Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zamávejte lvíčkovi


ikona
imf
007hobitJames Bondmgm
MGM letos slaví: 85 let plných průšvihů, převzetí a záchran se ale dost možná pomalu chýlí ke konci. Kdo zachrání Bonda a Hobita? 

Zvýšený počet krachů (Halcyon - producenti Terminator Salvation), přestupů (Marvel), reorganizací (DC Comics) a všelijakých dalších škatulat by měl i nevěřící Tomáše přesvědčit o tom, že finanční krize cloumá i Hollywoodem. V MGM se ale pravděpodobně jen vymění jmenovky na dveřích, ostatně v posledních dvaceti letech společnost vlastnil např. Ted Turner (šéf Time Warner, tj. i Warner Bros.), francouzská banka Crédit Lyonnais. V roce 2006 bylo MGM odkoupeno Sony za mastných pět miliard dolarů (Japonci tehdy přeplatili Warnery), přičemž dvě miliardy měly jít na úhradu obrovského dluhu, způsobeného především tím, že v MGM kromě bondovek a televizní Stargate nic moc úspěšného nevznikalo. Ostatně všichni Sony podezírali z toho, že MGM koupila hlavně proto, aby měla pod palcem bondovky.

Po této akvizici se vše uklidnilo, Daniel Craig oblékl sako a Tom Cruise dokonce utekl od Paramountu, aby vydělával MGM balíky peněz (což se mu, zatím, moc nedaří). Jenže k umoření dluhu bylo ještě hodně daleko, a jakkoliv MGM vlastní velmi pěknou kolekci filmů (stačí se podívat na kanál MGM, který u nás nabízí třeba UPC), což vyplývá z různých nákupů menších zkrachovalých společností (Orion Pictures, Cannon Films), v osmdesátých letech si Ted Turner část katalogu vytěžil pro vlastní potřeby, takže se MGM zas tak moc na staré, osvědčené hitovky spolehnout nemůže. Co to znamená v řeči peněz? Dluh narostl na 3,7 miliardy a jen úroky ročně činí 250 milionů. Ve světle podobných statistik člověku příliš nedochází, proč stálo Quantum of Solace 230 milionů. Na druhou stranu vydělal jen v kinech celosvětově 586 milionů, takže mu potopení studia přičíst nemůžeme. Funkci záchranného kruhu ovšem nesplnil, a tak se investoři rozhodli nečekat na další bondovku nebo Hobita, ve kterém má MGM taky pár procent nákladů, a jednoduše řeší, zda vyhlásit bankrot nebo ne.

Velkou roli v tom hraje netrpělivost, protože chleba se bude lámat až v únoru 2010, kdy MGM pravděpodobně nedokáže zaplatit úroky z dluhu, a budou se muset přijmout jistá opatření. Kdyby však investoři vyhlásili bankrot teď, dostanou se k penězům hned. Studio se jednoduše rozprodá (práva na mimoamerickou distribuci Hobita by určitě chtěli Warneři, Bonda zas asi nepustí Sony, velkou cenu má i MGM katalog, který ročně vydělává 500 milionů), což pokryje čtyřmiliardový dluh. Zároveň by to ale jistojistě znamenalo destrukci celé značky. Jenže z prodeje studia, i kdyby se nějaký zájemce našel, by bylo nanejvýš 1,5 miliardy, což pořád nepokryje ani z poloviny daný dluh. Takže kam teď s tím? MGM samotné musí doufat, že investory "ukecá" a dostane ještě pár měsíců k dobru. To by stačilo na rozjetí Hobita i Bonda a snad i obrat směrem k ziskům. Jenže trpělivost je v téhle krušné době nedostatkové zboží a pravděpodobnost bankrotu je tak opravdu značná.

Kdo na tom, kromě právníků, vydělá? Warneři... nechají Sony bondovky a sami vykoupí Hobita, aby se pak jeho tržbami nechali vystřelit na první příčku studiové extraligy, někam mezi Titanik a Temného rytíře. Jisté je teď snad jen to, že nejen lvíčkovi, ale také Bondovi, novému Robocopovi a remaku Red Dawn můžete dát na dlouhé měsíce sbohem. V tomhle právním chaosu se do nich totiž nikdo hrnout nebude.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace