Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rekordní Vánoce ovládli Avatar a Sherlock


ikona
Cival
tržby
Mezi miliony pro dva hity se neztratili ani Chipmunkové a Meryl Streep... 

Velké věci se to dějí nejen za mořem. Bezvěrci už musí přehodnocovat své soudy. Avatar totiž válí a jeho nasazení na Vánoce bylo velmi prozřetelné. Žádný jiný víkend totiž není o kina takový zájem… což už lze doložit jasnou statistikou. Souhrnné tržby prvních dvanácti filmů v amerických kinech se tlačily k rekordním 264 milionům dolarů. Až doposud přitom pokladnami kin zaráz protekla maximálně čtvrtmiliarda.

NEJVĚTŠÍ VÍKENDY HISTORIE

Silný dvojblok popcornovek ustanovil i nová vánoční maxima. Avatar mohl suverénně uchvátit rekord pro nejlepší vánoční tržby (v pátek 25. si připsal 23 milionů), jenže do kin v ten samý den vlétl i Sherlock Holmes. Posunul laťku na 24,8 milionů dolarů a vévodí oběma vánočním jednodenním žebříčkům.

NEJLEPŠÍ OTVÍRÁKY NA AMERICKÝ ŠTĚDRÝ DEN
NEJLEPŠÍ TRŽBY NA AMERICKÝ ŠTĚDRÝ DEN

Sherlock nastavené tempo sice neudržel a nakonec se musel před Avatarem sklonit, jeho 65 milionů utržených za první víkend je přesto parádních. Nový pohled na proslulého detektiva byl pořízen podle neoficiálních informací za méně než sto milionů dolarů, jen americké tržby přitom půjdou někam ke stopadesátce. Nemálo určitě přisype i svět. Warneři už můžou juchat. V ruce drží silnou sérii se slušný potenciálem a s jednou z největších hvězd současného Hollywoodu, jejímuž komerčnímu potenciálu se těžko vyrovnává. Robert Downey jr. se prostě profetoval k pozici „cool hláškujícícho chlapíka“, jehož osobnímu kouzlu podléhají ženy, ale šílené eskapády baví i teenagery. Není lepší kombinace.

Do dvou let bychom se mohli dočkat Sherlockova pokračování. Nikdo by se nedivil, pokud by za kamerou zůstal opatrně chválený Guy Ritchie, jenž slaví definitivně návrat do první ligy, a dokonce i průlom mezi režiséry nejúspěšnějších hollywoodských projektů. Ano, Madonna je pryč z Ritchieho života a najednou to jde. Snad to půjde i Sherlockovi v českých kinech a dvojka bude ještě o chlup lepší (třeba i díky Bradu Pittovi ve slibované roli arcilotra Moriartyho).

Svátky nicméně patřily i jiným velikánům. Modrásci z Avatara navázali na obstojný první víkend (minulé tržby byly nakonec upraveny na 77 milionů) a bodovali i ve dnech následujících. Reakce diváků jsou enormně pozitivní a 3D kin není ani za mořem tolik, aby to plně nasytilo poptávku (i Sherlock z toho těžil), takže kina se plní podobně jako u nás dlouho dopředu. Avatar si už v pondělí a v úterý připsal pokaždé po šestnácti milionech, během pětidenních vánočních svátků mu pak Ježíšek nadělil dalších 102 mega. 75 z toho přilítlo o víkendu, což odpovídá procentuálnímu propadu mezi víkendy jen o -2,6%! Zatímco Nový měsíc figuroval v žebříčku strmě klesajících rychlokvašek, Avatar jako ukázková trvalka trůní na 10. příčce nejméně ztrácejících titulů. Hodně mu samozřejmě pomohly Vánoce, ale i tak jde o výtečný výsledek, který Cameronův comeback protlačil na 212 milionů a vyslal jej vstříc úhrnným 400 milionům dolarů ze zámoří…

NEJNIŽŠÍ PROPADY O DRUHÝCH VÍKENDECH

Ve statistice druhých víkendů navíc Avatar vyzval soupeře z největších – rekordní zápis Temného rytíře 75,2 milionů dolarů nepřekonal jen o pár stovek tisíc dolarů.

UPDATE: Nakonec překonal! 75,58 milionů dolarů, tak zní nový rekordní zápis.

Vánoce mu samozřejmě pomůžou i v příštích dnech. Peníze se budou sypat podobně vytrvale jako u Návratu krále, tedy i během ledna. Ve statistice desetidenních amerických tržeb je ale Avatar už teď na desáté pozici, dokonce právě před třetím dílem Pána prstenů.

Jeho výhodou je navíc větší zájem o film ve zbytku světa, odkud je čerstvě hlášeno dalších 402 milionů dolarů! Dohromady průběžně 615 milionů a status neoddiskutovatelné světové kino-senzace. Avatar to má výborně rozjeté a stane se po Titanicu, Návratu krále, druhých Pirátech a Temném rytíři pátým filmem historie, který bez ohledu na inflaci utrží miliardu dolarů jen v kinech.

NEJVYŠŠÍ DRUHÉ VÍKENDY
NEJVYŠŠÍ TRŽBY PO DESETI DNECH

Rekordně tučný víkend v rámci rekordně tučné sezóny (americké tržby už překonaly deset miliard) zajistili ale i jiní. V prvé řadě nenávidění pisklounu ze squeakqeuelu Alvin a Chipmunkové 2. Nesnesitelné veverky v kinech otravují od středy, kdy si dokonce vyšláply i na Avatar, po padesátimilionovém víkendu mají na kontě už 77 mega. Jednička měla pomalejší rozjezd, dvojka bude mít ale kratší výdrž – nakonec nejspíš taky nahromadí nějakých 250 milionů dolarů z Ameriky. Jen o chlup menší sumu předpokládám i ze zbytku světa. Každopádně přespříští Vánoce tu máme třetí díl. Radši bych morčata z G-Force, ale tolik pochopení a moudrosti asi Hollywood neprokáže.

NEJVĚTŠÍ PROSINCOVÉ OTVÍRÁKY
NEJVĚTŠÍ OTVÍRÁKY FILMŮ, KTERÉ NEBYLY NA 1. MÍSTĚ

Co do premiér to ještě pořád nebylo vše. Za supersilnou trojkou se neztratila ani romantická komedie Nancy Meyers Nějak se to komplikuje. Přiznám se, že tenhle projekt vyhlížím s velkými obavami – sbírá totiž nominace a ceny, i když zjevně nestojí za moc (kritici film cupují, což při narůstající ulepenosti tvorby Nancy Meyers to ani nepřekvapí). Jenže hraje v něm Meryl Streep! Věčně vitální, věčně „roztomilá“, věčně považovaná za vzor herecké velikosti, a to i když se válí po zemi v Mamma Mia nebo prdí jazykem v Julii a Julii. Meryl dostává automaticky nominace na Glóby i Oscary za cokoliv, kde hraje, nebo se alespoň usmívá, a nejinak je tomu i v tomto případě (nominaci na Glóbus má letos za Julii a Julii, i za Nějak se to komplikuje). Což je asi tak úžasné jako každoroční předávání Slavíka Karlu Gottovi.

V Nějak se to komplikuje hraje ženu mezi Stevem Martinem a Alecem Baldwinem. Film tím byl předurčen k úspěchu, za který dvaadvacetimilionový otvírák určitě můžeme považovat. Romance pozdního věku by podobně jako jiné Meryliny hitovky měla dlouho vydržet, postarší cílové publikum je totiž věrné a vytrvalé. Julii a Julii kupříkladu z 20 melounů vyhnalo těsně pod stovku, stejné výsledky by nepřekvapily ani v případě Nějak se to komplikuje.

Do první pětky za víkend se propracovalo ještě Lítám v tom. Indie dramedie z hlavy Jasona Reitmana expandovala do osmnácti stovek kin a znásobila své dosavadní výdělky na 11 milionů za uplynulý víkend. Není to málo, ale není to ani extra moc. Komerční triumf s Juno se opakovat nebude, i když si film na sebe bez problémů vydělá (stál 25 milionů, utržil už 24). Zisky se samozřejmě budou ještě výrazně navyšovat a díky Glóbům a Oscarům by se mohly tlačit až někam k sedmdesáti milionům. Po prvních dnech v kinech se ovšem čekalo malinko víc.

V druhé půlce žebříčku pochopitelně nechybí sportovní The Blind Side se Sandrou Bullock, které do čtrnácti dnů oslaví 200 milionů z Ameriky. Slabé osmimilionové tržby naopak velmi zklamaly u Princezny a žabáka. Návrat ke klasice se nakonec nepodařil a film skončí po anabázi v kinech v minusu. Škoda.

Bohužel selhal i Rob Marshall s muzikálem Nine. Oscarové naděje mu zřetelně oslabily negativní recenze, matný je i komerční ohlas – pět milionů ze čtrnácti stovek kin je málo. Weinsteini zjevně schytali další ambiciózní propadák. Film s rozpočtem 80 milionů dolarů totiž bude mít hodně práce s nastřádáním sotva polovičních tržeb. (Neprůrazný marketing Weinsteinů mimochodem úspěšně zabíjí i oscarové šance Cesty, takže samá pohroma.)

Desítku uzavírá neúspěšná romantická komedie Morganovi a lehce se vzmáhající drama Invictus od Clinta Eastwooda.

Kompletní žebříček zde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace