Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Iron Man 2 suverénně nastoupil v Americe


ikona
Cival
iron mantržby
Jak moc vládl Železňák kasovnímu žebříčku? 

Největší hit léta, a přesto žádné rekordy? V kontextu loňských dolarových žní je to zjištění, které vrhá na monumentální rozjezd druhého Iron Mana stín pochybností. Třetí díl Twilight ságy možná zase stanoví nová maxima co se týče půlnoček a prvních dnů promítání, největší dojnou krávou léta má ale v souhrnu opravdu být Iron Man 2. Má na to ale dostatek kasovní energie? A jak se mu to podařilo rozpálit na americkém trhu?

Superúspěšná značka před dvěma lety rázně uvedla na filmový trh comicsovou fabriku Marvel. První Iron Man tehdy šokoval téměř stomilionovým otvíracím víkendem, dobrý rozjezd potom proměnil ve 318 milionů z Ameriky a dalších 266 ze zbytku světa. Značka se bez problémů prosadila na scéně, těžila přitom z náklonnosti pánské i dámské části publika vůči Robertu Downeymu jr. (i u Sherlocka Holmese jsme si posléze ověřili, že tuhle hvězdu miluje nebývale široký segment diváctva). A protože skoro všechny comicsové dvojky vydělávají zhruba dvojnásobek toho, co první díly, začalo se spekulovat o tom, že by Železňák mohl atakovat rekordní zápisy Temného rytíře, Spider-Mana 3 nebo Nového měsíce.

Nic takového se nakonec nestalo, protože Iron Man 2 otevřel v amerických pokladnách za 133 milionů. Na jednu stranu jde o pátý nejlepší výsledek historie, na stranu druhou tahle suma vypovídá o tom, že za Železňákem není tolik dychtivých fanboyů a tak silná trailerová kampaň, aby se Tony Stark mohl rovnat s Brucem Waynem nebo Peterem Parkem. Ale proč se hnát hned za metami nejvyššími, když i v těsném závětří se dá solidně vydělávat, že ano… Iron Man 2 rozhodně nepatří k nejdražším blockbusterům, jeho dvousetmilionové náklady se tudíž bez problémů vrátí a série bude dál pohodově vydělávat.

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ VÍKENDY
NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ PRVNÍ DNY

Od 133 milionů se odpíchne někam k 360 milionům dolarů (i díky vstřícnosti diváků a recenzentů), k tomu připočte i hodně peněz ze zbytku světa - za deset dnů v mimoamerické distribuci vydělal Iron Man 2 už dalších 194 mega. U Marvelu si mnou ruce. Je akorát otázkou, jestli mají Thor nebo Kapitán Amerika do budoucna potenciál Iron Mana napodobit. Nebude to snadné, jak už najisto víme minimálně od premiéry Neuvěřitelného Hulka.

Jak už to v létě bývá, filmy nižší marketingové kategorie hleděly na lídra z uctivé vzdálenosti. „Nejblíž“ byl remake Noční můry v Elm Street s devíti miliony za víkend, přitom jej srazil propad tržeb o 72%. Na takovéhle kolapsy rychlokvašených hororů od producenta Michaela Baye už jsme si zvykli – většinu zisků nasbírají o prvním víkendu, pak mizí v zapomnění. Platí to i pro Noční můru, kterou odmítli kritici, slušná část diváků a dokonce i český distributor, jenž zrušil lokální premiéru. Uff.

TRŽBY HOROROVÝCH REMAKŮ
TRŽBY FILMŮ PRODUCENTA MICHAELA BAYE

Třetinový pokles výnosů udržel na necelých sedmi milionech animák Jak vycvičit draka, který díky tomu překonal metu 200 milionů vydělaných v Severní Americe. Dalších 207 má ze zbytku světa, takže není divu, že se chystá druhý díl.

AMERICKÉ TRŽBY 3D FILMŮ

O pouhých 30% propadla i nenápadná komediální trvalka Noční rande. Po krůčkách si doskákala už k osmdesáti milionům dolarů. Ani tady to ale s českou premiérou nevypadá moc růžově.

Průměrná komedie Záložní plán s Jennifer Lopez má průměrné tržby, stačí to ale pořád na čtyři miliony, a tedy i čtvrté místo o třetím distribučním víkendu. Stejnou sumu si připsala i rodinná veselohra Chlupatá odplata. Jejích dosud utržených jedenáct milionů je ale prachmizerných – jde evidentně o jednoho z adeptů na titul propadák roku. 

Desítku uzavírají remaky Souboje Titánů a komedie Death at a Funeral, doplněné o akční oddychovku The Losers a dokument Babies.

Kompletní tržby zde.

Příští týden bude hodně krušný pro studio Universal, které se bude bát o osud Robina Hooda režiséra Ridleyho Scotta. Dost možná se tady začne potvrzovat, že letošní letní sezóna bude výrazně slabší než ta loňská (a snad i než ta následující). To je ale dlouhý příběh, jehož kapitoly ještě nejsou pořádně rozepsány. Uvidíme…Obstát mezi blockbustery se nicméně pokusí i romantické Dopisy pro Julii a černošská romantika Just Wright.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace