Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sandra zlomila i Bratry, De Nira a rejžu Predátorů


ikona
Cival
tržby
Americký kasovní žebříček občerstvily novinky, zůstaly ale za Novým měsícem... 

O víkendu se v kinech představila trojka menších titulů s oficiálním rozpočtem pod úrovní třiceti milionů dolarů. Žádnému z nich se extra nedařilo. Konkurence byla příliš silná, recenzenti příliš rezervovaní a kampaně příliš neprůrazné. Zkuste to někdy jindy, vážení. Třeba až v kině nebude SuperSandra a Nový měsíc.

Sandra Bullock si s filmem Blind Side odkroutila třetí víkend v amerických kinech. Poprvé se prokousala na první pozici. Do kin přitom vstupovala před sedmnácti dny po boku Nového měsíce. Tehdy pokračování Twilight utržilo 140 melounů, zatímco Blind Side jen 33. Jenže nárůst tržeb nenápadného sportovního dramatu o druhém víkendu, a naopak vysoké ztráty Nového měsíce, zajistily, že Sandra Bullock teď upíry a vlkodlaky válcuje. O uplynulém víkendu přisypala do kasičky studia Warner Bros. dalších dvacet milionů, takže Blind Side momentálně oslňuje se 129 miliony utrženými pouze v Americe. Film ještě může vydělávat pekelně dlouho, už teď se ale se svým skromným třicetimilionovým rozpočtem řadí mezi nejvýdělečnější tituly roku. Sandra Bullock v něm nakopla zlatou žílu, která ji dovede asi až k bájné dvoustovce. Na každý pád se Blind Side stane nejúspěšnější položkou v jejím portfoliu.

Už nestíhá ani Nový měsíc. Ten na konto připočítal patnáct milionů, což zarovnalo průběžné americké tržby na 255 milionech dolarů. Přidejte k tomu dalších 300 ze zbytku světa a máte globální monstrhit. V pravém smyslu toho slova.

Pouze sem se zvládli prokousat Bratři. Na bronzový stupínek. Remake dánské kvalitky, na nějž jsme už nakydali hodně špíny, se uvedl devítimilionovým otvírákem. Nečekaly se od něj komerční zázraky, ale když máte v jednom filmu Natalii Portman, Tobeyho Maguirea a Jakea Gyllenhaala (které navíc kočíruje slavný režisér Jim Sheridan), logicky předpokládáte větší zájem. Bratři zjevně cílili na oscarovou sezónu, takže přednější pro ně mělo být kritické přijetí. Diváci jsou, zdá se, spokojeni a konkurence v hereckých kategoriích nejrůznějších cen letos nevypadá kdovíjak tvrdě, ale průměrné recenze hatí většinu šancí na to, aby Bratři zásadně zaujali. Dánský originál zřejmě nezmizí v neprostupném stínu svého vykradače. Jen dobře!

Na čtvrté pozici se zuby nehty drží Vánoční koleda. Zemeckisův animák se zmohl už jen na sedm milionů, při propadu o 52%, a hluboko pod hranicí finanční návratnosti čeká na první mezisoučty výnosů ze zbytku světa (115 utržených vs. 200 zainvestovaných milionů).

Pátá komedie Starý páky na tom není o moc líp. Ještě rychlejší pokles tržeb rozhodl o tom, že potenciální podzimní hit těžce vyšumí a utrží jen něco málo přes čtyřicet mega. Spříznění Divočáci přitom urvali víc než čtyřikrát víc. Fiasko. Alespoň že za něj u Disneyho utratili jen pětatřicet milionů.

O kousek níž se o zázrak pokoušelo kriminální béčko Armored. Režisér Nimrod Antal, který si maďarskými Revizory před časem vydláždil cestu do Hollywoodu, tu spojil několik drsných hvězd druhého sledu a nechal je hrát o dodávku plnou peněz. Kritiky projekt nezaujal, diváky jakbysmet. Šestimilionové otvírací tržby jsou hrozně nízké. A v o moc lepším světle je neukáže ani podprůměrný dvacetimilionový rozpočet  Antal si měl hlavně spravit reputaci po průměrném Hotelu smrti a ujistit fanboye, že má na to režírovat třetího Predátora, kterého uvede do kin už v červenci příštího roku. Nepřesvědčil, renomé si nepolepšil. Osud vesmírného lovce je ve hvězdách.

Do první desítky se ještě vešly světový destrukční hit 2012, neúspěšný akčňák Ninja Assassin a zklamavší animák Planeta 51. Až za nimi najdete poslední velkou novinku týdne, komedii Jsme v pohodě.

Její čtyřmilionové tržby jsou ponižující, zejména pro legendárního Roberta De Nira. Jeho další komediální výstup byl ušit na míru adventní poptávce – nezávazná rodinná komedie o tom, jak se o Vánocích udobřují členové jedné rodiny (Rockwell, Barrymore, Beckinsale), sice neměla silnou marketingovou podporu, přesto se od ní takový průser nečekal. Smáli bychom se a ukazovali si prstem…

…kdyby na 21. místě, s 200 tisíci dolary z tisícovky kin, nepřepisovala historické tabulky hororová komedie Transylmania. Profil u nás nemá, protože už podle traileru vypadala děsivě. Za mořem se pro jistotu nenašel byť jen jediný recenzent, kterému by se líbila! A nenašlo se ani moc diváků, ochotných za ní zaplatit. Třetí NEJHORŠÍ otvírák historie snad bude tvůrce motivovat ke změně povolání. V Tescu například hledají brigádníky pro doplňování zboží co chvíli...

Nejúspěšnější křest si o víkendu nakonec odbyla citlivá komedie Jasona Reitmana Lítám v tom. Největší oscarový favorit začal v patnácti kinech a připsal si první milion. Stačilo to na třináctý flek. Takže: Vyroste i poslední Reitmanův projekt v megahit o rozměrech Juno?

Kompletní přehled tržeb zde.

Za týden se do kin podívá drama Invictus: Neporažený, v němž Clint Eastwood vypráví o jihoafrických ragbistech a Nelsonu Mandelovi. Slávu starosvětské ruční animace se pokusí obnovit Disney pohádkou Princezna a žabák.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace