Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kniha přežití Avatar neskolila, Jackson prodělá


ikona
Cival
tržby
Tři více či méně mizerné filmy vyzvaly modrásky, Cameron ale dál sbírá rekordy... 

Prodloužený víkend na počest Martina Luthera Kinga je tradičně ideální příležitostí pro první velké filmy roku 2010. Můžou vyzvat na souboj vánoční trvalky. Letos se okoukaným hitům postavil hned trojlístek zajímavých novinek: Postapokalyptická Kniha přežití, ambiciózní Pevné pouto Petera Jacksona a definitivní ponížení Jackieho Chana v komedii Chůva v akci. Tyhle tři tituly mají hodně společného. Třeba to, že je zámořská kritika smetla. Anebo že se nezvládly vyrovnat opusu Jamese Camerona.

Modrý megahit nejde zabrzdit. Pouze v pátek jej Kniha přežití zastínila o pár tisíc dolarů, v delším horizontu ale neměla nárok. Avatar si o víkendu (na pondělní sváteční tržby čekat nebudeme) připsal dalších 41 milionů dolarů a vyšvihl se v Americe na 491 melounů. Už v týdnu překonal 450 milionů dolarů jako druhý nejrychlejší film historie (zvládl to za 28 dní, jen Temný rytíř byl o den rychlejší), pětistý milion přiteče zítra, tentokrát už ovšem v rekordně krátkém čase. Historicky nejvyšší zápis proběhl samozřejmě i v kategorii pátých víkendů - 30 milionů Titanicu Avatar hravě pokořil.

NEJVYŠŠÍ PÁTÉ VÍKENDY
NEJRYCHLEJŠÍCH 450 MILIONŮ

Největší biják loňského roku se dál přibližuje absolutním číslům Cameronova potopeného parníku. V celosvětovém měřítku už na něj ztrácí jen 240 milionů -  Avatar se totiž  momentálně chlubí cifrou 1603 milionů dolarů. Uvidíme, jestli pomůže nějaká oscarová transfúze, ale i kdyby nepřilítla ani jedna soška, měl by to Titanic spočítané. Do dvou týdnů už Cameron sebere prvenství sám sobě a začne zápolit jen s konkurenty z žebříčků zohledňujících inflaci (bohužel v nich jsou přepočítávány jen americké tržby, takže jejich vypovídající hodnota je ještě o kus menší). O Avataru proto ještě chvíli psát budeme, dost pravděpodobně i v souvislosti s druhou utrženou miliardou…

FILMY S NEJVYŠŠÍMI TRŽBAMI HISTORIE
AMERICKÉ TRŽBY FILMŮ ROKU 2009

Teď už ke konkurenci. Obvykle platí, že to, co film vydělá o „MLK- víkendu“, nakonec v distribuci znásobí sotva dvakrát. Tvůrci Knihy přežití, bratři Hughesové, můžou být i tak v podstatě spokojení. Jejich postapokalyptická spirituální mise s obrýleným Denzelem Washingtonem určitě nepropadla, protože si mezi pátkem a nedělí stihla připsat 31 milionů. Dalších zhruba osm mega přidá zítra, celkově pak zacílí k nějakým 75 milionům dolarů. Při srovnatelném rozpočtu se film díky DVD/BD a zbytku světa se dostane do plusu…

…přestože se mu leckdo vysmívá. Náboženská agitka, směšná pointa, debilní poselství a sterilní videoklipový look, to všechno jsou výtky, které se objevují v recenzích i diváckých ohlasech. I tak Kniha přežití narazila u kritiků ze všech tří novinek nejméně, koneckonců za mořem jsou vůči religiózním látkám odjakživa trochu shovívavější. Publikum pak slyší na dravý styl bratří Hughesů (vydatně propagovaný v trailerech), i na druhou největší afroamerickou hvězdu v Hollywoodu, už zmíněného Denzela Washingtona. Proto se investované dolary vrátí.

Co by za to dal Peter Jackson! Hvězda režiséra Pána prstenů v hollywoodské hierarchii delší dobu padá. A výrobu jeho posledního kusu, nazvaného v češtině Pevné pouto, provázely rozličné patálie. Všechno se kazilo: Odsun premiéry, změna v hereckém obsazení (s ohledem na výkon Marka Wahlberga ve filmu velmi nešťastné), rozpačité první reakce, veskrze nepříznivé kritiky a k tomu ještě bezradnost Paramountů při propagaci. Není divu, že předražený thriller nemá šanci zaplatit svůj monstrózní stomilionový rozpočet.

Distribuční mágové se nejprve pokoušeli film prodat jako silnou oscarovku, jenže bídné reakce donutily změnit taktiku a vecpat film jako existenciální drama náctiletým holkám. A přejít ze tří kin rovnou k širokému nasazení do 2563 lokací... Z části to vyšlo, protože Pevné pouto nasbíralo 17 milionů o víkendu a pár přisype ještě v pondělí. Ovšem i tak se sotva protlačí ke čtyřicítce a kdovíjaké sumy nejspíš nepřihraje ani zbytek světa. Peter Jackson si jednoduše propálil kapsu a ještě si to stihl rozházet jak u kritiků, tak u slušné části publika. Reputaci si může spravit Hobitem (produkce) a případným druhým Tintinem (režie). Pokud ale během jejich natáčení dovolí stejné mrhání penězi a spustí podobnou digitální masturbaci s barvičkami, čeká nás - jakožto i účetní - docela slušné peklo. 

Na čtvrtém a pátém místě se udrželi druzí Chipmunkové s jedenácti a Sherlock Holmes s necelými deseti miliony dolarů. Oba už mají blízko blizoučko k dvoustovce jen z Ameriky. Malinko větší úspěch to ale bude pro Sherlocka Holmese. U Chipmunků se nic jiného ani nečekalo.

FILMY, KTERÉ NIKDY NEBYLY NA PRVNÍ PŘÍČCE

Jackie Chan řádí na fleku šestém. Bohužel. Absolutně strhaná rodinná komedie s velmi originálním českým názvem Chůva v akci (původní Špeh od vedle zněl aspoň trochu snesitelněji) pokračuje v tradici Policajta ze školky, Dieselova Cumlikátora a rozverných rodinných komedií s The Rockem. Jenže Chan není žádná velká hvězda, navíc evidentně vlezl do supersračkoidního filmu, který se tak moc nelíbí, že do jeho propagace odmítli u LionsGate Films lít další peníze. Přesto si snímek alespoň pár diváků našel a 9,7 milionů do neděle utržil, což se za daných okolností rovná malému zázraku. Rodinky s dětmi jsou prostě absolutně nenáročné a stačí jim cokoliv, co jen trochu zavání príma švandou. Tlemí se na plakátu idiotsky jakýsi Asiat? Super, mámo, jdeme na to! Snad toho teroru zůstaneme ušetřeni alespoň v českých kinech.

Desítku doplňuje ještě levná a nevýrazná romantika Přestupný rok s Amy Adams, plus tři filmy, které budou dnes v noci zápolit o Zlaté glóby: Brzy stomilionová romantika Nějak se to komplikuje, megahit The Blind Side s favorizovanou Sandrou Bullock a samozřejmě i miláček nejrůznějších porot a profesních sdružení Lítám v tom režiséra Jasona Reitmana.

FILMY, KTERÉ NIKDY NEBYLY V TOP 5

Kompletní výsledky zde.

Za týden se světu předvede podivné melodrama Extraordinary Measures s dvojicí Ford – Fraser, teenagery zkusí oslovit andělský akčňák Legie a The Rock se bude snažit potvrdit dlouhodobý úspěch v rámci žánru rodinných taškařic Vílou zuběnkou. Eh.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace