Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Titanic se potopí zítra, Legie boduje


ikona
Cival
tržby
Šestý týden v distribuci a další rekordy pro Avatar? Ohraná písnička! Co na to novinky Harrisona Forda a svalouše Rocka? 

Doba se změnila. James Cameron ale zůstává. Jeho Avatar dokázal v éře rychlokvašených hitů a strmých pádů tržeb obelhat zákonitosti kinodistribuce a stát se kolosální trvalkou. Když se zjistilo, že o prvním víkendu urval z amerických pokladen 68 milionů, asi nikoho nenapadlo, že ještě o pět týdnů později přisype za pátek, sobotu a neděli víc jak polovinu téhle sumy. Tahle krasojízda už nemá soupeře, protože Avatar bez problémů trumfuje Titanic.

Po rekordu za čtvrtý a pátý víkend se modrým mimozemšťanům podařilo uloupit i rekord za víkend šestý. Titanic před dvanácti lety utržil 25 milionů, Avatar teď nečekaných 36! Přestože po minulém svátečním a prodlouženém víkendu musely přijít větší propady… musely, ale nepřišly. Avatar klesl jen o 16% a jasně deklaroval, že 600 mega Titanicu pro něj není výzvou. Ve hře je spíš 700. Naplno se daří sklízet výhody 3D projekcí, v nichž Avatar nemá konkurenci a které budou do nástupu Alenky v říši divů od Tima Burtona výhradně v jeho moci. A to až do nějakého března.

NEJVYŠŠÍ ŠESTÉ VÍKENDY
NEJRYCHLEJŠÍCH 500 MILIONŮ

Avatar momentálně hlásí z Ameriky 552 milionů: Přejel tedy historicky stříbrného Temného rytíře. Nahoru leze i v žebříčku amerických tržeb se zohledněním inflace (jakkoliv o jeho smysluplnosti a průkaznosti můžeme dlouze diskutovat), kde je 26., ale mohl by se prokousat až někam do první patnáctky.

Mnohem více pozornosti ale budí pořadník celosvětových tržeb, ve kterých zápolí jen s Titanicem. Neamerické trhy totiž Cameronovi přispěly už sumou 1 283 milionů dolarů, díky čemuž Avatar ztrácí na rekord Titanicu pouhých šest milionů dolarů! Pokud Foxové ještě nějak drasticky neupraví víkendové odhady, pak zdánlivě nezdolné absolutní maximum padne zítra. A Titanic se svými 1,842,879,955 dolary z kin odpluje na druhý flek. Safra, to bude slávy…

FILMY S NEJVYŠŠÍMI TRŽBAMI HISTORIE
AMERICKÉ TRŽBY FILMŮ ROKU 2009

Podobně jako před týdnem vyzvalo i tentokrát modrého vládce statistik na souboj trio novinek – a znovu měly všechny tragické recenze, dokonce ještě katastrofálnější než minule. Akčně-hororové Legii ovšem ani hodně špatné ohlasy neublížily. Drsňárna s kvéry a anděly se docela překvapivě prokousala až k 18 milionům dolarů za víkend (je to lepší start, než jaký mělo před čtrnácti dny Svítání) a bude bojovat o padesát milionů celkově. Paul Bettany byl na plakátech zjevně víc cool, než jsme si mysleli.

Legie přeskočila i Knihu přežití. Postapokalyptická akční road-movie bratří Hughesů ovšem vykazuje slušná čísla. Spadla o akceptovatelných 48% a zapsala si dalších 17 milionů. Průběžně jich má 62, což je při osmdesátkovém rozpočtu fajnová bilance.

Až čtvrtý flek zbyl na svatouše s nickem The Rock, jenž řádil v kostýmu Víly zuběnky. Drsňák, který měl převzít žezlo po Arnoldovi, dělá už poněkolikáté tajtrlíka pro nejmenší diváky – obvykle mu to prochází ke spokojenosti hollywoodských účetní, tentokrát ale ne. Necelých patnáct milionů je zklamáním, a i když film možná v kinech vydrží a nestál příliš (oficiálně se udává 48 mega), šaškující The Rock na něj s velkou láskou vzpomínat nebude.

Na páté místo spadl ambiciózní flák Petera Jacksona Pevné pouto. Po slabém prvním víkendu studio skrouhlo jeho oficiální rozpočet o čtyřicet milionů dolarů dolů (wtf?). Ať už ale stála tahle barevná adaptace sto, nebo „jen“ 65 milionů dolarů, pořád jde o neúspěšný snímek, který neoslnil diváky a zklamal kritiku.

Šestý Sherlock Holmes do týdne zdolá metu 200 milionů dolarů pouze z Ameriky, osmí Chipmunkové na ni už dosáhli v sobotu.

FILMY, KTERÉ NIKDY NEBYLY NA PRVNÍ PŘÍČCE

Mezi dva vánoční hity se vklínilo drama Extraordinary Measures. Harrison Ford se v něm spojil s Brendanem Fraserem, což zní zajímavě… pokud se člověk vyhne traileru, synopsi a vlastně jakýmkoliv informacím o filmu. Není divu, že slzopudné drama z lékařského prostředí vyhořelo a na sedmé příčce otevřelo se sedmi miliony. Po rozpačitých reakcích na čtvrtého Indyho, který s odstupem času většina diváků hodnotila jako jedno z největších zklamání předloňské sezóny, by to Forda už mohlo motivovat k odchodu do penze. Zasloužil by si ji… a nemusel by snášet ústrky ve filmech nevalné kvality.

V desítce najdete ještě trvalku Nějak se to komplikuje a rodinný výplach s Jackie Chanem Chůva v akci. Drama The Blind Side a komedie Lítám v tom zjevně neposbíraly dost Zlatých glóbů na to, aby se v TOP 10 zvládly ještě týden udržet.

Kompletní žebříček zde.

Za týden má přijít velký comeback Mela Gibsona v thrilleru Na hraně temnoty. Naopak zázraky se nedají čekat od romantiky When in Rome, do které Disney neinvestuje tolik marketingově-distribuční energie, kolik se čekalo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace