Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejzajímavější upíři, co na slunci nesvětélkují


ikona
Mr. Hlad
nový měsícstmívánítématwilight
Nemusíte Stmívání, a přesto byste rádi strávili nějaký filmový čas s upíry? Račte si vybrat.  

Když člověk dnes navštíví kino, má pocit, že upíři nejsou smrtelně nebezpečné bytosti, které vysávají krev svých obětí, a pro jejich likvidaci je potřeba pořádně ostrý dřevěný kůl nebo poctivé sluníčko. Teď jsou to emocemi drcení chudáci, jejichž zamilovanému pohledu neodolá žádná dívka či žena. Tajemné nádherné bytosti, které na slunci světélkují, tváří se tragičtěji než Hamlet, jsou krásnější než Lukáš Vaculík zkombinovaný se Sagvanem Tofim, a když opustí svou milou, je to důvod k tomu podřezat si žíly, omotat si kolem krku smyčku a pro sichr si ještě přivázat na nohy nějaký pořádný šutrák a skočit do vody. Člověk nikdy neví.

Naštěstí tomu ale tak vždycky nebylo a někteří upíři si pozornost a zájem filmových diváků získali jiným způsobem. Podívejme se teď na dvacítku z nich.

DRÁKULA

Kým jiným začít než legendou mezi literárními a filmovými upíry. Hrabě Drákula se objevil ve více než dvou stovkách filmů. Někdy byl za hlavního hrdinu, někdy dělal parťáka jiné potvoře a jindy se jen mihnul. Každopádně všichni ostatní upíři mu mohou jeho filmovou kariéru jen závidět. My se teď mrkneme na šestici nejzajímavějších a nejznámějších filmových Drákulů. 

Film: Dracula (1931)
Kdo vysával krev: Bela Lugosi
Bela Lugosi není sice úplně prvním Drákulou, ale bezpochyby je tím nejslavnějším. Dodnes platí jeho rumunský krvesaj za synonymum filmového upíra. A i když z něj ve 21. století už moc strach nejde, pořád se mu nedá upřít charisma a styl, se kterým se před téměř osmdesáti lety vrhnul na filmová plátna. Z Lugosiho se stala hororová ikona a pravděpodobně „ten největší filmový vampýr.“
Proč je lepší než Edward: Nezáří, neprudí, nevrhá zamilované pohledy a nemá účes tři dny nemytého somráka z Hlavního nádraží. Má styl.

Film: Dracula (1958)
Kdo pil divákům krev: Christopher Lee
Když se řekne A, musí se říct i B. Když se řekne Bela Lugosi, je nutné jedním dechem dodat Christopher Lee. Lee je stále žijící hororovou legendou a i ve svých sedmaosmdesáti se má čile k světu a svůj oblíbený žánr neopouští. Jak by taky mohl, když většina lidí odpoví na otázku, jaká že je Leeho nejslavnější role, právě Dracula. A to tenhle sir zahrál i ve Hvězdných válkách a Pánovi prstenů. Na rozdíl od Lugosiho mu sice chybí takový ten starosvětský šarm, ale jakmile začne mluvit, člověk má pocit, že se mu do zad řítí rozjetý vlak.
Proč je lepší než Edward: Měří dva metry a když se na člověka podívá a promluví, bez větších problémů si získá respekt.

Film: Drákula (1992)
Kdo pil divákům krev: Gary Oldman
Ačkoliv už měl do jedenadvacátého století blízko, zůstal Drákula v režii Francise Forda Coppoly věrný tomu, co dělal dřív. Ačkoliv tvůrce Kmotra pojal svůj film vizuálně hodně odvážně a osobitě, stále jde do značné míry o klasický příběh. Drákula je tu ale trošku méně zlý a trošku více politováníhodný. To však neznamená, že by to byl kašpar, jenž tráví svůj volný čas tím, že kouká sedmnáctce upřeně do očí. Tenhle Drákula je pořád ten krvežíznivý parchant, jenž sice po staletích samoty opět prožívá lásku, ale to mu nebrání v tom, aby se občas proměnil v nějakou hodně nepěknou věc a zatopil mladému Keanu Reevesovi i drsnému Anthony Hopkinsovi.
Proč je lepší než Edward: I když má v jeho neživotě láska také místo, rozhodně to není žádná měkota nebo upíří vegetarián.

Film: Dracula 2000 (2000)
Kdo pil divákům krev: Gerard Butler
Co by to bylo za vstup do nového tisíciletí bez krále upírů? Gerard Butler byl omylem probuzen partou zlodějů a hned vyrazil dohnat zameškané roky. Zbylo po něm pár sympatických upírek, několik mrtvol a jeden hodně průměrný film. Patrick Lussier neuměl točit v roce 2000 a Krvavý Valentýn 3D dokazuje, že to moc neumí ani teď. Jeho film se měl líbit mladé generaci, ale diváci v kinech moc peněz nenechali. Tenhle Drákula toho zkrátka i přes velká slova moc nepředvedl... a nakonec se ukázalo, že to vlastně ani není upír, ale jen Ježíšův falešný kamarád Jidáš.
Proč je lepší než Edward: Protože pár let po Drákulovi vyndal Gerard Butler umělé tesáky a vyrazil s třemi stovkami řeckých řezníků dělat pořádný binec do 300: Bitva u Thermopyl.

Film: Van Helsing (2004)
Kdo pil divákům krev: Richard Roxburgh
Stephen Sommers se po Mumiích rozhodl využít další legendární filmové monstrum a tím vyvoleným byl právě hrabě Drákula. Tomu šel po krku lovec potvor Van Helsing a brzy zjistil, že krom upíra si bude muset poradit s vlkodlaky, monstrem doktora Frankensteina, hodně mizernými triky a příběhem, který prakticky nedává smysl. Drákula tu nebyl příliš děsivý a spíš připomínal zubatého baleťáka, jenž si stále nedokáže ujasnit svou sexuální orientaci. Těžko říct, jestli tahle nepříliš povedená kombinace klasických hororových postav nefunguje díky režisérovi, scénáristovi nebo právě nesmírně otravně přehrávajícímu Roxburghovi.
Proč je lepší než Edward: I když je také spíš směšný než děsivý, umí se alespoň měnit v obřího netopýra a bydlí na poměrně stylovém hradě. Lepší než chodit do školy s emocionálně nesvéprávnými puberťačkami.

Film: Blade: Trinity (2004)
Kdo pil divákům krev: Dominic Purcell
Rok 2004 se upírům a Drákulovi moc nepovedl. Po Roxburghovi se v roli největšího milovníka krve objevil Dominic Purcell, který má sice figuru hospodského vyhazovače, ale podobně na tom bude i s hereckým talentem. Tenhle nesympatický valibuk měl pořádně potrápit lovce upíru Bladea, ale moc mu to nešlo. Sice mu neublížilo slunce, uměl zpomaleně chodit po městě, nosil košile s obrovským výstřihem a křičel víc než KarelR, když se dozvěděl, že má recenzovat Twilight, jako superupír by si však zasloužil pár facek.
Proč je lepší než Edward: Těžko říct. Nijak zvlášť nezapůsobil jako postava ani jako bojovník, takže za jeho největší úspěch můžeme považovat to, že prakticky zničil hereckou kariéru Wesleyho Snipese.

Film: Dracula 3000 (2004)
Kdo pil divákům krev: Langley Kirkwood
Milovníci Lugosiho nebo Christophera Lee se u filmu Dracula 3000 museli cítit jako někdo, koho znásilní námořník, jenž bez zastávky v přístavu sedmkrát obeplul rovník. Máme tu Karpatský hvězdný systém, kosmickou loď Demeter, Caspera Van Diena jako galaktického kapitána Abrahama Van Helsinga, jemuž kryjí záda samotný Coolio, hvězda pobřežní hlídky Erika Eleniak a „ten velký černoch, který hraje úplně ve všem“ Tom Tiny Lister. Film, který končí tím, že přeživší hrdinové začnou souložit a zamíří to se svou lodí přímo do slunce, si ale místo v našem žebříčku rozhodně zaslouží.
Proč je lepší než Edward: To se podívejte sami, ale na vlastní nebezpečí. Dracula 3000 je jen pro tvrďáky.

STARÁ ŠKOLA

Upír ale neznamená jen Drákula. Máme tu i jeho následovníky a je jich poměrně dost. Někteří zůstali věrní jeho stylu a působí za všech okolností gentlemansky, jiní se přizpůsobili době a vydali se vysávat krev vlastní cestou. My se teď podíváme na několik z té první kategorie.

Film: Nosferatu, symfonie hrůzy (1922)
Kdo pil divákům krev: Max Schreck
Nosferatu je vlastně Drákula, ale kvůli neshodám ohledně autorských práv se mu tak říkat nesmí. Přesto je to ale legenda. V roce 1922 sice moc barev nepobral, ale Max Schreck je doopravdy hnusák, jenž je působivý a odpudivý i dnes. Nosferatu, symfonie hrůzy má navíc i po letech velmi působivou atmosféru a bratři Slováci jistě rádi uslyší, že se část filmu natáčela u nich.
Proč je lepší než Edward: Ani osmdesát sedm let mu neubralo na té správné filmové odpornosti. Stále je to hnusák, od něhož by se i dnešní upíři mohli učit.

Film: Interview s upírem (1994)
Kdo pil divákům krev: Tom Cruise, Brad Pitt
Interview s upírem ukazuje děti noci malinko jinak. Nejsou to jen krvežíznivé stvůry, které si zaslouží do srdce kůl a pověsit na ráhno čelem ke sluníčku, ale myslící a do jisté míry i lidské bytosti, pro něž není jejich nekonečný život v temnotě vůbec jednoduchý. Neil Jordan vsadil na dobré herce a ukázal, že Tom Cruise seriózní roli zvládne bez větších problémů a že to samé platí i pro Brada Pitta. V té době obyčejní filmoví krasavci něco podobného potřebovali a i po patnácti letech zůstává výsledek jejich spolupráce hodně zajímavý a pro milovníky upířích filmů je to solidní alternativa k ostatním kouskům. Tady se na to jde malinko jinak.
Proč jsou lepší než Edward: Protože Cruise a Pitt na rozdíl od Pattinsona už dokázali, že jsou víc než jen ksichtem na plakát do Bravíčka.

Film: Upíři (1998)
Kdo pil divákům krev: Thomas Ian Griffith
U Slováků se jedna upíří záležitost natáčela, v Čechách se jeden upír narodil. Upíři sice nepatří mezi to nejlepší, co kdy John Carpenter natočil, ale James Woods jako lovec nemrtvých je v nich zatraceně cool, násilí je také fajn a na nějakou tu říznou akci taky dojde. Pražský vampýr Jan Valek sice vypadá v rouchu trošku srandovně a zvlášť vedle superdrsného Woodse působí poměrně nepatřičně, řádnou paseku ale nadělat umí a navíc hledá artefakt, jenž mu pomůže překonat i smrtící sluneční paprsky. Zkrátka je s ním vlastně docela legrace.
Proč je lepší než Edward: Protože umí roztrhnout člověka na dvě půlky jednou rukou.

NOVÁ GARDA

Upír ale musí jít i s dobou. Když chce přežít, musí se přizpůsobit. Bydlení na zámku, dlouhé černé kabáty nebo východoevropský přízvuk dnes už nikoho moc nevyděsí. Jedenadvacáté století si žádá malinko odlišný přisup a pár upírů přišlo na to, jak zapadnout i sem.

Film: Upír z Feratu (1981)
Kdo pil divákům krev: kára
I v Čechách máme upíry, mnohdy i chytřejší než ty zahraniční. Automobilka Ferat vynalezla nový stroj, který by se mohl osvědčit na závodní dráze, problém je ale v tom, že tohle auto preferuje před benzínem nebo naftou krev. Juraj Herz nenatočil jen tragickou T.M.U. a legendárního Spalovače mrtvol, ale i tenhle docela chytrý a povedený kousek, za který se fanoušci hororu v Čechách rozhodně nemusí stydět. Žádné veledílo to sice není, ale auto-upír nejspíš ve filmech moc neuvidíte, tak proč do toho nejít?
Proč je lepší než Edward: Protože se bude jen těžko zamilovávat do puberťaček. A taky líp vypadá.

Film: Hlad (1985) 
Kdo pil divákům krev: Catherine Deneuve, Susan Sarandon, David Bowie
Tihle upíři se od těch klasických liší v mnohém. Fakt, že Susan Sarandon a Catherine Deneuve se nebojí do toho šlápnout i v posteli, je jen detail. Tony Scott pojal svoje upíry jako elegantní nestárnoucí bytosti, které mají daleko ke klasickým klišé, dokážou milovat, umírat i litovat. Milovníci krvesajů si určitě tenhle osobitý pohled na jejich život zvládnou vychutnat, ale pro ostatní může být přeci jenom tahle romanticko-hororová upírárna příliš velké sousto. Tony Scott umí. Ale akční filmy umí líp.
Proč jsou lepší než Edward: Ještě jednou si klikněte na ten odkaz.

Film: Hrůzná noc (1985)
Kdo pil divákům krev: Chris Sarandon
Hrůzná noc nám ukazuje, jak se mohl takový upír přizpůsobit osmdesátým létům. U nás by musel sbírat céčka, poslouchat Standu Hložka a připravovat se na spartakiádu, za mořem mohl vypadat jako frajer s jižanskou krví, na kterého se baby lepí, i když se šťourá dvěma prsty v nose a za zpěvu Pepy Vojtka pije brčkem pivo z tupláku. V osmdesátých letech žily ale i poměrně otravné děti, a tak bylo jen otázkou času, než některé z nich vypátralo, že nový soused, jenž žije prakticky jen v noci, má podivné tajemství. Ale i dětem může jít o život, zvlášť v okamžiku, kdy se všechno provalí a není nutné hrát na nikoho divadlo. Ještě že je tu vysloužilá televizní hvězda Roddy McDowell, ten ví, jak si s podobnými potvorami poradit.
Proč je lepší než Edward: Protože má poměrně efektní masku, nebojí se zabíjet a zároveň s ním je docela i sranda.

Film: Na prahu temnot (1987)
Kdo pil divákům krev: Lance Henriksen, Bill Paxton a další.
Near Dark je chytrá upírárna. Možná až tak moc chytrá, že občas zapomíná být hororem - ale fanoušci nemrtvých s vystouplými špičáky si u ní musí rochnit blahem. Tihle upíři totiž žijí dnes... a pokud chce někdo, kdo vysává krev z lidí, slunce ho spálí na uhel a už desítky let přebývá v dětském těle, být nenápadný, musí se zatraceně ohánět. Když se však upírka Mae zakouká do mladíka Caleba, je to problém. Kathryn Bigelow už dvacet let před Stmíváním ukázala, že romance „upír + člověk“ může fungovat. Navíc předvedla, že to může být i zábavné a zajímavé. Škoda, že se na její kousek tak trochu zapomnělo. Fandům Stmívání by mohl otevřít oči.
Proč jsou lepší než Edward: Protože je jsou to drsňáci, kteří ví, že v životě – a v jejich případě vlastně i po smrti – nedostanou nic zadarmo a pokud chtějí přežít, musí se chovat jako zvířata. A ve dne nesvětélkují.

Film: Od soumraku do úsvitu (1996)
Kdo pil divákům krev: Danny Trejo, Cheech Marin a spousta dalších
Od soumraku do úsvitu je tak trošku odlišný film. Kombinace dialogové tarantinovky a nesmírně vtipné a brutální rubanice má ale bezpochyby svoje kouzlo. A George Clooney už se nejspíš nikdy neobjeví v roli, v níž by s pomocí pneumatického kladiva vrážel upírům do břicha v průměru deset centimetrů tlusté dřevěné kolíky. V baru Titty Twister zkrátka byla sranda a i když návštěvníci z řad kamioňáků, gangsterů a motorkářů byli nejspíš hodně překvapení, když se barmani, striptérky a celá kapela proměnili v upíry, rozhodně se nedá říct, že by prodali svou kůži lacino. Robert Rodriguez se tady utrhl ze řetězu a natočil film srovnatelný i s legendárním Braindead.
Proč jsou lepší než Edward: Protože se umí proměnit v gigantickou krysu, poslouchají mexický rock a umí člověka roztrhat na kusy holýma rukama.

Film: Blade (1998)
Kdo pil divákům krev: Stephen Dorff
Tohle byl upír pro konec dvacátého století. Deacon Frost byl mladý, arogantní až na půdu, brutální a dokázal si užívat své nesmrtelnosti. Párty plné sexu a násilí střídal s neustálými potyčkami s lovcem upírů Bladem a s ambicemi ovládnout svět. Naneštěstí malinko přecenil svoje síly a skončil jako krvavý flek. Ještě před tím ale potvrdil, že sluneční brýle jsou stylové i v noci, že vyhýbat kulkám se upíři uměli ještě před Matrixem a že lidstvo by mělo skončit napíchnuté na háku někde v lednici. Tohle byl zkrátka prvotřídní parchant a vedle Wesleyho Snipese, jenž byl v Bladeovi esencí slova „cool“, a vedle naprosto bezchybných akčních scén, je jedním z hlavních důvodů, proč máme tenhle film rádi i po jedenácti letech.
Proč je lepší než Edward: Dokázal pořádně zatopit jednomu z největších filmových drsoňů všech dob. A to se počítá.

Film: Blade 2 (2002)
Kdo pil divákům krev: Luke Goss
Jestliže byl Deacon Frost upír pro konec dvacátého století, Jarred Nomak je upírem pro století jedenadvacáté. Genetika je totiž svině a s její pomocí se může z obyčejného nemrtvého stát něco mnohem horšího. Superupír, proti kterému jsou jeho méně vyvinutí kolegové naprosto neškodní, má moc prakticky zlikvidovat lidstvo a Wesley Snipes se hodně zapotil, aby ho srovnal do latě. Nomak sice vypadal tak trochu jako bezdomovec, ale jeho predátoří čelist, fyzické dispozice a nenávist vůči lidem i upírům z něho dělala řádně nebezpečnou potvoru. Navíc měl i poměrně zajímavý rodokmen, ale o tom až někdy jindy. Každopádně nakonec stejně skončil na popel, tak cool jako Wesley Snipes totiž nebyl.
Proč je lepší než Edward: Protože mohl zlikvidovat lidstvo během několika dnů a nezabýval se hovadinami jako je létání po lesích a gelování vlasů. Vlasy neměl.

Film: Underworld (2003)
Kdo pil divákům krev: Kate Beckinsale
Tady už to upíři s tou módou malinko přehnali. Klasická drákulovská stylovost byla pryč a místo toho jsme dostali Kate Beckinsale v koženém a hodně těsném oblečku. Nic proti tomu, dnes si člověk z Underworldu vybaví prakticky jen tenhle kostým, ale jinak film neměl moc co nabídnout. Tehdy debutující Len Wiseman rozpoutal válku mezi upíry a vlkodlaky, použil hodně modrých filtrů a akci nastřihal tak zběsile, že bylo občas nemožné poznat, jestli je záporák už po smrti nebo ne. Underworld byl i přes své průměrné kvality komerčně hodně úspěšný a dostali jsme další dvě pokračování. Ta sice nebyla o nic lepší, ale také vydělala, takže čtyřka už se chystá.
Proč je lepší než Edward: Představa Roberta Pattinsona v tom koženém obleku mi nedělá úplně dobře.

Seriál: Angel (1999-2004)
Kdo pil divákům krev: David Boreanaz
Angel se poprvé objevil v seriálu Buffy, přemožitelka upírů, ale naplno se jeho hvězda rozzářila, až když dostal vlastní seriál. V něm se přestěhoval do Los Angeles a začal pracovat jako soukromé očko se specializací na nadpřirozeno. A práce měl dost, protože v televizi strávil rovnou pět sezón. Od většiny ostatních upírů se liší tím, že kope za ten správný tým a je to víc hodňák. Přesto žádná měkota. V minulosti totiž udělal pár nepěkných věcí a zdá se, že v blížící se apokalypse sehraje větší roli, než by se mu líbilo.
Proč je lepší než Edward: Protože má charisma a kamarádí se s hláškující mašinou Jamesem Marstersem.

Film: Ultraviolet (2006)
Kdo pil divákům krev: Milla Jovovich
Tak tenhle upíří kousek se vůbec nepovedl. Milla Jovovich sice nafasovala podobnou garderobu jako Kate Beckinsale v Underworldu, ale bohužel i pravděpodobně totálně zfetovaného scénáristu a režiséra, který nezná míru. Příběh o geneticky vyšlechtěných upírech, kteří válčí se zlým lidstvem, prakticky nedává smysl, ale pořád se v něm něco děje. Bohužel akce je podprůměrně natočená a triky vypadají jak z osmdesátých let. A upírský motiv je tu zatlačený do pozadí víc než potenciál pro inteligentní dialogy. Tenhle upíří omyl raději nebrat.
Proč je lepší než Edward: Dá se na ni rychle zapomenout.

Pokud vás chytla chuť na nějakého toho filmového upíra a na Stmívání se vám moc nechce, protože upřednostňujete kvalitní filmy, šance tu pořád je. V kinech teď můžete narazit na chytrý a velmi povedený thriller Ať vejde ten pravý, případně se můžete výhledově osvěžit parádní korejskou Žízni. Kvalitní upírárny tu jsou, jen to chce hledat a ignorovat stořicetimininutový film o tom, jak si znuděná Kristen Stewart a otravný Robert Pattinson koukají/chtějí koukat jeden druhému upřeně do očí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace