Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nintendo zařízlo filmovou Zeldu


ikona
KarelR
star trekstar wars
Co se může přihodit vašemu fanouškovskému filmu? 

Rok 2009 je za námi a zatímco filmová studia přepočítávají až miliardy na loňských filmových výdělcích, v amatérské produkční společnosti BMB Finishes tak veselo není. Podle dohody s Nintendem totiž musela úderem novoroční půlnoci stáhnout z internetu svůj fanouškovský film The Hero of Time, vycházející ze slavné videohry The Legend of Zelda. Nemilá kauza, která by docela mohla zahýbat budoucností fan filmů.

Předpokládám, že většina z vás o existenci fandovské filmové scény něco málo ví. Vzniklo na ní hlavně nesčetně sequelů, prequelů nebo spin-offů Star Wars a Star Treku (i u nás), z poslední doby potom dostalo nejvíc pozornosti lotrovské duo The Hunt for Gollum a Born of Hope, a mnoho očí se teď upírá třeba na Browncoats: Redemption - návrat do seriálového světa Whedonovy scifárny Firefly. Celý tenhle byznys většinou funguje tak, že pokud je váš film neziskový, nechají vás vlastníci práv točit cokoliv si zamanete. Výroba fan filmů totiž trvá dlouhé roky a všechno od psaní scénáře po (často docela slušné) trikové sekvence zpravidla dělá parta nadšenců o volných víkendech. Zkrátka tvrdá dřina jen pro ten pocit, že jste stvořili vlastní bandu odvážlivců ve službách Federace.

O to víc bolí, když se najednou dozvíte, že svůj film nemůžete legálně šířit. The Hero of Time se točil mezi lety 2004 a 2006, aby mohl slavnostně začít cestovat po pár amerických a evropských kinech v červnu 2009. 14. prosince potom skončil na Dailymotion.com, kde byl zdarma ke zhlédnutí. Jenže to už si v Nintendu řekli, že by jim nějakým záhadným důvodem mohl uškodit, a donutili tvůrce k tomu, aby jej stáhli. Ti se sice nechali slyšet, že jsou rádi, že mohli film nechat online alespoň do konce roku, i tak tu ale přibyla nová hrozba pro podobné snímky, které by si po letech práce mohlo užít minimum lidí. Vážně si herní kravaťáci myslí, že přijdou o peníze, pokud někdy v budoucnu zrealizují oficiální adaptaci a ta fanouškovská bude stále k sehnání? A že jim tenhle krok pomohl v tom, aby se film nešířil dál jinými cestami? Kdo ví. Každopádně by mohlo být bolestivé sledovat, jak se tímhle krokem inspirují jiné společnosti, jejichž vlastnictví se někdo snaží léta oživit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace