Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Britští skorooscaři rozdáni


ikona
Mr. Hlad
BAFTA
Kdo získal ceny BAFTA, vyhrál v Berlíně a líbil se cechu scénáristů?  

Ceny britské filmové akademie BAFTA často naznačí, kdo by se mohl radovat u Oscarů a jelikož je letošní ročník poměrně vyrovnaný a Avatar má stejně nominací jako Smrt čeká všude, každá cena, která může naznačití budoucího oscarového vítěze, se počítá.

Ocenění za nejlepší film roku si z Británie odvezla režisérka Kathryn Bigelow, jejíž válečné drama Smrt čeká všude si brzy konečně najde cestu i do českých kin. V hlavních hereckých kategoriích se rozhodli Britové hrát malou domů, takže zvítězil Colin Firth za A Single Man a talentovaná Carey Mulligan s An Education. Ceny za herecké výkony ve vedlejších rolích si rozebrali Christoph Waltz z Tarantinových Hanebných panchartů a u nás prakticky neznámá Mo'Nique z dramatu Precious. Smrt čeká všude vyhrála i nejlepší režii, střih, původní scénář, zvuk a kameru. Avatar si tak odnesl jen ocenění za nejlepší triky a výpravu. Kompletní přehled vítězů i poražených najdete tady.

Ceny se ale rozdávaly i jinde. V Berlíně zvítězil turecký film s názvem Med, stříbrného medvěda za nejlepší režii ale dostal Roman Polanski, jenž si ho ale z logických důvodů nemohl sám převzít. Každopádně úspěch jeho The Ghost Writer naznačuje, že mu režijní elán nechybí, ani když má za zadkem policii. Velká cena poroty putovala k rumunskému Když si chci písknout, tak si písknu. Rozdával i cech scénáristů, jimž se nejvíce líbil původní scénář Smrt čeká všude a adaptovaný scénář Lítám v tom. Uvidíme, co na to všechno řekne James Cameron.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace