Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

James Cameron - král filmového světa


ikona
Mr. Hlad
avatarjames camerontéma
Od Piraňa 2: Létající zabijáci až po Avatara.  

James Cameron je žijící legenda. Na jeho novinku jsme museli čekat dvanáct let a vyplatilo se to. Tenhle režisér se snažil vždycky odvést co nejlepší práci a při pohledu na filmy, které jsou s jeho jménem spojeny, se člověk až diví, jak mohlo tolik pecek vzejít z rukou jednoho jediného člověka. Vezmeme to postupně.

Cameron za kamerou

Film: Piraňa 2: Létající zabijáci (1981)
Kdo další v tom jel: Lance Henriksen a pár naprosto bezvýznamných herců
O co jde: James Cameron nebyl vždycky režisérský bůh a nějak si na chleba vydělat musel. Už název filmu Piraňa 2: Létající zabijáci naznačuje, že s kvalitami Avatara tu nebudeme mít co dočinění. Dementní béčko o zmutovaných zubatých rybách, které díky tomu, že mají křídla, mohou požírat obézní turisty nejen ve vodě. Ano, je to hrozně špatný film, ale režisérovi budiž ke cti fakt, že za výsledek nakonec může producent Ovidio G. Assonitis, jenž Camerona vyhnal od kamery a je zodpovědný i za finální sestřih. Nikdo by se ale asi nemohl divit, kdyby Piraňa 2: Létající zabijáci vyšli na DVD s obřím titulkem „od režiséra filmu Avatar.“
Přínos pro Camerona: Film ukázal, že horory o létajících zabijáckých rybách nejsou to pravé ořechové ani pro jednoho z nejvýznamnějších filmařů všech dob. Na druhou stranu si Cameron při natáčení možná padnul do noty s Lancem Henriksenem, což se oběma v budoucnu poměrně vyplatilo.

Film: Terminátor (1984)
Kdo další v tom jel: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton
O co jde: Terminátora zná každý, takže jen v rychlosti – vraždící robot s postavou rakouského kulturisty se vrací do minulosti, aby zabil matku budoucího vůdce lidského odporu. Té ale na pomoc přichází zocelený voják. Proti brutálnímu kovovému protivníkovi, jenž dokáže bez mrknutí oka vykydlit celou policejní stanici, má ale dvojice pramalou šanci. První Terminátor ukázal, že žánr science fiction Cameronovi sedne a že se nebojí ani temnějších vizí. Arnold Schwarzenegger je tu navíc naprosto bezchybný a člověk má při sledování jeho nelidského jednání oprávněný pocit, že budoucnost lidstva nebude příliš růžová.
Přínos pro Camerona: Cameron udělal hvězdu z Arnolda Schwarzeneggera, nastartoval jednu z nejslavnějších sci-fi filmových sérií, vydělal hodně slušné peníze a především ukázal, že s ním Hollywood musí počítat. Natočit totiž za pár milionů film našlapaný vynikající akcí a atmosférou, ze které by dostal depku sebevětší optimista, dokáže málokdo.

Film: Vetřelci (1986)
Kdo další v tom jel: Sigourney Weaver, Lance Henriksen, Michael Biehn
O co jde: Po úspěchu Terminátora pustili Camerona k další sci-fi, tentokrát ale už ke klasice. A režisér se rozhodl vykašlat se na pravidla klasických pokračování a natočil film po svém. Vetřelci jsou regulérní válečný film s jednotkou mariňáků, ke které by se chtěl okamžitě přidat sebevětší pacifista. Když si to navíc tahle banda vesmírných bouchačů rozdá na férovku s malou armádou zubatých potvor, je fanoušek military sci-fi v sedmém nebi. V tomhle subžánru totiž už nikdy nic tak dobrého nevzniklo. Je zatraceně těžké rozhodnout, jestli je lepší temná a atmosférická jednička Ridleyho Scotta, nebo tahle akční pecka.
Přínos pro Camerona: Vetřelci ukázali, že režisér zvládne i větší rozpočet a že miliony dolarů neutratí bezmyšlenkovitě. Vetřelci i dnes vypadají velmi epicky a potvrdili, že v žánru sci-fi se James Cameron cítí nejlépe. Po tomhle filmu už z něho byl režisér, se kterým musel počítat celý Hollywood.

Film: Propast (1989)
Kdo další v tom jel: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn
O co jde: A zase sci-fi. A zase úplně jiné. James Cameron měl po Terminátorovi a Vetřelcích v Hollywoodu jméno, kterému si nikdo nedovolil říct „ne.“ Díky čemuž došlo i na projekt méně komerční a více osobní. Cameron je nadšený potápěč, a tak se rozhodl svůj další film přenést do mořských hlubin, kde skupina vědců zkoumá velmi podivné věci, které možná nejsou z našeho světa. Bohužel armáda má na celý projekt trošku jiný názor. Propast sice nebyl finančně nijak zvlášť úspěšný film, ale technologicky šlo do značné míry o revoluci a scény, ve kterých se „vodní hadi“ prohánějí po podmořské základně, jsou působivé i po dvaceti letech.
Přínos pro Camerona: Natočil sil film z prostředí, které má rád on sám, osahal si filmování ve vodě (což později zatraceně dobře zužitkoval) a ukázal, že zvládne i něco chytřejšího než vraždící roboty a bitky s mimozemskými monstry. Při sledování Avatara navíc člověk objeví nejednu podobnost právě s Propastí. I když jde pravděpodobně o nejméně akční film, jeho působivost se dá bez problémů srovnat se vším ostatním, co kdy režisér natočil.

Film: Terminátor 2: Den zúčtování (1992)
Kdo další v tom jel: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick
O co jde: Co k tomu říct? Že James Cameron natočil nejlepší akční sci-fi všech dob? Že příběh dvanáctiletého budoucího zachránce lidstva obsahuje akci, napětí, humor i emoce? Že šlo o další trikovou revoluci a při scéně, kdy se T-1000 zvedá z podlahy člověk začne slintat? Že Arnold na motorce je skoro stejně cool jako Arnold s rotačním kulometem? Že Brad Fiedel složil dokonalý soundtrack pro akční film? Že jde o klasiku, kterou nemůže nenávidět ani člověk, jenž jinak akční žánr nemůže vystát? Tohle je sakra druhý Terminátor! Pokud jste to neviděli, nemáte tu co dělat. Beze srandy.
Přínos pro Camerona: Druhý Terminátor byl nesmírně ambiciózní film. A splnil očekávání jak fanoušků, tak jeho tvůrců. Z Camerona-režiséra se stal Cameron-vizionář. Dokázal natočit film, po kterém touží každý milovník akce, každé po penězích dychtící studio a každý režisér, jenž se chce stát nesmrtelným. I kdyby od druhého Terminátora točil režisér jen reklamy na zubní nitě, status legendy už by mu nemohl vzít nikdo. Od Dne zúčtování si zkrátka mohl v Hollywoodu definitivně začít dělat, co se mu chtělo.

Film: Pravdivé lži (1994)
Kdo další v tom jel: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold
O co jde: Pravdivé lži byly taková velmi drahá kamarádská párty. James Cameron si řekl, že by byla sranda udělat s Arnoldem takovou lehkou parodii na všechny jeho filmy a ukázat, že Terminátor má i smysl pro humor. Příběh agenta, který musí před svou manželku předstírat, že prodává počítače, jen aby ji potom musel zachraňovat z rukou teroristů, kteří chtějí zničit Floridu, nabízí pro fanouška režiséra a hlavní herecké hvězdy naprosto ultimátní zábavu. Arnold i Cameron si ze sebe celou dobu tak trochu utahují, ale to jim nebrání v tom, aby v poslední čtvrtině filmu rozpoutali nefalšované peklo plné vybuchujících mostů, na koleně vyrobených plamenometů a přehlídky schopností jednoho Harriera. Pokud by si všichni dělníci Hollywoodu skládali vzájemně pocty jako tihle dva, člověk by v kině snad i přespával.
Přínos pro Camerona: Pravdivé lži nebyla triková revoluce ani žánrový milník, ale jen film natočený pro radost. Přesto ukázal, že režisér má pořád v hlavě schované takové množství nápadů, že i z toho, co z něj vypadne při kocovině, by takový Brett Ratner mohl natočit šest filmů.

Film: Titanic (1997)
Kdo další v tom jel: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane
O co jde: Cameron měl všechno. Prachy, pověst, tvůrčí svobodu. Jen ne toho Oscara, a tak natočil v té době vůbec nejdražší film o tom, jak se potopila jedna velká loď. A stal se z něho doslova nejen filmový „král světa.“ Epická romance s katastrofickým finále posbírala jedenáct Oscarů, udělala hvězdy z Leonarda DiCapria i Kate Winslet (a po pár letech se ukázalo, jaký měl Cameron čich na herce) a i když chtěl člověk film nenávidět za to, že byl v roce 1997 doopravdy úplně všude, v kině dokázal režisér opět přinutit skoro každého k tomu, aby uznale pokýval hlavou, řekl si po několikáté, že ten Cameron je zatraceně velkej frajer a odešel domů s pocitem, že něco podobného ještě nikdy v životě neviděl.
Přínos pro Camerona: Oscar, ale nejen to. Titanic je dodnes komerčně nejúspěšnější film a Cameron moc dobře věděl, že si nemůže dovolit natočit hned po něm něco, co bude nedokonalé, a tak se na klasickou filmařinu na chvilku vykašlal a vrátil se k ní až teď. A za těch dvanáct let nic nezapomněl.

I když Cameron netočí filmy každý rok, rozhodně se o něm nedá říct, že by se flákal. Krom režie klasických filmů se totiž věnuje i dokumentům, psaní scénářů, produkci a občas nakoukne i do televize nebo vymyslí zápěstní ostří pro Predátora. Pár jeho nejvýznamnějších kousků si tu probereme podrobněji. 

Cameron bez kamery

Film: Rambo II (1985)
Kdo další v tom jel: Sylvester Stallone, Richard Crenna, George P. Cosmatos
O co jde: Terminátora natočil Cameron s Arnoldem, pro Slye alespoň napsal jeden z jeho nejúspěšnějších filmů. Rambo dvojka se odehrává v jihovýchodní Asii a vietnamský veterán tu zachraňuje své spolubojovníky ze zajateckých táborů. Těžko říct, jak moc mu do příběhu kecal samotný Stallone, výsledkem jejich práce je ale jeden z nejslavnějších akčních filmů osmdesátých let. Je plný charismatických Sovětů, zlých Vietnamců, bojových vrtulníků a objeví se v něm i několik scén, které bez legrace potvrzují Cameronovu genialitu. Celá naháněčka v bahně a dešti je neuvěřitelně zábavná a drsná záležitost a šípy s výbušninou zrovna tak. Cameron zkrátka umí, i když nesedí jen za kamerou.

Film: Bod zlomu (1991)
Kdo další v tom jel: Kathryn Bigelow, Patrick Swayze, Keanu Reeves
O co jde: To, že byl James Cameron ženatý s režisérkou Kathryn Bigelow, se ví, jejich filmová spolupráce však pokračovala i po rozvodu. James Cameron byl výkonným producentem dost možná nejslavnějšího filmu své bejvalky Bod zlomu. Surfařský akční thriller si vydobyl kultovní status a patří mezi vůbec to nejlepší, co v tomhle žánru devadesátá léta nabídla. Patrick Swayze i Keanu Reeves se tu snaží hrát, jako kdyby na tom závisle život jejich rodiny, příběh má tempo a akční scény jsou natočeny tak, jak by to asi žádná jiná ženská za kamerou nezvládla. Možná, že jí do toho ten její malinko mluvil, ale Kathryn Bigelow si dokázala vybojovat respekt filmových diváků i bez Jamese Camerona.

Film: Zvláštní dny (1995)
Kdo další v tom jel: Kathryn Bigelow, Ralph Fiennes, Angela Bassett
O co jde: Další spolupráce bývalé manželské dvojice vyšla snad ještě lépe, jen u toho nebylo tolik diváků. Jejich škoda. Zvláštní dny jsou temná vize budoucnosti, proti které Blade Runner vypadá jako optimistický film pro vaše nejstarší příbuzné. Blíží se konec tisíciletí, Ralph Fiennes obchoduje s cizími vzpomínkami, všichni se chystají na konec světa a zdá se, že každému tak trošku hrabe. U Zvláštních dnů James Cameron své bývalé manželce do práce bezpochyby mluvil, protože na rozdíl od Bodu zlomu není pod filmem podepsaný jen jako producent, ale především jako scénárista. A i kdybychom počítali prvního Terminátora, rozhodně jde o Cameronovu nejtemnější věc. Kvalitativně je to tak na stejné úrovni.

Film: Solaris (2002)
Kdo další v tom jel: Steven Soderbergh, George Clooney, Natasha McElhone
O co jde: James Cameron nejspíš chtěl pomoci na svět nějakému chytrému a ambicióznímu sci-fi a zdálo se, že Solaris má všechny trumfy v ruce. Krom slavného režiséra na pozici producenta tu byla herecká hvězda v podobě George Clooneyho, dementní propagace založená na zmínkách o jeho holé zadnici, čerstvě oscarový režisér Steven Soderbergh a předloha legendárního spisovatele Stanislawa Lema. Film o psychologovi s osobními problémy, podivné planetě a o tom, že člověk nemusí být ve vesmíru zase až tak úplně sám, nezaujal diváky ani kritiky. A Cameronovo jméno utrpělo první výrazný šrám.

Cameron za jinou kamerou

Film: Terminator 2 3-D: Battle Across Time (1996)
Kdo další v tom jel: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick
O co jde: Do třetího Terminátora se sice Cameronovi nechtělo, avšak přeci jenom si po Dnu zúčtování udělal chvilku na to, aby se ke svému nejslavnějšímu filmu ještě jednou vrátil. Terminator 2 3-D vznikl jako atrakce pro návštěvníky zábavního parku Universal a jde o kombinaci 3D, živých herců a kaskadérů. Film má sice jen dvanáct minut, na druhou stranu takhle blízko k jádru Skynetu se asi nikdy jindy člověk nedostane. A navíc být přímo uprostřed bitevní vřavy roku 2029, to je něco, co vám budou kámoši závidět až do smrti.

Seriál: Černý anděl (2002)
Kdo další v tom jel: Jessica Alba, Michael Weatherly, Richard Gunn
O co jde: V televizi to James Cameron nikdy moc nezkoušel. Nemusel. Seriál Černý anděl tedy mělo být něco výjimečného. Nebylo. Sci-fi o geneticky vytvořené ženě, která se pokouší spolu s podobně postiženými kolegy přežít ve zdevastovaném světě budoucnosti, za moc bohužel nestála. James Cameron sice režíroval jednu epizodu, ale jinak šlo o druholigovou televizní záležitost, na niž si dnes už nikdo nevzpomene. V televizi vydržela dvě sezóny a jediný důvod, proč by dnes mohla někoho zajímat, je fakt, že tu začínala Jessica Alba.

Film: Tajemství Titanicu 3D (2003), Tajemné hlubiny 3D (2005)
Kdo další v tom jel: medúzy, ryby a jiné mořské potvory
O co jde: James Cameron jednou řekl, že kdyby záleželo jen na něm, už by nikdy nenatočil klasický hraný film a věnoval se jen dokumentům o mořích a oceánech. Jednu dobu to vypadalo, že to myslí vážně. Filmy jako Tajemství TItanicu 3D a Tajemné hlubiny 3D jsou sice velmi zajímavé, ale milovníci režisérových filmů by byli raději, kdyby se věnoval něčemu jinému. Na druhou stranu podívat se na život v mořských hlubinách v kině IMAX může být velmi zajímavý zážitek a návštěva vraku Titanicu jakbysmet. Navíc někde si to 3D Cameron osahat přeci jenom musel.

I když se tedy posledních dvanáct let James Cameron flákal, pokud budete chtít nakoukat všechno, s čím je spojené jeho jméno, bude vás to pár večerů u televize stát. Většinou to ale bude velmi příjemně strávený čas. Nebylo zmíněno pochopitelně všechno a minimálně mezi dokumenty by se určitě ještě pár dalších zajímavých věcí najít dalo, ale jako přehled toho, co člověk, jenž natočil komerčně nejúspěšnější film všech dob a teď útočí na kina s přelomovou sci-fi, by vám to snad stačit mělo.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (51)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace