Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejefektivnější způsoby, jak zničit Zemi


ikona
Mr. Hlad
2012roland emmerichtéma
Deset způsobů, jak co nejefektivněji zničit svět nebo vyhladit lidstvo.  

Je mnoho způsobů, jak zničit naši planetu a ačkoliv to ve světle aktuálního 2012 tak nevypadá, ne všechny vymyslel Roland Emmerich. Podstatná část vylezla z hlavy úplně jiných tvůrců. Někdy na náš domovský svět útočí mimozemšťané, jindy jde o naštvané roboty, občas si to zaviníme sami a své si k téhle problematice může říct i matka příroda. Pojďme se podívat na desítku způsobů, jak udělat z živé a v rámci možností zdravé planety něco, kam by nešel chrápat ani bezdomovec.


Veselí návštěvníci z vesmíru

Film: Den nezávislosti (1996)
Proč se tak stalo: Jak řekl jeden ze záporáků - Mír? Proč mír?
Kdo u toho byl: Roland Emmerich, Dean Devlin, Will Smith

Proč nezačít rovnou jednou z nejvýznamnějších destrukcí naší planety, po které čísla ve statistikách hustoty obyvatelstva rapidně klesla. Den nezávislosti ukázal, že Roland Emmerich se narodil z jediného důvod – aby ničil Zemi. Poprvé se rozhodl využít k tomu rasu agresivních mimozemšťanů, kteří putují vesmírem, likvidují obyvatele technicky zaostalejších planet, vysají všechny nerostné suroviny a pak jdou dál. Na Zemi se ale přepočítali a možná, že kdyby věděli, že proti nim stojí rétoricky nejschopnější americký prezident všech dob, profesionální technologický geek a Will Smith, šli by to zkusit jinam. Nakonec sice invazní armáda dostala pořádně po tlamě, ale spoušť, kterou za sebou zanechala, rozhodně stála za to.

Film: Válka světů (1953, 2005)
Proč se tak stalo: To vlastně nikdo neví
Kdo u toho byl: Byron Hasin, Steven Spielberg, Tom Cruise

Další mimozemská invaze byla snad ještě rychlejší, efektnější a brutálnější, ale Tom Cruise v ní ukázal, že co se týká nakopávání mimozemských zadků, jistý potenciál má. Mimozemšťané tentokrát nedorazili v klasických létajících talířích, ale v gigantických strojích na třech nohách, které možná vypadají směšně, ale v okamžiku, kdy člověka spálí na uhel vraždící paprsek, všechna sranda končí. Tahle invaze byla rychlá, brutální a nelítostná a od začátku bylo jasné, že lidstvo je tu v úloze toho trpaslíka, který může jen doufat, že ho mimozemská noha rozdrtí co nejrychleji a co nejméně bolestivě. Agresoři se ale nenechali očkovat proti chřipce, a tak nakonec splakali nad výdělkem. Bordel, který po nich zůstal, však jen tak někdo neuklidí a planeta Země se z jejich návštěvy bude vzpamatovávat hodně dlouho. A ego lidstva ještě déle.

Film: Stopařův průvodce po Galaxii (2005)
Proč se tak stalo: Země stála v cestě mezigalaktické dálnici
Kdo u toho byl: Garth Jennings, Douglas Adams, Martin Freeman

Další mimozemskou návštěvu planeta Země už bohužel nevydýchala, obviňovat z toho obyvatele jiných světů by ale bylo malinko nefér. V případě Stopařova průvodce po Galaxii totiž nešlo ani tak o agresi, ale o byrokracii. Země jednoduše stála v cestě vesmírné dálnici a kdyby se alespoň jeden člověk odhodlal zjistit si to, mohl být klid. Takhle musely být miliardy obyvatel zlikvidovány spolu s jejich překážející planetou a jediným přeživším člověkem se tak stal bezvýznamný človíček jménem Arthur Dent. Jsou ale horší věci, třeba pilot se dvěma hlavami, mluvící velryby nebo robot s takovou depresí, že Woody Allen vedle něho vypadá jako Ace Ventura.


Hraví roboti

Film: Terminátor 2, Terminátor 3 (1991, 2003)
Proč se tak stalo: Skynet si uvědomil sám sebe a začal si hrát na Boha
Kdo u toho byl: James Cameron, Jonathan Mostow, Arnold Schwarzenegger

Někdy k likvidaci planety lidstvo nepotřebuje zásah sedmirukých mimozemšťanů, kteří chtějí unést ženy a mužům aplikovat anální sondy. Občas stačí neudržet své ambice na uzdě. Počítač Skynet měl být vrcholem lidské vědy, avšak jednoho dne si sám spočítal, že by bylo jednodušší lidstvo vyhladit než se mu podřídit, což se mu málem i povedlo. Jedinou překážkou k absolutnímu vítězství pro něj byl John Connor. Všichni víme, že výpravy do minulosti za účelem jeho likvidace nevyšly. Přesto nám už druhý Terminátor ukázal, že Zemi nedělá konflikt přeživších lidí a zabijáckých strojů úplně dobře, a závěr třetího dílu zase v plné kráse předvedl sílu atomových zbraní a rychlost, s jakou se dá řešit problém přelidnění planety.

Seriál: Battlestar Galactica (2003)
Proč se tak stalo: Bývalí pracovní roboti se rozhodli navštívit své staré zaměstnavatele
Kdo u toho byl: Michael Rymer, Edward James Olmos, Marry McDonnell

V minisérii předcházející seriálu Battllestar Galactica sice nedošlo na likvidaci samotné Země, avšak způsob, jakým dokázali Cyloni téměř zlikvidovat celé lidstvo, rozhodně stojí za zmínku. Stačilo s pomocí lsti vypnout pár důležitých udělátek a překvapení lidé mohli tak maximálně po útočnících házet šutry. Během několika hodin zbylo z lidstva jen pár desítek tisíc posledních kousků. Ti teď musí najít novou planetu a především utéct gigantické armádě, kterou mají za zadkem a odhalit, kdo z lidí pracuje pro konkurenci. Málokterý seriál začne tím, že prakticky vyhladí celé lidstvo, ale tvůrci minisérie Battlestar Galactica ty koule měli. Není moc podobných filmů a seriálů, jež by si dovolily něco podobného předvést hned na svém začátku.


Kamarádská příroda

Film: Den poté (2004)
Proč se tak stalo: Globální oteplování
Kdo u toho byl: Roland Emmerich, Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal

Den poté byla taková malá rozcvička před 2012. Roland Emmerich se podíval, co se přírodě nelíbí, a rozhodl se to lidstvu alespoň ve filmu částečně vrátit. Část planety zmrzla, hurikán odvál nápis Hollywoodu a námraza začala lovit lidi. Přeživší lidé se museli uchýlit blíž k rovníku, kde nebyla taková zima, ale i tak to u Emmericha pár stovek milionů obyvatel naší planety nepřežilo. V době uvedení do kin byla tahle přírodní apokalypsa považována za poměrně dost epickou záležitost, avšak při pohledu na to, co tenhle německý likvidátor světů předvádí ve svém novém filmu, vypadá Den poté jako komorní norské drama o krizi středního věku.

Fim: Vodní svět (1995)
Proč se tak stalo: Roztály ledovce
Kdo u toho byl: Kevin Reynolds, Kevin Costner, Dennis Hopper

Vodní svět měl být velký hit, ale přepálený rozpočet, neshody hlavní hvězdy s režisérem a další problémy zapříčinily, že do kina nedorazilo tolik lidí, kolik si tvůrci představovali, a že o filmu se dodnes mluví jako o propadáku. Planeta to tentokrát odnesla kvůli tomu, že roztály ledovce, stouply hladiny moří a oceánů a většina civilizovaného světa skončila pod vodou. Namísto lidí tedy teď v městech žijí delfíni a jiná mořská havěť. Existuje ovšem teorie, že část planety byla ušetřena, a skupina hrdinů se tedy se záporáky za zády vydává hledat místo, kde by opět mohli stát suchou nohou na zemi. I přes fakt, že Vodní svět není úplný průšvih, by bylo rozhodně zajímavější sledovat, jak se lidstvo a všechny jeho výdobytky potápějí pod hladinu moří, než jak Kevin Costner pluje po nekonečném oceánu. Co se týče destrukce planety, je film promarněná šance.

Film: Proroctví (2009)
Proč se tak stalo: Sluníčko začalo zlobit
Kdo u toho byl: Alex Proyas, Nicolas Cage, Rose Byrne

Proroctví je poměrně čerstvá filmová záležitost, takže dál čtěte jen na vlastní nebezpečí. Destrukce Země je ve filmu Alexe Proyase až druhořadá. Předtím, než naši planetu sežehnou plameny a všechno udělá jedno velké puf, padají z nebe stylově letadla, vagóny metra drtí cestující v podzemce a Nicolas Cage neví, co má dělat. Těžko říct, jestli je Proroctví přeplácanou ptákovinou nebo chytrou hrou s žánrem i divákem, každopádně fakt, že se ze Země stane jedna velká pec, je tu podán tak, že nikdo vlastně nemá šanci téhle situaci zabránit. Ačkoliv samotná likvidace planety není tím, na čem film stojí, rozhodně se nedá říct, že by ji tvůrci odflákli. Avšak to, co jí předchází, je mnohem zajímavější.


Další rozverné skopičiny

Film: Den mrtvých (1985)
Proč se tak stalo: Zombíci ovládli svět
Kdo u toho byl: George Romero, Lori Cardille a spousta nemrtvých

Někdy může konec světa probíhat tak, že lidstvo prakticky nemá šanci do něho jakkoliv kecat nebo zasáhnout. V Noci oživlých mrtvol se objevili pomalu se ploužící a hladoví mrtváci, V úsvitu mrtvých už jich bylo víc a válka s nimi byla v plném proudu. Den mrtvých ukazuje svět, v němž se lidstvo dostalo na úroveň pand a oslů somálských. Jednoduše řečeno bojuje o to, aby vůbec zůstalo na světě. Miliony nemrtvých převálcovali celou civilizaci a dost možná poslední skupinka lidí žije ve vojenském bunkru a všichni ve skrytu duše tuší, že je jen otázkou času, kdy i jejich mozky skončí v ústech nějakého dávno mrtvého člověka. Není to veselá podívaná.

Film: Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964)
Proč se tak stalo: Omylem vyvolaný jaderný konflikt
Kdo u toho byl: Stanley Kubrick, Peter Sellers, George C. Scott

Co by to bylo za seznam filmů o konci lidské civilizace, kdyby v něm nedošlo na atomovky. Dr. Divnoláska ale není válečný film, je to satira, u které člověka zamrazí, když si uvědomí, že celosvětový konflikt může teoreticky rozpoutat jeden jediný člověk, jenž to nemá v hlavě úplně v pořádku. Snaha zabránit vyhlazení lidstva je marná, protože nepřátelé se sice můžou domluvit, ale zároveň každý hraje tak trošku na sebe. A závěrečný monolog pološíleného doktora Divnolásky naznačuje, že lidstvo – respektive to, co z něj zbude – nečeká moc pěkná budoucnost.

Tak to máme desítku způsobů, jakými se člověk může vyrovnat s faktem, že se mu nelíbí jeho planeta. Pokud máte rádi další originální nebo působivé likvidace matičky Země, diskuse je vám plně k dispozici.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace