Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nový měsíc dává dvojnásobek Stmívání


ikona
Cival
stmívánítržbytwilight
Sága Twilight vládne všem. Neztratila se ale ani Sandra Bullock! Tradiční box office report je tu...  

Už jsme si stihli zaplakat včera. Dnes můžeme pokračovat v tradičnějším duchu. Fandové Twilight nicméně můžou oslavovat i při pročítání víkendového kasovního žebříčku. Jejich bledí hrdinové rozhojnili kolosální tržby z prvního dne na 140 milionů dolarů za první víkend. Je to třetí nejlepší výsledek historie, když jen dva okostýmovaní hrdinové byli úspěšnější. Batman jako Temný rytíř nastřádal 158 milionů, Spider-Man o sedm mega méně.

NEJVĚTŠÍ PRVNÍ VÍKENDY

Rekordy z půlnoček a ze dne premiéry se Novému měsíci už v delším horizontu napodobit nepodaří. Největší davy opadly. Dychtivé dívky byly ukojeny (v tak počestném stylu, jaký jen Twilight může nabídnout), pročež tržby budou v následujících dnech padat tak prudce dolů, až se z toho zamotá hlava i jinak velmi pohyblivým a odolným upírům. Už z pátku na sobotu klesly tržby zcela zásadně – o 40% (7. nerychlejší pád historie), tedy z pátečních 72 milionů na sobotních 43 mega. V neděli přibylo už „jen“ dalších 24 melounů. Věstí to velký sešup dní příštích… a problémy dostat se vůbec přes hranici 300 milionů dolarů, kterou jinak všechny filmy z desítky nejrychleji vydělávajících titulů zdolaly bez větší námahy.

NEJVĚTŠÍ PROPADY MEZI PÁTKEM A SOBOTOU

Ale neradujme se. Triumf Nového měsíce je i tak kolosální, uvážíme-li, že jde stále o relativně velmi levný snímek, s rozpočtem odhadovaným na 80 milionů dolarů (třikrát levnější než Quantum of Solace, dvaapůlkrát než Vánoční koleda). Twilight navíc těží prachy z celého světa. Neamerické trhy hlásí po prvním víkendu 118 milionů, což dělá dohromady globální otvírák za 258 milionů dolarů! V tomhle směru je Nový měsíc naopak sedmý nejlepší v historii - úspěšnější než Návrat krále, Harry Potter 3 nebo Transformers 2!

NEJVĚTŠÍ CELOSVĚTOVÉ OTVÍRÁKY

Stmívání mimochodem začínalo na polovičních číslech. Od 68 milionů za první víkend se dostalo až na 192 milionů z Ameriky a na dalších 192 ze zbytku světa. Celkových 384 mega Nový měsíc hravě zdolá, osobně tipuju jeho souhrnné výsledky na úrovni 600 milionů dolarů.

Ani nemá cenu vyjmenovávat, jaké všechny kvalitní snímky Nový měsíc (toho času asi nejsměšnější blockbuster celého kalendářního roku) pokořil. Dá se říct, že v podstatě všechny… Za půl roku se navíc přivalí Zatmění a podojí čtenářky o další dolary, koruny a eura. Mánie se rozjede znovu naplno, a to v tak krátkém odstupu, jaký nemá v dějinách kinematografie obdoby. Nezbývá než se modlit, že čtvrtým dílem tenhle tyjátr skončí. A pokud neskončí, musíme doufat, že emo upírci nikdy nebudou tak mocní, aby zvládli zadupávat kvalitnější konkurenci dýl než jeden dva víkendy v roce.

Mimochodem, něco mi říká, že ve studiu Summit Entertainment se teď musí hrozně moc chlastat, fetovat a nezřízeně souložit (cudné fanynky by asi nevěřily vlastním očím). Tolik novopečených milionářů se v tak krátké chvíli obvykle neurodí. Uvidíme, jak Summit Entertainment úspěch téhle umělohmotné série využije v dalších letech, jestli jej zvládne přetavit i v nějaké kvalitní filmy a hlavně ve významnější postavení mezi zajetými filmovými studii. Už teď působí mocněji než letité studio Universal. Ale kdo ví, co přijde po čtvrtém dílu Twilight. V zájmu lidí ze Summit Entertainment by samozřejmě bylo pokračovat donekonečna, i kdyby to mělo znamenat vydírání Stephenie Meyer. Nebo remakování a recastování.

V příštích měsících nás čekají slušná škatulata – každé studio se určitě bude chtít nejen svézt na momentální twilightovské vlně, ale bude zkoušet i najít svou vlastní ságu (nebo jednotlivá témata), s podobným potenciálem oslovovat ženskou část publika. Už teď známe seriály a filmy typu Vampire Diaries nebo Upírův pomocník (vzdáleně True Blood), právě se kutí teenagerská interpretace Panny a netvora Beastly, přičemž desítky další podobných titulů budou následovat. Abychom se náhodou nedočkali doby, kdy o lichých víkendech zaválí comics, zatímco o těch sudých nějaká plačtivá sterilita pro holky. A tak pořád dokola. Definitivně bychom tím dosáhli stádia nudy v kinodistribuci.

Ve stínu Nového měsíce prožívá ohromný úspěch i Sandra Bullock. Uspělo totiž její srdceryvné drama The Blind Side, ve kterém se laskavá čtyřicetiletá ženština stará o obtloustlého černošského chlapíka (pokud jsem to správně pochopil, tak i lehce retardovaného), který zaválí na hřišti na americký fotbal. Snímek prokalkulovaný snad přes všechny slzopudné motivy má na rozdíl od Nového měsíce alespoň vstřícné recenze.

TRŽBY FILMŮ SANDRY BULLOCK

I tak jeho 34 milionů za víkend nikdo nečekal, jde totiž o nejlepší otvírák v dlouhé (snad už příliš dlouhé) kariéře Sandry Bullock. Její předchozí maximum ustanovila na 33 milionech červnová romantika Návrh, která nakonec celkově utržila přes 160 milionů v Americe a skoro 300 mega celosvětově. I Blind Side za mořem pravděpodobně půjde přes sto milionů! Sami si dokážete spočítat, že pro Sandru Bullock je letošek rokem nečekaného úspěchu, který ji znovu zařazuje mezi nejzářivější herečky Hollywoodu. O pracovní nabídky teď asi nebude mít nouzi – rolí „hodných a bezkonfliktních Američanek od vedle“ bylo vždycky dost.

O předpokládaných 60% o víkendu klesly výdělky apokalyptické show Rolanda Emmericha 2012. Díky dalším 26 milionům se film procpal přes stovku z amerického trhu, celosvětově už je za hranicí 450 milionů dolarů. Kolosální!

Čtvrté a páté místo patří animákům, které o víkendu získaly dvanáct milionů. Pro novinku Planeta 51 je to hrozně málo. Sony vůbec nezvládlo propagaci a lacině vyhlížející komedie se noří do žánrového podprůměru. Nedá ani padesátku. Vánoční koleda 3D je na tom o poznání líp, díky dalšímu tuctu milionů dorazila na kótu 79 mega. Stovku dá, ale pokles o 45% naznačuje, že kdovíjaká trvalka se nezrodila a tržby zůstanou daleko za Polárním expresem.

Posledním výraznějším titulem TOP 10 je černošské drama Precious. Expandovalo do šesti set kin, takže došlo k dalšímu navýšení tržeb. Tentokrát se přihrnulo milionů jedenáct, takže ještě před největším tahem na pokladny kin má Precious nastřádáno 21 melounů a už se zaplatilo. Co teprve až se začnou předávat ceny, které má snímek podle všeho sbírat velmi čile?

Desítku doplňují komedie The Men Who Stare at Goats, romantické Trable v rájI, psychothriller Čtvrtý druh a napínák Ctihodný občan.

Kompletní přehled tržeb zde.

Příští týden mají za mořem Díkuvzdání, takže novinky jdou do kin už ve středu (promítněte to i do pětidenní tipovačky). Můžeme se bát komerčního fiaska Ninja Assassin a být zvědaví na začátek potenciálně oscarové jízdy drsné Cesty. Podobně vysoké ambice má i Fantastický pan Lišák, jenž expanduje do víc jak dvou tisícovek kin, naopak čistě na dolary cílí rodinná oddychovka Starý páky. Nejvíc si každopádně nahrabe znovu Nový měsíc.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace