Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Marvel v právnických kleštích


ikona
imf
comicsdisneymarvelsuperman returns
O největší comicsovou stáj se zase otírají nenasytní právníci... 

Warneři brzy přijdou o práva na Supermana. Stejní právníci teď chtějí Marvel připravit o X-Men a Avengers. U soudu jistě bude veselo.

Klíčovou postavou pětačtyřiceti dílčích žalob je Jack Kirby, méně slavná půlka dua Stan Lee / Jack Kirby, které bylo v dávných dobách zodpovědné za zrod Hulka, Kapitána Ameriky, Spider-Mana, X-Menů, Fantastické čtyřky a dalších paňáců. Protože se tenkrát na smlouvy, práva a další byrokratické výstřelky nehledělo (důležitá byla cifra v peněžence), je poměrně snadné do podobných záležitostí zpětně rýpat a čekat, až z nějaké díry potečou miliony. Kirby sice v roce 1994 zemřel, po dlouhých právních tahanicích s Marvelem, ale pozůstalí mají dost peněz i času na to, aby novému majiteli comicsové stáje - Disneymu - pořádně zatopili. A pot na čele možná vyraší i ostatním studiím.

 

Kirbyho rodina totiž usiluje o to, aby se na veškeré licencované produkty uvalila plomba, dokud se nerozhodne, kolik procent zisku by z nich mohla inkasovat. A to momentálně zahrnuje i Universal (práva k Hulkovi), 20th Century Fox (Fantastická čtyřka, X-Men) nebo Sony (Spider-Man). Načasování žalob jistě není náhodné, ale větší roli než převzetí Marvelu Disneyho molochem v tom má jistě fakt, že právnická skupina Toberoff and Associates nedávno vysoudila pozůstalým Jerryho Siegela práva na Supermana. Velké společnosti to v podobných konfliktech nemají lehké, ale Disney statečně tvrdí, že o podobných nedořešených kauzách při koupi Marvelu věděl a že budoucí projekty by to nemělo ohrozit, protože i kdyby soud rozhodl, nařízení se bude týkat nejdřív adaptaci a comicsu, které budou na pořadu dne kolem roku 2017. 

Momentálně navíc není úplně jasné, o co všechno by Marvel přišel. V případě Siegelova Supermana by ale pokus o natočení nové verze bez práv asi dopadl tragicky. Siegelovým totiž patří vše, od Supermanovy geneze, přes jeho pozemské jméno, planetu odkud pochází, popis jeho schopností a vzhled kostýmu. Warneři (a potažmo DC Comics) se museli spokojit s právy Lexe Luthora, Jimmyho Olsena a Clarkovy letecké schopnosti. Dá se předpokládat, že Kirby s Leem vymysleli většině postav jméno, základní vlastnosti a design kostýmu, což je v dnešní době vlastně to jediné, co postavy definuje (stačí si vzpomenout, kolikrát Marvel předělal geneze v Ultimate sériích a nejrůznějších spinoffech).Možná i proto se rychle objevily zprávy o dalším Ghost Riderovi a restartu Daredevila. Hrdinové se musejí ždímat, dokud jsou v domácí stáji. Nic totiž nemusí trvat věčně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace