Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní pohroma pokračuje: Vyhořel Princ i Sex


ikona
Cival
jerry bruckheimerprince of persiasarah jessica parkersex ve městětržby
Víc Sexu ve městě a perských parkouristů asi nebude... 

Uff. Další sloka té samé písničky. Letní sezóna prohlubuje pesimismus ctitelů popcornových blockbusterů s každým týdnem víc a víc. Zatím se nedaří, přitom o víkendu do amerických kin vstoupily hned dvě silné značky, které mohly neblahý trend obrátit: Sexu ve městě, ani Princi z Persie se ovšem dobře nevedlo.

Na první pozici víkendového žebříčku se díky tomu udržel čtvrtý Shrek. Poslední díl upadající série zklamal minulý týden a nějak zásadně svůj osud nezvrátil ani teď, nicméně při střídmém propadu o 38% alespoň obhájil první příčku a připočítal si dalších 42 milionů. Celkově jich má momentálně 131, což je o sto milionů méně, než kolik sčítal po stejné době v distribuci Shrek 2 (a o sedmdesát méně než Shrek Třetí). Americké výdělky zeleného zlobra v rámci jeho poslední mise by se měly zastavit zhruba na 230 milionech, což je jednoznačné zklamání, investory můžou ovšem ve dnech příštích zásadně rozradostnit výnosy ze zbytku světa.

Proti Shrekovi přitom vyrukovala drsná konkurence: Málokdo je mocnější než nadržené paničky ze Sexu ve městě. Druhé celovečerní dobrodružství Carrie, Samanthy, Mirandy a Charlotty, udržovaných a bohatých rajd z New Yorku, samozřejmě přitáhlo velkou pozornost cílového publika. Ženy a dívky vyrazily na dámské jízdy, pravděpodobně zahájené projekcemi Sexu ve městě 2, a ukončené v klubech s cosmopolitanem v ruce a s touhou ulovit svého vlastního pana Božského. 

Ve čtvrtek Sex ve městě 2 utržil 14 milionů dolarů, dalších 32 přibylo mezi pátkem a nedělí. Úvodních 46 milionů na oko snese srovnání s otvírákem prvního Sexu ve městě, který činil 57 mega – jenže ty přitekly za pouhé tři dny. Proto je evidentní, že i tržby téhle série padají dolů. První Sex nastřádal přes 150 mega, dvojka nasbírá milionů tak 100. Kdovíjak nákladná nebyla -tvůrce tak musí spíš než čísla mnohem víc trápit katastrofální ohlasy. Sex ve městě 2 už z trailerů vypadal jako extrémně průšvihový odvar ze seriálu, který úplně zbytečně protahuje osudy přestárlých hrdinek. Reakce diváků a kritiků po zhlédnutí filmu s tímhle pohledem jen souzní – málokterý letošní blockbuster asi slízne tolik peprných odsudků, urážek a výpadů. Nepůjde je přitom svalit jen na dlouhodobou averzi vůči téhle „ženské“ značce.

Ještě větší rozpaky provází premiéru dobrodružného Prince z Persie, od něhož si producent Jerry Bruckheimer sliboval nové Piráty z Karibiku. Nic takového se ale nekoná, stejně jako se nekoná revoluce v rámci videoherních adaptací. Přestože měl Princ k dispozici 3646 kin, vymínil si na divácích jen 30 milionů. Z plánovaného megahitu se vyloupl titul, který za mořem neutrží ani sto milionů. Protože Bruckheimera a spol. stál sumu přinejmenším dvojnásobnou a kdovíjak optimisticky se nejeví ani čísla ze zbytku světa, máme tu místo nové série jeden z mála Bruckheimerových producentských neúspěchů. Ano, tak se eufemisticky říká poctivému průseru.

Reakce na Prince jsou přitom rezervovaně snesitelné. Vlastně podobně jako v případě Scottova Robina Hooda se modelový „běžný divák“ vzepřel znuděným kritikům a naštvanému „náročnému publiku“ a hodnotí Prince z Persie jako tolerovatelnou letní oddychovku, která neurazí, nenadchne, ale rozhodně ani neaspiruje na status klasiky. Mizerné tržby zamezují myšlenkám na sequel, mohly by ale aspoň Jerryho Bruckheimera přesvědčit, aby své příští projekty nerealizoval s režisérskými rutinéry typu Mikea Newella nebo Johna Turteltauba. Jeho megaprodukce totiž ztrácejí šťávu a mnohem víc riskují, že zapadnou do kasovní šlamastiky.

TRŽBY VIDEOHERNÍCH ADAPTACÍ

Tržby Iron Mana 2 na čtvrté pozici klesly o 39% na 16 milionů. S 274 melouny z Ameriky si marvelovský hit upevnil pozici prozatímního letního suveréna, stejnou sumou mu přispěl i zbytek světa.

Pátý Robin Hood se dohrabal na průběžných 83 mega, dvakrát tak vysoké tržby přitekly už z mimoamerických destinací, což problematickému snímku Ridleyho Scotta částečně zachraňuje kůži.

V druhé půlce žebříčku jsou za sebe naskládány romantiky Dopisy pro Julii a Just Wright, úspěšná komedie Noční rande, parodický propadák MacGruber a oblíbený animák Jak vycvičit draka.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se v kinech brutálně servou čtyři premiéry: Lákavě se jeví hororový sci-fi thriller Splice, ale silnější pravděpodobně bude spin-off Kopaček Dostaň ho tam! i rodinná psovitá komedie Marmaduk. Zajímavé bude i přijetí akčně-romantických Vrahounů s Katherine Heigl a Ashtonem Kutcherem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace