsung si to rozdal s Liu Kangem v Mortal Kombat a taky to nerozchodil, ale byl i solidním spoluhráčem Seanu Connerymu ve Vycházejícím slunci. Tagawa umí hrát, ale většinu kariéry strávil jako naštvaný Asiat, jemuž musí hlavní hrdina v poslední desetiminutovce nakopat řiť.

Co dělá teď: Nedávno se objevil v adaptaci hry Tekken. A odehrál to, co se od něj očekává.
Jeho budoucnost: Lepší zlý Japonec v Hollywoodu v současné době není, takže o práci bude mít ještě chvilku postaráno.

 

Jméno: Peter Greene
Nejslavnější role:
Přepadení 2: Temné území, Maska, Pulp Fiction, Obvyklí podezřelí

Jaký byl: Peter Greene je dobrý herec, což není pro kariéru béčkového filmového padoucha nejdůležitější předpoklad. Ale neuškodí. Greene je parádně zlý, arogantní a namyšlený parchant, kterému byste nejradši do oka vrazili propisku. Jeho role Zeda v Pulp Fiction z něho udělala legendu, pak ale nastal problém. Greene přičichnul drogám a nedopadlo to pro něho ani trochu dobře. Ze závislosti na heroinu se sice dostal, teď je však opět prakticky na začátku kariéry. Zapomnělo se na něj a je to škoda, každopádně pořád má ještě co předvést. Snad dostane šanci.

Co dělá teď: Snaží se vyškrábat zpátky nahoru.
Jeho budoucnost: Uvidíme, co přinese.

Osmdesátá a devadesátá léta byla pro akční žánr zatraceně plodná. S klesající poptávkou ale začali mizet nejen akční hrdinové, ale i jejich protivníci. Jak je ale vidět, pořád by se mezi těmihle veterány dokázali najít borci, kteří by mohli Slyově partě zatopit. Takže koho z nich byste rádi viděli v případném sequelu? A nebo je už potřeba hledat jinde?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace