Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Valentýnský dolarový masakr


ikona
Cival
tržby
Avatar potkal tři silné vyzyvatele. Jak se dařilo Valentýnu, Vlkodlakovi a Percymu? 

Svatý Valentýn sice fandil lásce, netušil ovšem, že se jeho odkazu chopí vychytralí američtí obchodníci a vyrobí z něj důvod, proč mají všichni zamilovaní utrácet peníze. Daří se jim v celém světě - vždyť i já jsem dneska koupil kytku! A daří se jim i v amerických kinech. Tak jako každý rok se u pokladen tlačily davy, což v kombinaci s třemi zajímavými novinkami (všechny se dočkaly nasazení do víc jak třech tisícovek kin, ale i velké marketingové podpory) vydalo na extrémně silný víkend. Prvních dvanáct filmů dohromady utržilo 179 milionů dolarů, sumu překonávající i většinu víkendů z letní sezóny a Vánoc, komerčně nejsilnějších částí filmové sezóny.

Kvůli drtivému nástupu novinek se nám zamotalo klání o první stomilionový hit roku 2010. Před týdnem si na něj brousila pero dopisová romance Milý Johne, která jako první sesadila Avatara z první pozice víkendového žebříčku. Jenže nejprve došlo ke snížení jejích tržeb z minulého týdne (z 34 na 30 milionů), pak rychle opadal zájem během pracovních dní, a teď film Lasseho Hallströma klesl na páté místo s 15 miliony dolarů. Ani Valentýn tedy nezabránil polovičnímu zkrácení víkendových tržeb. Milý Johne má teď na kontě 53 milionů, leccos přisype i během zítřejších prázdnin, na sto milionů ale může zapomenout. Ukázalo se, že jde doopravdy o teenagerskou rychlokvašku, byť kasovně pořád veleúspěšnou (rozpočet byl 25 milionů dolarů, tvůrci už sbírají čistý zisk).

Prvním stovkařem se stane spíš romantická komedie Na sv. Valentýna. Studio Warner Bros. si loni díky romantice Až tak moc tě nežere ověřilo, jak moc je výhodné ušít Valentýnu na míru nějakou „týmovku“ o lásce, na kterou budou moci zajít víceméně všichni. Z čistě zištných důvodů proto najali klasika žánru „rom-com“ Garryho Marshalla, přizvali k němu víc jak deset velkých hereckých hvězd a naservírovali zamilovaný spletenec, který si dnešní svátek vetkl rovnou do názvu.

Na sv. Valentýna bylo kvůli tomu předurčeno k úspěchu. Film se promítal v 3665 lokacích a vytěžil z nich monstrózních 52 milionů dolarů. Přitom právě tolik činí jeho oficiální rozpočet! Marshallovi zjevně hráli jeho herečtí oblíbenci ve filmu jen za symbolický honorář (koneckonců Julii Roberts, Anne Hathaway a Hectoru Elizondovi zajistil kariéru), ostatní hvězdy (Foxx, Kutcher, Grace a všechny ty Jessicy…) chtěly být u toho za jakoukoliv cenu. Vyplatilo se, a to zejména Warnerům, kteří to teď nejspíš budou v podobném stylu zkoušet rok co rok. Valentýn si totiž připsal druhý největší romantický otvírák historie a stane se i třetí nejúspěšnější položkou v Marshallově filmografii, hned za Pretty Woman a Nevěstou na útěku.

NEJVĚTŠÍ ROMANTICKÉ OTVÍRÁKY HISTORIE
NEJVYŠŠÍ ÚNOROVÉ OTVÍRÁKY

Osobně mě to trochu děsí, protože v jeho úspěchu vidím další vývojový krok vstříc ještě umělejším a prokalkulovanějším filmovým výrobkům. Zákonům trhu se však vzpírat nelze. Zámořská kritika sice zuří a film podle očekávání nelítostně odstřelila, zjevně se ale najde dost lidí, kterým i tahle valentýnská bonboniéra dokáže udělat radost. Umělým sladidlům navzdory. Koneckonců, nemusíme chodit ani moc daleko. :)

Z druhé pozice se na plátna solidně uvedl Percy Jackson. 31 milionů je pro nezavedenou fantasy sérii, která ze sebe nedokázala setřást image chudšího souseda Harryho Pottera, velmi dobrým počitkem. Rozhodně ale není vyhráno. Percy stál podle oficiálních zdrojů 95 milionů dolarů a jako takový by měl vydělat alespoň 200 milionů celosvětově, pokud se chce dočkat druhého dílu. V Americe by bylo velkým úspěchem zdolání stovky – ale mohlo by se to povést. Percy přisype slušnou porci milionů i během zítřejšího dnu volna a rodinné filmy obecně vydrží v pokladnách déle. Za obzorem navíc nečíhá žádná pořádná konkurence, takže Percy má šanci své zisky násobit a navyšovat. Naštěstí pro něj jsou i recenze a reakce diváků příznivější než u soupeřů. Percy je tolerován jako snesitelný průměr pro celou rodinu. Koneckonců, čekal od Chrise Columbuse někdo něco jiného?

NEJLEPŠÍ OTVÍRÁKY FANTASY
NEJLEPŠÍ PRVNÍ VÍKENDY ADAPTACÍ DĚTSKÝCH KNÍŽEK

Ani tím nekončíme. I na bronzové příčce se uvedla novinka a i ona překvapila velmi slušným startem. Studio Universal vzkřísilo své legendární monstrum. Moderní verze Vlkodlaka má bohužel tři velké problémy: 1) horory jsou zbožím rychlé spotřeby a v kinech moc nevydrží, 2) po stránce kvalitativní novinka nijak nezaujala a 3) jakýsi hlupák dovolil nalít do jeho výroby STO PADESÁT milionů dolarů! Průtahy v produkci, odklady premiéry, změny na režisérské stoličce i v celkové koncepci vedly k tomu, že se hororová ikona předvádí v trikové show, za jejíž náklady byste pořídili víc jak polovinu Avatara a tři pokračování Twilight ságy. Za takových okolností film prostě musel prodělat.

TRŽBY HORORŮ S VLKODLAKY 

Teď jde jen o to kolik. Nadstandardní první víkend vynesl eRkové podívané 30 milionů, dohromady to ale na víc jak 75 mega asi stačit nebude. Desítky milionů vyletí oknem. O studiu Universal se už během posledního roku mluvilo jako o nejneschopnějším hollywoodském hráči. Vlkodlak teď jen pečetí jejich zoufalou pozici mezi tzv. „majors“, tedy tradičnními velkými hollywoodskými studii.

Ani Foxové v posledních letech nebyli zrovna chváleni, Avatar jim ale účetnictví vyspravil na dlouhé měsíce dopředu. Cameronův opus tentokrát nezdolal víkendový rekord Titanicu, o svém devátém víkendu v distribuci si ovšem připsal dalších 22 milionů dolarů, a to při poklesu o pouhých 3,7%! Avatar má momentálně 659 milionů z Ameriky a víc jak 2,3 miliardy dolarů celosvětově. A pořád má čím přisypávat.

FILMY S NEJVYŠŠÍMI TRŽBAMI HISTORIE
AMERICKÉ TRŽBY FILMŮ ROKU 2009
NEJVYŠŠÍ DEVÁTÉ VÍKENDY
NEJVYŠŠÍ AMERICKÉ TRŽBY HISTORIE

V druhé půlce první desítky se dobře drží Rockova taškařice Víla zuběnka, která si na šestém místě připsala pět milionů a hrabe se k padesátce. Expanze do tisícovky kin pomohla dramatu Crazy Heart, jež na deváté pozici zpoplatňuje oscarový výkon Jeffa Bridgese. Tentokrát za čtyři miliony za víkend.

Desítku ještě doplňují kasovně průšvihové akční thrillery From Paris with Love a Na hraně temnoty, plus nevýrazná romantika When in Rome.

Kompletní přehled tržeb zde.

Jak už bývá zvykem, bude týden po prázdninových dolarových žních v kinech trochu pusto. Do distribuce se chystá jen jedna novinka, zato dychtivě očekávaná: Se svým Prokletým ostrovem se totiž předvede legendární  Martin Scorsese.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace